Koliko god bili iskusni ili neiskusni u kuhinji, priprema neke hrane uvijek je izazovna. Najčešće se kuharice žale da variva, tjesteninu i pire krumpir nikako ne mogu pogoditi pa ili tih jela bude premalo ili dovoljno za cijeli razred. 🙂 Kada vam sljedeći put ostane viška pire krumpira, spremite neko od ovih finih i brzih jela. Možete ih pripremiti isti dan ili ostaviti pire u frižideru preko noći pa pripremiti drugi dan, jednako je ukusno – provjereno!
Pire popečci sa sirom
Sastojci:
- 3 čaše pire krumpira
- 1 i pol čaša naribanog sira po izboru
- pola čaše brašna po izboru
- 1/3 čaše sitno narezanog mladog luka
- 1/3 čaše sitno nasjeckane slanine ili šunke
- 3 jaja
- 1 i pol žličica češnjaka u prahu
- 1 žličica svježeg ili peršina u listićima
- sol i papar
- malo ulja za pečenje i kiselog vrhnja za posluživanje
U velikoj zdjeli pomiješajte pire krumpir sa sirom, brašnom, mladim lukom, špekom, jajima i začinima. Ako ste ostavili pire preko noći onda ga prije ovog koraka ostavite 30 minuta na sobnoj temperaturi da nije hladan iz frižidera.
Miješajte dok ne dobijte glatku smjesu, a od mješavine biste trebali dobiti 12-ak popečaka debljine oko 1,5 cm. Zagrijte veću tavu i stavite malo ulja te pecite oko 5 minuta sa svake strane. Poslužite tople i preko njih stavite malo kiselog vrhnja i još sjeckanog mladog luka.
Pire iz kalupa za muffine
Sastojci:
- 2 čaše pirea
- 3 jaja koja ste prethodno razradili vilicom u zdjelici
- 1 čaša naribanog sira po izboru i 1/4 parmezana naribanog
- 1/4 čaše salame ili slanine
- 1/4 čaše vlasca
- malo papra
Sve sastojke pomiješajte i stavite u kalupe za muffine (prethodno podmažite kalup ili stavite svaki još u čašicu). Po svakom muffinu posipajte parmezan i stavite peći 30 do 35 minuta na 200 stupnjeva.
Punjene pire okruglice
Sastojci:
- 4 šnite slanine, sitno narezane
- 2 šalice ulja ili više po potrebi
- 3 šalice pirea
- 1 šalica naribanog sira po izboru
- 2 žlice vlasca
- pola žličice kajenskog papra, po želji
- 2 velika jaja “tučena”
- 1 i pol šalica prezli ili još bolje panko mrvica
- 2 žlice parmezana
Zagrijte veću dublju tavu na srednjoj vatri. Dodajte slaninu i pecite dok ne bude hrskava, potom prebacite na salvetu da upije višak masnoće. U drugoj posudi pomješajte pire krumpir i sve ostale sastojke (pire, sir, vlasac, kajenski papar i slaninu) te formirajte manje kuglice koje stavljajte redom u brašno, jaja i mrvice. Trebali biste dobiti oko 25 komada.
U drugoj tavi sa zagrijanim uljem pržite po 2 do 3 minute svaku kuglicu i potom prebacite na salvetu da upije višak masnoće. Dobar tek!
Foto: Unsplash