10 božjih zapovjedi za samohrane roditelje:)

Money, money, money….oni koji ga nemaju, žele ga. Oni koji ga imaju… opet ga žele.

Kapitalistima je novac danas na žalost alfa i omega. Štuju ga i za njega se mole. Ne pjevaju u Cabaretu bezveze „money makes the world go round“.

Kako bilo da bilo, i ako vam očajnički treba i ako jednostavno želite uštedjeti, ili kako bi moja baka rekla ušparati za crni fond, ovih deset savjeta mogli bi vam biti od velike pomoći.

Ali onda opet, što ja znam?! Uredno napravim planove i sve na papiru izgleda divno i spremno za primjenu. A onda kada se treba iskazati i poštovati to, uvijek zakažem kao stari Tomos kojeg moraš 15 minuta paliti na kurbl kako bi krenuo.

U svakom slučaju, evo savjeta. Svečano obećajem ( i vama i sebi) da ću ih se od Nove godine pridržavati i ja!!!!

  1. POPISUJTE!!! – Obavezno ispištite popis stvari i obaveza koje trebate platiti i kupiti te predvidite određeni iznos za podmirenje. Jako je bitno znati za što i koliko trošite kako se krajem mjeseca ne bi hvatali za glavu jer ste negdje tokom nekog dana dali novac za nešto čega se ne možete sjetiti. Problem nije toliko ne sjetiti se, problem je kada mislite da taj novac još uvijek posjedujete i s njim računate.
  2. UVIJEK IMAJTE ZALIHU – Nekad vas jednostavno ne ide. Pukne guma, pokvari se perilica i pokvari se hladnjak. I to sve u roku od dva tjedna. Nikad ne znate što se može desiti, a kažu da nesreća nikada ne dolazi sama. Zato uvijek spremite nešto novca sa strane koji nećete trošiti ako nije u pitanju neka izvanredna ili hitna situacija.
  3. BUDITE REALNI – Biti svjestan sebe i svojih platežnih mogućnosti veliko je blaženstvo. Puno ljudi troši puno previše od onoga što si zapravo mogu priušti. Kasnije se onda ljute i nerviraju, a zapravo su si sami krivi.
  4. NAPRAVITE POPIS NAMIRNICA – Prije no što se uputite u trgovinu i u kolica počnete trpati sve što vam padne pod ruku pogoovo ako je na sniženju, uzmite si vremena i popišite što kod kuće imate i što vam ne treba, što vam treba i što će vam uskoro trebati. Osim što sami sebi nećete iz novčanika izbiti nepotreban novac, primjetit ćete i da puno manje stvari bacate zbog isteka roka.
  5. KUPUJTE NA VELIKO – Ovo se na prvu možda čini jako nelogično, ali zapravo je jedino logično. Naravno, riječ je o kupovanju na sniženjima. Recimo, u Konzumu često na sniženju bude Zewa toaletni papir koji u duplom pakiranju košta oko 50 kn, dok je taj isti dvostruki paket na sniženju 35 kn. Kad vidite neko dobro sniženje nečega što koristite, pogotovo ako su u pitanju nekvarljivi proizvodi, dajte si oduška i kupite više. Potrošit ćete više, ali jednostavnom računicom možete vidjeti da zapravo štedite cijelo malo bogatstvo.
  6. KUPUJTE VEĆ PROVJERENO – Ako želite uštediti novac, nemojte eksperimentirati. Kupujte pouzdano i provjereno. Uskratit ćete sami sebi efekt iznenađenja, a iako možda mislite da je to loše jer oduzima uzbuđenje, ima i svoju pozitivnu stranu. Znate da hrana neće biti pokvarena, da elektronika neće biti kvarljiva itd.
  7. RAZMISLITE DVAPUT – Prije no što kupite bilo što, zapitajte se : Treba li mi to zbilja? Tim jednostavnim pitanjem u korijenu ćete srezati impulzivne kupnje. Kad ste u dućanu i trpate stvari u košare, pogledajte malo što ste sve uzeli i shvatit ćete da vam ono što ste tako sretno stavili u košaru misleći kako ste odlično postupili, i shvatit će te da vam život bez toga neće biti ništa lošiji.
  8. NAĐITE SI ZANIMACIJU – Najgora stvar koja vam se može desiti kad pokušavate uštediti je višak slobodnog vremena. Bilo to zato jer ćete potrošiti novac kako bi se zabavili, a niste trebali ili jednostavno niste iskoristili vrijeme korisno… riješenje je jednostavno. Nađite si zanimaciju. Tim bolje ako je ta zanimacija plaćena, svaki novac je dobrodošao.
  9. KLONITE SE CRVENOG – Kad kažem crvenog, mislim i crvenoga na računu i bilo kakvog posuđivanja. Desit će vam se da napokon imate neki novac, bit ćete sretni što ga imate, činit će vam se kao dodatan koji možete potrošiti i sami ćete sebe zavarati. Na kraju, kada dođe vrijeme da se plati frulašu, bit ćete u gabuli. Ponovno.
  10. KLONITE SE CRVENOG, PONOVNO – Za one koji su digli kredit ili posudili neki novac, čim dođete do nekog novca, počnite otplaćivati. Postoji mogućnost da novac stavite sa strane kako bi ga kasnije vratili nekome pa vas pukne žila glupača i potrošite ga na nešto treće. Ako imate više dugova, plaćajte od manjeg prema većem. Kamen po kamen, palača.

I naravno, ako znate da ne možete vjerovati sebi, zamolite svoje anđele da čuvaju vaš novčanik od vas samih:))))

Petra Milatović

Oglas

Komentiraj

komentari