Vrtićarci upoznaju važnost pčela

Zagreb, 27. svibnja 2022. – Djecu od malih nogu treba upoznavati s važnošću pčela. Najbolji je to način da ne razviju strah od kukaca, te da zavole sitna bića zaslužna za mnogo dobroga u prirodi.

Istaknuo je to prof. dr. sc. Nikola Kezić, umirovljeni profesor pčelarstva s Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, nakon što je u Dječjem vrtiću Čigra održao radionicu Zašto volimo pčele, zašto se bojimo pčela?”.

„Mnogo se djece boji insekata, pa je iznimno važno pokazati im da je taj strah neopravdan, te da bi hotel za kukce bio dobrodošao u svakom dvorištu. Djeci sam predstavio solitarne pčele, one koje ne proizvode med, no koje su bitne za oprašivanje cvijeća. Predložio sam djeci da svaki put kad u ruci imaju jabuku ili neko drugo voće, naglas zazuje u znak pozdrava pčelicama koje prijenosom peluda sudjeluju u oprašivanju. Vrtićarce sam upoznao sa životnim ciklusom pčela, a u radionici smo koristili i Bee-Bote, robote u obliku pčela. Iako mališani jako vole suvremenu tehnologiju, oduševilo me što su s jednakim zanimanjem sudjelovali u proučavanju trstike s pravim pčelama. Potvrda je to da je živi svijet nezamjenjiv“, kazao je Kezić.

Dodao je da medonosne pčele djeca mogu upoznati u Tehničkom muzeju Nikola Tesla.

„Tehnologija i ekologija danas idu ruku pod ruku. Želimo da naša djeca sudjeluju u izgradnji održive budućnosti, one u kojoj će se odgovorno služiti tehnologijom, ali i štititi živi svijet koji ih okružuje“, kazala je Vedrana Džanić, osnivačica Dječjeg vrtića Čigra.

Radionica u Dječjem vrtiću Čigra prva je radionica za vrtićarce koju je tvrtka A1 Hrvatska organizirala u sklopu projekta GigaBEEtno kojim se želi podići svijest javnosti o pčelama i njihovoj važnosti za ekosustav.

Oglas

Komentiraj

komentari