14. Samoborski jazz festival

Samobor od 18. do 27. svibnja 2018. godine, po 14. puta postaje grad vrhunskog jazza, u organizaciji najstarije Gradske glazbe u Hrvatskoj – Gradske glazbe Samobor.

Gosti festivala ove godine su Mario Rašić & Balkan Zoo Ensemble koji otvaraju festival, a slijede Igor GeržinaFunk & Soul Appreciation Society saspecijalnom gošćom Ninom Kraljić, Soul shadows, Elvis Stanić Group, Zdenka Kovačićek & Greenhouse Blues Band. Gradska glazba Samobor će zajedno sa svojim gostima, Igorom Geržinom i Ninom Kraljić, zatvoriti festival. Svi koncerti održat će se u Havana barute pod šatorom na Trgu kralja Tomislava, a ulaz na njih je besplatan.

Gradska glazba Samobor osnovana je 1807. godine, a autor projekta i idejni začetnik Samoborskog jazz festivala je Dubravko Mihalinec.Ovaj projekt osmišljen je u trenutku nastajanja jednog  novog, skladnog, prije svega amaterskog glazbenog društva. Sami članovi svirači Gradske glazbe Samobor željeli su sudjelovati u nečem novom, kvalitetnom, biti dio nečega po čemu će ih se pamtiti kao što mi pamtimo osnivača Gradske glazbe Samobor Josipa Herovića i njegovu “Malu harmoniju” iz 1807. godine. Svi svirači su, kao i u većini hrvatskih amaterskih puhačkih orkestara danas, školovani glazbenici, bilo s osnovnim, srednjim ili akademskim obrazovanjem, ali svi odreda to rade zato što to vole. Orkestar je posljednjih godina proglašavan najboljim amaterskim puhačkim orkestrom Zagrebačke županije, a 2010. godine Gradska glazba Samobor osvojila je 3. mjesto na Državnom susretu amaterskih puhačkih orkestara u Novom Vinodolskom u konkurenciji 18 orkestara, jedina svirajući i jazz.

Oglas

Komentiraj

komentari