Mame i menstruacija: Za 90% tinejdžera najugodnije je pričati o menstruaciji s mamom

Kome se obratiti kad ste tužni, imate problem, trebate pomoć, ili zagrljaj i utjehu? Naravno, svojoj mami. Mama je najvažnija osoba, pogotovo u životu mladih. Iako nas možda ponekad opterećuje njezina konstantna pažnja, znamo koliko bi nam nedostajalo kad bi ona prestala. Što se tiče menstruacije, mama je obično prva osoba kojoj se obraćamo za savjete jer ona najbolje zna kroz što njezina kćer prolazi. Ovaj Majčin dan, INTIMINA slavi divnu vezu između majki i kćeri i dijeli kratki vodič o prvoj menstruaciji.

Mama je broj 1

U nedavnom istraživanju brenda INTIMINA kojeg je proveo Censuswide, 1000 djevojaka između 12-17 godina govorilo je o svojim iskustvima s prvom menstruacijom s ciljem da se razbije stigma koja je još uvijek povezana s ovom normalnom tjelesnom funkcijom. Rezultati su pokazali kako se 90% tinejdžera najugodnije osjeća razgovarajući o menstruaciji s mamom. S druge strane, samo 24% se osjeća ugodno razgovarati o tome s tatom.

Obzirom da većina o menstruaciji razgovara s mamom, ne iznenađuje da najviše i nauče od svojih majki. Prema istraživanju, 86% djevojaka traži podršku i objašnjenje svoje majke prije ili nakon prve menstruacije. Ponukana ovim rezultatima INTIMINA donosi nekoliko ideja kako otvoreno pričati o menstruaciji i stvoriti pozitivnu atmosferu oko te teme.

Školski paketić za hitne slučajeve

Zašto ne biste zajedno napravile školski paketić za hitne slučajeve? Paketić treba sadržavati proizvod za menstrualnu zaštitu po odabiru, rezervne gaćice, vlažne maramice, tablete protiv bolova i čokoladicu. Zajedničko slaganje paketića je odlična prilika za upoznavanje mladih žena o menstrualnim proizvodima i menstrualnim čašicama. Menstrualne čašice su u potpunosti sigurne i tinejdžeri ih mogu koristiti bez brige. Također, menstrualne čašice vam mogu uštedjeti novac i pomoći u smanjenju otpada, no imajte na umu da odaberete ispravnu veličinu.

Menstruacija 101/Osnove menstruacije

Kod prve menstruacije nikada nije dovoljno savjeta i riječi ohrabrenja. Podijelite korisne savjete s kćeri o ulasku u pubertet, prvoj menstruaciji i praktičnim načinima kako se nositi s menstruacijom. Obrazovanje je ključno kada pričamo o prvoj menstruaciji. Ono može pomoći pripremiti djevojke za potencijalno neugodne situacije u budućnosti.

Na primjer, menstrualni grčevi su normalni; gotovo ih svaka djevojka i žena imaju tijekom menstruacije. Nastaju zbog razine hormona u tijelu. Između 45% i 95% žena ima menstrualne grčeve, uobičajeno prva dva dana menstrualnog ciklusa. Također, dobro je znati o predmenstrualnom sindromu (PMS), koji pogađa 85% žena s menstruacijom. Neki simptomi su umor, glavobolja, bol u trbuhu, nadutost, osjetljivost grudi, promjene raspoloženja, želja za hranom i predmenstrualne akne.

Zajedno razbijte mitove o menstruaciji

Menstruacija ne mora biti ozbiljna tema pa iskoristite svoje vrijeme da se zajedno nasmijete. Prođite kroz neke mitove o menstruaciji u koje neki ljudi još uvijek vjeruju.

Primjerice, vježbanje tijekom menstruacije je dozvoljeno pa čak i poželjno, suprotno mitu da se u to vijeme mjeseca treba odmarati i mirovati. Zapravo, vježbanje otpušta endorfine, kemikalije u mozgu koje su prirodni lijek protiv bolova i pomažu u ublažavanju grčeva. Jedan od naših omiljenih mitova je da postoji veća vjerojatnost da će žene tijekom menstruacije napasti medvjed ili morski pas! Ne brinite, sigurni ste, a vaša menstrualna krv vas neće dovesti u opasnu situaciju.

Razgovarajte o menstruaciji prije nego što se dogodi

Nakon uspjeha knjige The Wonder Girls Guide Book koju je INTIMINA objavila prije godinu dana, njezina besplatna audio verzija dostupna je na intimina.com. Knjiga i audio verzija sadrže zbirku priča o pet snažnih mladih žena i njihovim iskustvima i psihofizičkim promjenama u pubertetu. Radi se o uzbudljivom i poučnom štivu, ispunjenom medicinskim informacijama i praktičnim savjetima za izbjegavanje neugodnih situacija. Svaka priča daje smjernice za početak razgovora između roditelja i djece tijekom ovog osjetljivog razdoblja svake mlade žene.

Najvažniji savjet za sve mame i kćeri je da uvijek otvoreno i iskreno razgovaraju o događajima i promjenama u pubertetu. Prva menstruacija može biti anksiozno vrijeme. Ipak, mame mogu pomoći kćerima da to dožive kao pozitivnu i prirodnu stvar koja se događa svakoj ženi i da se pritom još više zbliže.

Oglas

Komentiraj

komentari