Zoološkom vrtu Grada Zagreba vraćen dio povijesnih vizura, a neke autohtone životinje dobile nove nastambe

Kada bismo slijedili 12 europskih preventivnih kodova, mogli bismo spriječiti čak 40% raka! Brojni građani sudjelovali su u javnozdravstvenoj akciji “12 minuta kretanja protiv raka” povodom početka Europskog tjedna borbe protiv raka, te zajedno s predstavnicima državnih i lokalnih vlasti, liječnicima, zdravstvenim djelatnicima i ostalim stručnjacima poput kineziologa i nutricionista, upozorili na životnu važnost tjelesne aktivnosti u prevenciji svih vrsta raka kao i ostaliih preventivnih “kodova” koje Hrvatska liga protiv raka godinama aktivno promiče u javnosti. Zajedničkim 12-minutnim brzim hodanjem od Europskog trga do Katedrale poslana je poruka o važnosti prevencije raka i ranog otkrivanja raka, te političke prioritizacije raka u interesu svakog građanina, posebice u ovom razdoblju nakon pandemije koronavirusa.

Kao izaslanik Vlade Republike Hrvatske, zajedničkom hodanju s misijom pridružio se ministar zdravstva Vili Beroš te građanima i svima prisutnima uputio jasnu poruku: U Hrvatskoj i dalje svjedočimo negativnim statistikama smrtnosti od kroničnih nezaraznih bolesti poput raka. Ne smijemo biti pasivni, moramo se aktivirati svi zajedno jačajući zdrave navike, prevenciju i zdravstvenu pismenost.” – izjavio je ministar zdravstva Vili Beroš te istaknuo što sve Hrvatska radi da bi se stanje poboljšalo: „Ne zaboravimo da smo napravili povijesni iskorak i konsenzusom donijeli Nacionalni strateški okvir protiv raka upravo u pandemijskoj godini. Kako se naš Strateški okvir temelji na ishodima liječenja i relevantnim podacima, jedan je od najmodernijih na svijetu obzirom da je predviđeno i pokretanje digitalne onkološke mreže koju smo uključili i u Nacionalni plan otpornosti i oporavka. Također smo pripremili Akcijski plan za borbu protiv raka za iduće trogodišnje razdoblje što je samo jedan u nizu konkretnih iskoraka u tom smjeru. Trebamo biti ponosni što smo prvi u Europi u vrijeme pandemije uspostavili nacionalni program ranog otkrivanja raka pluća. U planu nam je i mogućnost nacionalnog programa za rano otkrivanje melanoma. Europa gleda odlične inicijative koje Hrvatska provodi, poput  screeninga raka pluća.”

Uz mnogobrojne pacijente koji se bore sa zloćudnom bolešću ili su pobijedili rak, svojim dolaskom akciju su podržali i saborski zastupnik, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Ivan Ćelić, predsjednica Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Hrvatskoga sabora Renata Sabljar-Dračevac koja je sama istaknula borbu s metastatskim rakom dojke, te predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba Joško Klisović koji je i sam prebolio rak. Također su početak Europskog tjedna borbe protiv raka podržali i izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba, voditeljica Odjela za promicanje zdravlja, prevenciju i rano otkrivanje bolesti iz Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom Ivana Portolan Pajić, koordinatorica Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka vrata maternice Tatjana Nemeth-Blažić iz HZJZ te brojni drugi uvaženi gosti.

“Kada bi se svi mi u svakodnevnom životu brzo kretali barem 12 minuta i kada bi se pridržavali 12 preporuka Europskog kodeksa za smanjenje rizika od nastanka zloćudnih bolesti, onda bi se smanjila smrtnost i pojavnost od ovih bolesti gotovo 40 posto, što znači nekoliko tisuća manje oboljelih i umrlih.” – istaknuo je predsjednik Hrvatske lige protiv raka prof. dr. sc. Damir Eljuga.

Ovom aktivnošću koja će započela upravo u simboličnih pet minuta do 12 sati, upozorili su na važnost poštivanja Europskog kodeksa protiv raka koji kroz 12 životno važnih preporuka naglašava kako smanjiti mogućnost pojave raka. Ovih 12 jasnih naputaka temelji se na neoborivim dokazima da njihovo pridržavanje i provođenje može prevenirati preko 40%  slučajeva raka.

Europski kodeks protiv raka u 12 točaka naglašava:

 1. Nemojte pušiti.
 2. Nemojte pušiti u svojem domu i na radnom mjestu.
 3. Održavajte zdravu tjelesnu težinu.
 4. Budite tjelesno aktivni.
 5. Hranite se zdravo.
 6. Budite umjereni u konzumiranju alkohola.
 7. Izbjegavajte prekomjerno izlaganje suncu.
 8. Poštujte zdravstvena i sigurnosna uputstva na radnom mjestu.
 9. Poduzmite mjere za smanjenje visokih razina radona u svojem domu.
 10. Dojite svoje dijete.
 11. Uključite svoju djecu u program cijepljenja (hepatitis B i HPV).
 12. Sudjelujte u organiziranim programima za rano otkrivanje raka (rak dojke, rak vrata maternice, rak pluća, rak debelog crijeva).

Uz samu tjelovježbu, na javnozdravstvenoj akciji posjetitelje je za hodanje kratkom izvedbom zagrijao poznati glazbenik i virtuoz na gitari Ante Gelo, a predsjednik Studentskog zbora Kineziološkog fakuleta u Zagrebu Martin Stojčević laganom tjelovježbom” “zagrijao” je hodače, te zainteresirane savjetovao o tome kako svakodnevno sami sebe možete motivirati za tjelovježbu.

Javnozdravstvena akcija 12 minuta kretanja protiv raka održala se u organizaciji Hrvatske lige protiv raka, koja je punopravna članica Europske lige protiv raka. Okupljanjem vrha državne vlasti i zdravstvene administracije te svih relevantnih dionika, Liga je ponovno demonstrirala svoju konstruktivnost u javnom dijalogu o zdravstvenim politikama te jasnu viziju za zdraviju Hrvatsku, dajući punu podršku misiji Vlade i Ministarstva u realizaciji Nacionalnog strateškog okvira protiv raka.

Oglas

Komentiraj

komentari