Već drugu godinu za redom “Škola mora” prenosi ljubav prema morskom plavetnilu mladim naraštajima!

Već drugu godinu za redom “Škola mora” u organizaciji splitskog “JK Mornar”  popularizira pomorsku kulturu i prenosi ljubav prema morskom plavetnilu mladim naraštajima

Nakon što su znanje, ali i ljubav prema moru prošle godine prenijeli na 137 sudionika u dobi od šest do petnaest godina, “Škola mora” nam se ove godine vraća, a lijepa je vijest da je maksimalni kapacitet od 180 mladih sudionika već popunjen.  Organizatori su, ohrabreni prošlogodišnjim reakcijama za ovogodišnje polaznike pripremili i dodatne aktivnosti na moru.

Koncept ovog projekta u organizaciji “JK Mornar” iz Splita je graditi u djeci ljubav prema “plavom izvoru života”, upoznati ih sa svim ljepotama, i opasnostima koje more nosi, ali i maksimalno ih zainteresirati aktivnostima kao što su: jedrenje na različitim tipovima jedrilica, plivanje, ronjenje, veslanje, ekologija i biologija mora, ribolov te sva ostala popratna znanja potrebna za snalaženje u svim aktivnostima povezanim s morem.

Zanimljivo je da se u klasičnim školama jedrenja nikada do sada u nije uspjela organizirati škola s tolikim brojem polaznika, a s ciljem populariziranja pomorske kulture na što širem području naše države.  Organizatore su na ovaj projekt inspirirale sve mogućnosti koje daje naše more i obala, a za koje smatraju da nisu u potpunosti iskorištene u punom potencijalu.

Inicijator i pokretač projekta je Filip Jurišić, poznati kormilar u klasi “laser”, a glavni je trener njegov mlađi kolega, imenjak i prezimenjak, Filip Jurišić. Svakako treba spomenuti i Barbaru Vesanović, voditeljicu projekta poznatiju kao YouTubericu debela Barbara dok je profesor Saša Jocić, stručnjak za specifičan rad s djecom zajedno s aktivnim jedriličarima  iz “Mornara”,  također sudjeluje u radu i mentoriranju djece.

„Putujući svijetom i upoznajući različite pomorske kulture jedna je činjenica bila očita, djeca i odrasli masovno jedre! Po kiši i grubom vremenu, po smeđem i mutnom moru ljude ništa ne ograničava da provedu vrijeme ploveći. Kod nas u Hrvatskoj, skroz suprotna priča…obala i otoci kao iz bajke, more jedno od najčišćih na svijetu a poznavanje mora i pomorske kulture nam je na jakom niskom nivou. Upravo inspiriran time i svjesnosti koliko nam je pomorska kultura nepoznata široj populaciji, uvijek mi je bila želja da sva djeca nauče jedriti i prožive barem malo onoga što je meni jedrenje pružilo. Odrastanje u okolini kakvu pruža Hrvatsko more i obala zaista je nešto posebno, nešto što sa sigurnošću mogu reći da ne koristimo u punom potencijalu i baš to je ono što je pokrenulo razmišljanja i iz čega se “rodila” Škola mora.” rekao je jedriličar, Filip Jurišić.

Program je raspodijeljen za vrijeme ljetnih školskih praznika u tri ciklusa po tri tjedna, a iz svakog ciklusa polaznici su podijeljeni u grupe po 15 sudionika kako bi rad s njima bio što efikasniji i detaljniji.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli MORNAR (@jk_mornar)

Oglas

Komentiraj

komentari