Ljubavna priča zagrebačkih crnokljunih tukana

Zagreb, 13. svibnja 2022. – U Zoološkom vrtu Grada Zagreba cvjeta ljubavna priča crnokljunih tukana. Ženka ove godine navršava 20 godina, a njezin je partner šest godina mlađi.

Razlika u godinama nije stajala na putu njihovoj romansi. Zajednički su život u Tropskoj kući započeli kad je tukan bio zaista mlad, a ona dama u zreloj dobi. Odmah je bilo jasno da će to biti ljubav na duge pruge.

Jednako privrženo parovi žive u prirodi. Monogamni su, a kada pronađu ljubav svojeg života, ona im postaje jedino potrebno društvo.

Tijekom udvaranja mužjaci hrane ženke, međusobno si uređuju perje, a nakon toga zajedno u nekoj duplji na drvetu grade gnijezdo.

„Žive u parovima ili eventualno u malim skupinama, no zapravo nisu društveni. Par je dovoljan samome sebi. Vole čitav život živjeti na mjestu koje su si sami odabrali, a na selidbu ih može natjerati nedostatak hrane. U prvom se redu hrane bobicama te raznim voćem, a zahvaljujući takvoj prehrani imaju važno mjesto u prirodi. Raspršuju sjemenke tropskog bilja“, kazao je Damir Skok, ravnatelj Zoološkog vrta Grada Zagreba.

Ženka i mužjak crnokljunog tukana jako su slični. Kljunom se kao oružjem brane od drugih tukana i bore za svoje mjesto u skupini, a nježno „mačevanje“ kljunovima služi zbližavanju partnera.

Crnokljuni tukani u prirodi nastanjuju Južnu Ameriku. Te dojmljive ptice najčešće borave u najvišim dijelovima krošnji stabala. Vole blizinu rijeka.

Budući da crnokljuni tukani po ugroženosti imaju status osjetljive vrste, zagrebački je par uključen u uzgojni program Zoološkog vrta Grada Zagreba prema smjernicama Europskog udruženja zooloških vrtova i akvarija.

Više o tukanima i drugim pticama iz Vrta, posjetitelji će moći doznati u subotu 14. svibnja 2022. godine. Od 11 do 18 sati na svaki će se puni sat kraj glavne blagajne moći uključiti u Abecedu ornitologije, obilazak Vrta pod edukativnim vodstvom.

 

Oglas

Komentiraj

komentari