3 fina i jednostavna jela koja možete napraviti od ostatka pire krumpira!

Koliko god bili iskusni ili neiskusni u kuhinji, priprema neke hrane uvijek je izazovna. Najčešće se kuharice žale da variva, tjesteninu i pire krumpir nikako ne mogu pogoditi pa ili tih jela bude premalo ili dovoljno za cijeli razred. 🙂 Kada vam sljedeći put ostane viška pire krumpira, spremite neko od ovih finih i brzih jela. Možete ih pripremiti isti dan ili ostaviti pire u frižideru preko noći pa pripremiti drugi dan, jednako je ukusno – provjereno!

Pire popečci sa sirom

Sastojci:

  • 3 čaše pire krumpira
  • 1 i pol čaša naribanog sira po izboru 
  • pola čaše brašna po izboru
  • 1/3 čaše sitno narezanog mladog luka
  • 1/3 čaše sitno nasjeckane slanine ili šunke
  • 3 jaja
  • 1 i pol žličica češnjaka u prahu
  • 1 žličica svježeg ili peršina u listićima
  • sol i papar
  • malo ulja za pečenje i kiselog vrhnja za posluživanje

U velikoj zdjeli pomiješajte pire krumpir sa sirom, brašnom, mladim lukom, špekom, jajima i začinima. Ako ste ostavili pire preko noći onda ga prije ovog koraka ostavite 30 minuta na sobnoj temperaturi da nije hladan iz frižidera.

Miješajte dok ne dobijte glatku smjesu, a od mješavine biste trebali dobiti 12-ak popečaka debljine oko 1,5 cm. Zagrijte veću tavu i stavite malo ulja te pecite oko 5 minuta sa svake strane. Poslužite tople i preko njih stavite malo kiselog vrhnja i još sjeckanog mladog luka.

Pire iz kalupa za muffine

Sastojci:

  • 2 čaše pirea
  • 3 jaja koja ste prethodno razradili vilicom u zdjelici
  • 1 čaša naribanog sira po izboru i 1/4 parmezana naribanog
  • 1/4 čaše salame ili slanine
  • 1/4 čaše vlasca
  • malo papra

Sve sastojke pomiješajte i stavite u kalupe za muffine (prethodno podmažite kalup ili stavite svaki još u čašicu). Po svakom muffinu posipajte parmezan i stavite peći 30 do 35 minuta na 200 stupnjeva.

Punjene pire okruglice

Sastojci:

  • 4 šnite slanine, sitno narezane
  • 2 šalice ulja ili više po potrebi
  • 3 šalice pirea
  • 1 šalica naribanog sira po izboru
  • 2 žlice vlasca
  • pola žličice kajenskog papra, po želji
  • 2 velika jaja “tučena”
  • 1 i pol šalica prezli ili još bolje panko mrvica
  • 2 žlice parmezana

Zagrijte veću dublju tavu na srednjoj vatri. Dodajte slaninu i pecite dok ne bude hrskava, potom prebacite na salvetu da upije višak masnoće. U drugoj posudi pomješajte pire krumpir i sve ostale sastojke (pire, sir, vlasac, kajenski papar i slaninu) te formirajte manje kuglice koje stavljajte redom u brašno, jaja i mrvice. Trebali biste dobiti oko 25 komada.

U drugoj tavi sa zagrijanim uljem pržite po 2 do 3 minute svaku kuglicu i potom prebacite na salvetu da upije višak masnoće. Dobar tek!

Foto: Unsplash

Oglas

Komentiraj

komentari