Kelj je savršeno povrće za trudnice, evo kako ga najbolje konzumirati!

Koliko je trudnica na svijetu toliko je i različite prehrane za vrijeme ovog blaženog stanja. Neke su blagoslovljene time da nemaju uopće mučnine pa mogu jesti što god požele, dok druge zbog raznih razloga moraju paziti na prehranu. Često se dogodi da nam se neka hrana zgadi, a druga postane omiljena. Kako god bilo, povrće i voće bi se trebalo naći na vašem tanjuru i to svakodnevno, barem u manjim količinama. A ako želite bebu “napucati” super vitaminima tada odaberite kelj.

Kelj, kao i većina lisnatog povrća odlično djeluje na organizam odraslih i djece. Ima jako malo kalorija – svega 50 u 100 grama, a bogat je vitaminima K, A i C. Važan je za proces normalnog zgrušavanja krvi, a sadrži i puno kalcija te željeza i fosfora.

Kao mali ga nismo voljeli, no dajte mu još jednu priliku, posebice uz kreativne recepte koje donosimo!

Gurmanski način

Sastojci: 350 gr riže (za što zdraviju varijantu odaberite smeđu, pir ili ječam), ljute kobasice po želji, manja glavica kelja, maslac, 3 režnja češnjaka, jedan crveni luk, 60 ml bijelog vina, sol i papar.

Priprema:

Kelj dobro operite, narežite i blanširajte u kipućoj vodi. Ocijedite, a vodu sačuvajte i u njoj skuhajte rižu. Za to vrijeme u tavici na maslacu zajedno s lukom pržite kobasicu. Nakon 10-ak minuta dodajte češnjak, vino i kelj. Ocijedite rižu i pomiješajte s kobasicom i keljom. Dodajte začine i po želji za extra okus – malo ribanog sira! Za vege način izbacite kobasicu, a umjesto maslaca koristite kokosovo ulje.

Brzi smoothie

Sastojci: pola naranče, 1 banana, šaka listova kelja i 2,5 dcl vode

Priprema: Kelju odrežite tvrdo dno i ostavite samo listove te ih dobro operite, naranču i bananu ogulite i sve sastojke stavite u blender na minutu. Prebacite u staklenu čašu i najbolje odmah popijte.

Ukusan samostalni prilog ili uz meso

Sastojci: manja glavica kelja, 2 žlice pinjola, 2 žlice sušenih brusnica, sol, papar, maslinovo ulje i limunov sok

Priprema: kelj operite i posušite te narežite na trakice. Pinjole popržite na tavi bez masnoće, kratko da ne zagore. U loncu zagrijte maslinovo ulje, dodajte kelj i pirjajte 10 do 15 min uz povremeno miješanje. Potom ga začinite solju, paprom, maslinovim uljem i sokom limuna, pospite pinjolima i brusnicama i poslužite dok je još toplo.

Tekst: Maja Kos

Foto: burst.shopify

Oglas

Komentiraj

komentari