Neformalno obrazovanje ne inzistira na prosjeku 5.0

Velika postignuća u STEM-u dobro poznaju neuspjeh

Predstavljen priručnik za STEM edukatore STEM u neformalnom obrazovanju za zanimanja 21. stoljeća

Zagreb, 21. srpnja 2022. – Djecu treba poticati da sama dolaze do znanja! Složili su se oko toga biolozi, matematičari, fizičari, informatičari i stručnjaci iz drugih područja STEM-a na predstavljanju priručnika STEM u neformalnom obrazovanju za zanimanja 21. stoljeća.

Riječ je o prvom priručniku u Hrvatskoj koji donosi sustavan pregled metodologije za poučavanje i popularizaciju STEM-a u neformalnom radu s građanima, posebice djecom i mladima.

„Svjedoci smo brzog razvoja znanosti i visokih tehnologija. Pokretač toga su znanje i inovacije, a jedini način da zadržimo korak s napretkom, je obrazovanje. Formalno obrazovanje nema pozitivan stav prema neuspjehu, a to je u suprotnosti s razvojem STEM područja gdje je neuspjeh obavezni dio procesa kojim se dolazi do velikih postignuća. Za razliku od formalnog obrazovanja, u onom neformalnom prostor je slobodniji i djeca ga, bez pritiska ocjena, mogu iskoristiti za igru i istraživanje“, istaknula je Jelena Likić, predsjednica udruge Bioteka i suurednica priručnika STEM u neformalnom obrazovanju za zanimanja 21. stoljeća.

Trenutačni formalni sustav obrazovanja često šalje dvije pogrešne poruke – da su sva znanja otkrivena, te da rješenja trebaju stići izvana, tj. od profesora. Edukatori u udrugama tvrde kako podučavanje treba biti drugačije.

„Edukator ne objašnjava zakonitosti, nego postavlja djecu u situacije gdje ih ona sama istražuju. Djecu treba ohrabrivati da preispituju ustaljene metode i autoritete. Na taj način razvijaju kritičku misao, uče na našim pogreškama i spremni su osmišljavati bolja, konstruktivnija i uspješnija rješenja“, rekla je Kristina Duvnjak, suurednica i suautorica priručnika STEM u neformalnom obrazovanju za zanimanja 21. stoljeća.

S njom se slaže i suautor priručnika doc. dr. sc. Dalibor Paar. Smatra kako djeci i mladima u Hrvatskoj treba omogućiti najbolje europsko obrazovanje.

„Djeci od najranije dobi trebaju biti dostupne aktualne znanosti i tehnologije. S njima se trebaju upoznati već u vrtiću, a ne tek na fakultetu. Nadamo se da smo s nekim idejama iz ovoga priručnika izašli izvan okvira te da će priručnik potaknuti edukatore da svoje struke djeci predstave na vrlo zanimljiv način“, rekao je Paar.

Uz Kristinu Duvnjak i Dalibora Paara autori priručnika su Bojan Markičević, dr. sc. Maja Brkljačić, mr. sc. Aneta Golebiowska, Biljana Trifunović i Hrvoje Vrhovski.

Priručnik STEM u neformalnom obrazovanju za zanimanja 21. stoljeća primarno je namijenjen edukatorima u neformalnom obrazovanju koji se bave STEM područjem, ali i učiteljima osnovnih i srednjih škola, odgajateljima u predškolskim ustanovama, djelatnicima visokoškolskih ustanova te svim ostalim zainteresiranim pojedincima koji žele razvijati svoje kompetencije, znanja i vještine za STEM obrazovanje kakvo djeca i mladi u 21. stoljeću trebaju i zaslužuju.

Markita Franulić, ravnateljica Tehničkog muzeja Nikola Tesla, istaknula je da priručnik radi na povezivanju društva sa znanošću i tehnologijom čemu je posvećen i muzej koji vodi. Tome je dodala: „Izuzetno je vrijedno djecu sustavno poticati na samoinicijativno istraživanje, propitkivanje i razmišljanje te rasplamsavati njihovu strast za otkrivanjem rješenja.“

Priručnik STEM u neformalnom obrazovanju za zanimanja 21. stoljeća nastao je u sklopu projekta „Razvoj mreže STEM ambasadora“. Taj projekt Bioteka, udruga za promicanje biologije i srodnih znanosti, provodi u suradnji s Prehrambeno-biotehnološkim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu te udrugama Astronomsko društvo Višnjan, FabLabhr.NET i DOOR.

„Razvoj mreže STEM ambasadora“ projekt je jačanja kapaciteta, znanja i vještina te međusektorske suradnje organizacija civilnog društva i obrazovnih institucija za provedbu programa popularizacije STEM-a u Hrvatskoj.

Projekt ukupne vrijednosti 2.829.663,79 kn sufinancirala je s 2.405.214,22 kn Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, što čini 85 % ukupne vrijednosti projekta, a 15 % ukupne vrijednosti (424.449,57 kn) sufinancirano je iz Državnog proračuna.

Više informacija o projektu na stranicama: https://www.stem-ambasadori.bioteka.hr i www.udruga.bioteka.hr

 

Oglas

Komentiraj

komentari