155 GODINA OPSKRBE PLINOM U ZAGREBU

OD RASVJETNOG SREDSTVA DO NEIZOSTAVNE SASTAVNICE SVAKODNEVNOG GRADSKOG ŽIVOTA

Siječanj 2018., Zagreb – Prije 155 godine plin je bio tek sredstvo koje je omogućilo građenje gradske rasvjetne mreže, dok je danas neizostavno sredstvo za kuhanje i grijanje, bez kojeg građani Zagreba više ne mogu zamisliti svoj život. Davne 1863. godine posebno povjerenstvo je odredilo lokacije za 364 plinske svjetiljke, pogon je počeo isporučivati plin 31. listopada iste godine te od toga dana datira gradska plinska rasvjeta u Zagrebu. Danas, 16. desetljeće zaredom, neprekinuta je opskrba grada plinom, a Gradska plinara Zagreb – Opskrba  svakodnevno pronalazi nove načine da ide ukorak s tehnološkim inovacijama.

Inicijativa za izgradnju gradske rasvjete potekla je iz gradske uprave, a prvi pregovori započeli su 1860. godine. Zagrebačkog gradonačelnika su zainteresirale informacije koje su stizale iz Ljubljane, o augsburškom industrijalcu koji gradi plinaru. Već 1862. Gradsko zastupstvo je predložilo sklapanje ugovora između dotičnog, Ludwiga Augusta Riedingera, i općine slobodnog i kraljevskog glavnog grada Zagreba. U svrhu gradnje tvornice besplatno mu je ustupljeno gradilište od 5760 četvornih metara na uglu Kukovićeve (danas Hebrangove) i Gundulićeve ulice. Pogon je izgrađen te je počeo isporučivati plin 31. listopada 1863. godine, za 364 gradske plinske svjetiljke. Javna rasvjeta je tako imala izuzetno snažan utjecaj na živote građana u cjelini, olakšavala je kretanje noću te, najvažnije, jamčila je sigurnost ljudi i imovine. Puštanjem u pogon plinare 10.travnja 1911. pokrenete su društvene i tehnološke promjene koje poznajemo i danas. Redovna isporuka plina, grijanje i kuhanje na plin te prirodni plin kao pogonsko gorivo samo su neke od pozitivnih posljedica gradnje plinare početkom 20.stoljeća u uskom središtu Zagreba.

Nakon punih 97 godina, točnije 2008. godine, osnovan je danas najveći opskrbljivač plinom u Republici Hrvatskoj, Gradska plinara Zagreb – Opskrba d.o.o., čime su se distribucija i opskrba plinom razdvojili. Iako je gradnja plinare i uspostavljanje plinske rasvjete bio domet 1911., 21. stoljeće donijelo je nove zahtjeve i izazove, prije svega u komunikaciji i olakšavanju praćenja potrošnje plina za čak 300 tisuća korisnika. Kroz posebno osmišljeni sustav pružanja online usluge i mobilne aplikacije Moj račun GPZ Opskrbe, korisnik danas može samostalno pratiti svoju potrošnju plina i obveze koje ime prema opskrbljivaču čime se postiže kontrola nad vlastitim računima i sigurnost, kao osnovni preduvjet za svakodnevno funkcioniranje.Kako bi i ubuduće Gradska plinara Zagreb – Opskrba bila jedini izbor za sigurnu isporuku plina zahvaljujući brizi za kupce pravne i fizičke kategorije, u narednom će vremenu biti predstavljen posebno dizajniran program namijenjen svim korisnicima prirodnog plina. Grad Zagreb tako kontinuirano nastavlja dobivati tehnološki unaprijeđenu opskrbu plinom dugu 155 godina, sa željom da se pokaže zahvalnosti nagradi vjernost korisnika dugačka nekoliko desetljeća.

Oglas

Komentiraj

komentari