Kralj životinja uči nas što je to prava ljubav

 

Kralj životinja jučer je ponosno prošetao Zagrebom. U svojoj omiljenoj kavani Lav sudjelovao je na promociji slikovnice „Raščupani lav“ autorica Ines Marciuš Kruljac i Jasmine Kosanović.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Mozaik knjiga (@mozaik_knjiga_mk)

Urednica izdanja Marija Morić istaknula je da je ovo poučna priča o kralju životinja koji odgovara na pitanja ima li lijeka za ljubav, kako savladati tremu te zašto su nam prijatelji neprocjenjivi. Dodala je kako je slikovnica „Raščupani lav“ osim po priči i ilustracijama posebna i po fontu kojim je pisana. „Razlog korištenja OmoType sustava fontova leži u spoznaji da ni jedan dostupni font takve vrste nije učinkovitošću i korisničkim iskustvom kvalitetno odgovorio na probleme s čitanjem osoba s disleksijom. Rezultati testiranja pokazali su da djeca sa smetnjama čitanja uz OmoType čitaju brže s manje grešaka. Zato je ova slikovnica lako čitljiva i pogodna za početnike u čitanju“, rekla je Morić.

Book blogerica Dajana Jurakić Milovac istaknula je kako slikovnica pršti pozitivnom energijom koja se svakim listanjem širi na čitatelja. Otkrila je kako su se ona i njezine djevojčice na prvi pogled zaljubile u slikovnicu. „Njih su odmah privukle predivne živopisne ilustracije i šarenilo koje dominira u ovoj knjizi, a kod mene je pažnju držao sadržaj i sama tema knjige. Najviše mi se svidio lav koji je izrazito simpatičan lik“, rekla je Jurakić Milovac.

Osvrnula se i na važnost čitanja kod djece i rekla kako im treba čitati svakoga dana bez obzira na to čitaju li njihovi roditelji. „Važno je da čitanje djeci ne bude nametnuto nego ga treba predstaviti kao zabavu, igru i veselje. Takvim pristupom djeca će se u starijoj dobi i dalje vraćati knjigama“, dodala je Jurakić Milovac.

„Ljubav, romansa i zaljubljivanje rijetka su pojava u slikovnicama“, smatra Jurakić Milovac i dodaje kako je lav netipičan lik u ovoj priči. „Ne očekujemo da će lav izgubiti glavu zbog pantere, prije bih rekla da će to biti pas ili mačak. Baš mi je zato on prirastao srcu. Pokazao nam je da smo svi u ljubavi isti i kad izgubimo glavu nebitno je jesi li lav ili mačak“, zaključila je Jurakić Milovac.

Autorica ilustracija Jasmina Kosanović kaže da se u njezinu ateljeu posjetitelji osim s lutkicama mogu upoznati i sa slikovnicama te da je najviše usrećuje kada se oni najmlađi oduševe „Raščupanim lavom“. Kosanović se nada da priča slavi životnu radost. „Trebamo živjeti i veseliti se životu, baš kao i lav. Postoje dani kada se probudimo neraspoloženi i moramo pronaći razlog za ustajanje, ali tada moramo pronaći ono što nas veseli. Takvu sreću u meni, a nadam se i u čitateljima, budi slikovnica“, zaključila je Kosanović.

Ilustratorica slikovnice inače je velika zaljubljenica u Pariz i zbog toga je radnja smještena u grad zaljubljenih. „Voljela bih da djeca osim o ljubavi saznaju i nešto o glavnom gradu Francuske. Nadam se da će jednoga dana prilikom posjete Parizu reći da su njegove znamenitosti vidjeli u našoj slikovnici“, rekla je Kosanović.

Autorica teksta Ines Marciuš Kruljac vjeruje da je djeci najlakše ispričati priču kroz životinjske likove i upravo zato je kralj životinja bio odličan izbor. „Želim da djeca i roditelji s velikim uzbuđenjem okreću stranice. Želim da u njima budi veselje, radost i pozitivne emocije. Ne smijemo zaboraviti na to da moramo biti dobri jedni prema drugima, otvoriti srca i biti spreman za ljubav“, rekla je Marciuš Kruljac.

„Stvaranje ove slikovnice bilo je jednostavno jer smo i same okružene ljubavlju“, smatraju autorice i otkrivaju da nas na jesen očekuje nova priča u kojoj je glavni lik vještica.

 

Oglas

Komentiraj

komentari