TI, MOJA PREKRASNA DJEVOJČICE – DIRLJIVA SLIKOVNICA O ODNOSU MAJKI I KĆERI

Ti, moja prekrasna djevojčice, autorice Nataše Ozmec i ilustratorice Jasmine Kosanović, nova je slikovnica u izdanju Planetopije. Polazeći od jednog od najkompleksnijih, ali i najvažnijih odnosa, onog majke i kćeri, ova istodobno nježna i snažna slikovnica istražuje taj odnos i pretvara ga u univerzalnu žensku priču.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Planetopija publisher-bookshop (@planetopijahr)

Napisana kao pjesma u prozi, ova je slikovnica osobno pismo ljubavi jednoj posebnoj djevojčici, ali i slavljenje svih djevojaka, žena i starica koje su najprije bile prekrasne djevojčice. Uz nježne, ali i snažne ilustracije u akvarel tehnici, pripovjedačica – majka – bez ijedne suvišne riječi izražava divljenje i ljubav koje osjeća prema kćeri:

Ti, moja prekrasna djevojčice, visoka si kao najviša jela u gori,
snažna si kao hrast, nježna kao breza, hitra kao lastavica, vedra kao
ražuboreni potok, smjela kao kukavica, hrabra kao medvjedica.

Odnos između majke i kćeri neprestano se produbljuje i raste. Zajedno otkrivaju ljepotu oko sebe, kreću u pustolovine, ali prolaze i kroz turbulentna razdoblja, snivaju o onome što će tek doći te sa svakim trenutkom jačaju svoju povezanost. Svako dijete ima dva naizgled proturječna, ali zapravo neodvojiva poriva; želi utažiti svoju znatiželju, istraživati svoje okruženje i upoznati tajne života, te istovremeno biti u mogućnosti vratiti se u sigurnost i mir roditeljskog naručja. Upravo to majka i radi, pušta djevojčicu da otkriva svijet, ali ruke uvijek drži raširene kako bi je mogla primiti u zagrljaj kada joj to zatreba:

Ti, moja prekrasna djevojčice,
koja ćeš otrčati od mene ususret životu i koja ćeš mi se vratiti.

Ova slikovnica uspijeva uobličiti neizmjernu ljubav majke prema kćeri u riječi i sliku; bilo da ste i sami roditelj koji pokušava svom djetetu reći koliko je posebno ili je čitate iz perspektive djevojčice, njezina toplina i iskrenost usjeći će vam se u um i srce. Ponekad je dovoljno samo nekoliko stihova da pokažete koliko volite i naučite druge kako voljeti:

Ti, moja prekrasna djevojčice, gledaj se očima
kojima te ja gledam i zaljubi se.

Nataša Ozmec piše priče i radio-drame, a autorica je nekoliko dokumentarnih radio-drama i emisija. Diplomirala je kroatistiku na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, bavi se prevođenjem i novinarstvom, a najveća joj je strast uređivanje knjiga. Trenutno je glavna urednica u nakladničkoj kući Planetopija gdje je uredila više od stotinu naslova za djecu i odrasle. Ovo joj je prva slikovnica.

Jasmina Kosanović diplomirala je na Tekstilno-tehnološkom fakultetu, smjer dizajn odjeće. Izrađuje i osmišljava lutke, bavi se kostimografijom, scenografijom i ilustracijom, radovi su joj izlagani u muzejima i galerijama te je imala nekoliko samostalnih izložbi. U njenom ateljeu u centru Zagreba nastaju neki novi svjetovi. Ilustratorica je nekoliko slikovnica i autorica slikovnice Noć na Zemlji.

Cijena: 119,00 kn

Planetopija, 2022.

Oglas

Komentiraj

komentari