Medvjedica Eta uživa u novoj nastambi!

Zagreb, 23. lipnja 2022. – Za 97. rođendan Zoološki je vrt Grada Zagreba zablistao u posebnom ruhu.

Kanalu Prvog maksimirskog jezera vraćena je povijesna vizura, a svečano su otvoreni Interpretacijski centar zaštićene faune Hrvatske, Prikaz vodenih staništa i Mikrosvijet maksimirske šume. Riječ je o radovima vrijednima 15 milijuna kuna koji su izvedeni u sklopu projekta „Gradski prozori u prirodu – unaprjeđenje urbane bioraznolikosti i razvoj zelene infrastrukture (Modernizacija II)“.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Zoološki vrt grada Zagreba (@zagrebzoo)

„Park Maksimir i Zoološki vrt čarobna su mjesta našega grada na koja se svi rado vraćamo. Ovamo smo dolazili kao djeca, a danas dovodimo svoju djecu. Svaki nas put ovdje dočeka nešto novo. Zoološki se vrt modernizira u skladu s duhom vremena i postaje sve obazriviji prema životinjama i ugodniji za njihov život“, istaknuo je Luka Korlaet, zamjenik gradonačelnika Grada Zagreba.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Zoološki vrt grada Zagreba (@zagrebzoo)

Nova nastamba za europske dabrove smještena je u cjelini Prikaz vodenih staništa. Ona ima unutarnji te vanjski dio koji uređuju sami dabrovi od mnoštva prirodnog materijala koji im je na raspolaganju.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Zoološki vrt grada Zagreba (@zagrebzoo)

U Interpretacijskom centru zaštićene faune Hrvatske svoj su novi dom dobili europski smeđi medvjed, crvena vjeverica te hrvatske ptice zlatovrane, pupavci i europske grlice.

„U Interpretacijskom centru održavat će se edukativni programi o hrvatskoj fauni i zaštićenim područjima Hrvatske, a prolaskom preko drvene platforme i pješačkog mosta posjetitelji će dobiti dojam da uranjaju u djelić prirode i tako postaju dio jedinstvenog doživljaja. Dodatne informacije o geološkoj prošlosti našeg planeta, ali i špiljskom medvjedu pronaći će u replici špilje. Špilja prikazuje špiljske ukrase, špiljski sediment s replikama fosilnih kostiju te model špiljskog medvjeda u prirodnoj veličini“, rekao je Damir Skok, ravnatelj Zoološkog vrta Grada Zagreba.

Nakon Modernizacije I i Modernizacije II u tijeku je Modernizacija III zahvaljujući kojoj će se oporavilište za divlje životinje Zoološkog vrta Grada Zagreba preseliti u Dumovec.

„Od vas očekujemo da nastavite biti aktivni u korištenju sredstava iz fondova Europske unije! Time ćete priuštiti zadovoljstvo onima koji žive u Zagrebu, te onima koji ga posjećuju iz drugih dijelova Hrvatske. Zoološki vrt Grada Zagreba četvrto je najposjećenije turističko odredište u zemlji. Želimo da posjetitelji odavde odlaze s uspomenama za cijeli život, a da životinje ovdje imaju dobru skrb te da se osjećaju dobro“, rekao je Joško Klisović, predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba.

Fotografije koje sada nastaju na Lavljem mostu, ponovo sliče povijesnim razglednicama. Naime, kanalu Prvog maksimirskog jezera vraćena je povijesna vizura. S jedne se strane Lavljeg mosta vidi uređena obala kanala, a s njegove druge strane pogled puca na obnovljeni Čipkasti most iza kojega se nazire Vidikovac.

Često skrivene stanovnike okolne prirode razotkriva interaktivni postav Mikrosvijet maksimirske šume. Taj postav posjetitelje Zoološkog vrta potiče na očuvanje šumskog ekosustava.

„Uz izgradnju novih građevina veliki smo naglasak stavili na edukaciju jer je poučavanje mladih zaštiti prirode i nekim općim društvenim vrijednostima dugoročna investicija koja će nam se sigurno vratiti. Provedbu ovog projekta izvodili smo u izvanrednim okolnostima među kojima su pandemija novog koronavirusa, potresi i poteškoće u nabavljanju materijala“, kazao je Jurica Ambrožić, voditelj projekta „Gradski prozori u prirodu – unaprjeđenje urbane bioraznolikosti i razvoj zelene infrastrukture (Modernizacija II)“.

Projekt „Gradski prozori u prirodu – unaprjeđenje urbane bioraznolikosti i razvoj zelene infrastrukture (Modernizacija II)“ vrijedan je 35 milijuna kuna. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu programa Promicanje održivog razvoja prirodne baštine. Korisnik sredstava i nositelj projekta je Grad Zagreb, a partneri na projektu su Javna ustanova Maksimir, udruga Biom, Hrvatski savez gluhoslijepih osoba Dodir i udruga Vjetar u leđa. Suradnik na projektu je Ustanova Zoološki vrt Grada Zagreba.

Idućih mjeseci nastavit će se uređivati nastambe za životinje autohtonih vrsta u Vrtu. Zahvaljujući donaciji književnika prof. dr. Vinka Buja s Hvara koji je postumno Vrtu ostavio 100.000 eura, uredit će se nastambe za divlju mačku i sive vukove. U njegovo ime donaciju je Zoološkom vrtu uručila njegova supruga Marija Buj Hartli. Osim za uređenje nastambi za životinje u Vrtu, sredstva se mogu koristiti za liječenje i oporavak divljih životinja u oporavilištu Zoološkog vrta.

 

 

 

Oglas

Komentiraj

komentari