13. bitka kod Samobora 1441. na Vugrinščaku

Bitka kod Samobora koja će se održati u nedjelju, 4. ožujka 2018. godine na Vugrinščaku ove će godine biti još atraktivnija i brojnija, a u samoj bitci bit će manje koreografiranih detalja, a više stvarne borbe, najavljeno je na konferenciji za novinare održanoj 27. veljače u Samoborskom muzeju.

Luka Kazimović, kustos Samoborskog muzeja je istaknuo kako se u početku skromna priredba proteklih godina razvila u jednu od najznačajnijih turističko kulturnih manifestacija u Samoboru, a ove godine će se odvijati na snježnom bojnom polju, kao što je to bilo 2013. godine. Ponovio je povijesne činjenice te tijek same bitke, podsjetivši da su se dvije vojske, Vitovčeva i Banićeva sukobile na Pepelnicu 1. ožujka 1441. godine. Žestoka borba završila je Vitovčevom pobjedom, koji je zarobivši vojskovođu Banića priskrbio znatan plijen.

O samoj je bitci više rekao Ivan Loborec iz Vitezova Zelingradskih, istaknuvši kako će posjetitelji ove godine imati priliku vidjeti i dio stvarnih borbi između dvije vojske i vitezova, nakon čega će se bitka nastaviti uz uobičajenu koreografiju i poznat ishod, uz grmljavinu topova i kubura iz dva suprotstavljena tabora.

Događanja započinju u 10 sati otvorenjem već tradicionalnog srednjovjekovnog sajma na kojem će majstori predstaviti svoje proizvode: klobučari, košaraši, krušari, travari, medičari, kovači s drvenim mačevima i štitovima, viteškom opremom od kože te raznim drugim srednjovjekovnim predmetima, uz radionice streličara, mačevalaca i dvorskih plesača.

Uz srednjovjekovni sajam i viteške tabore, bitku će oko 15 sati uprizoriti vitezovi, kopljanici, kuburaši, mušketiri i topnici raznih viteških udruga. Na događanju sudjeluje oko 400 sudionika, među kojima je 100-tinjak vitezova u oklopima. Ove godine u Bitci kod Samobora sudjeluju Vitezovi Zelingradski, Družba vitezova zlatnog kaleža, Red Čuvara grada Zagreba, Red srebrnog zmaja, Viteški red svetog Nikole, Srednjeveška skupina Celjani, Povijesna postrojba ban Gašpar Alapić, Kuburaško društvo Gromovnik, Plesna grupa “Burka”, Umjetnička udruga “Plemićka mladež”, Udruga Oživljena povijest Samobor i Samoborski muzej.

 

Oglas

Komentiraj

komentari