Klaunovidoktori vratili smijeh, radost i veselje na lica djece iz Ukrajine

CRVENI NOSOVI klaunovidoktori djeci iz Ukrajine uljepšali su svakodnevicu posebnim programom ”Local Emergency Smile”.

30. srpnja 2022. – od 18. srpnja prostore hotela Zagreb u Splitu ispunjavaju veseli žamor i smijeh djece iz Ukrajine koja sudjeluju u interaktivnim radionicama cirkuskih vještina udruge CRVENI NOSOVI klaunovidoktori, a koje traju još i danas.

Split je postao privremeni dom nekoliko stotina mladih sportaša iz više ukrajinskih klubova. Osim smještaja, prehrane i osnovnih potrepština, osigurani su im uvjeti za nastavak sportskih aktivnosti i školovanja. Ponuđeni su im i različiti programi psiho-socijalne pomoći u nadilaženju stresnih dana uslijed rata u Ukrajini.

Jedan od tih programa provodi udruga CRVENI NOSOVI klaunovidoktori pod nazivom ”Local Emergency Smile”. Njime donose radost i pružaju prijeko potrebnu psiho-socijalnu pomoć djeci i odraslima koji se nalaze u teškim i kriznim situacijama. Petodnevnim radionicama „Cirkus Smile“ u sklopu navedenog programa, malim sportašima iz Ukrajine otvorili su vrata šarenog klaundoktorskog svijeta u kojem opet mogu biti bezbrižna i razigrana djeca.

Neizmjerna radost na dječjim licima bila je prisutna čitavo vrijeme odvijanja zanimljivih radionica na temu cirkuskih vještina. Varijacije ovog programa, CRVENI NOSOVI klaunovidoktori već godinama provode s djecom na liječenju u bolnicama te starijima u domovima. Ovog tjedna u koordinaciji s Gradskim društvom Crvenog križa Split, djeca iz Ukrajine uvježbavala su i usavršavala razne trikove, žongliranje, vrćenje letećih tanjura i traka, sve pod  budnim okom dr. Danice sa Skalica i dr. Nadjimira Dobrića.

„Ovakvim aktivnostima im odvraćamo pažnju od crnih misli te im stvaramo mogućnost da se opet osjećaju i budu djeca. Dvosatne radionice cirkusnih vještina pomogle su im da se maknu u neki drugi svijet, da se zabave i razvesele i što je najbitnije, barem nakratko zaborave nevolje koje su ih zadesile.“  komentirala je dr. Danice sa Skalica.

Djeci izbjegloj iz Ukrajine se na ovaj način htjelo razvedriti dane i omogućiti im da ih provedu u druženju i veselju, osnažujući ih svakom novom naučenom vještinom. ” U provedbi programa psiho-socijalne podrške raseljenoj djeci Ukrajine, Gradsko društvo Crvenog križa Split, surađuje s CRVENIM NOSOVIMA klaunovimadoktorima, koji svojim aktivnostima uljepšavaju svakodnevicu djeci u kolektivnim smještajima. Klaunovidoktori vraćaju osmijeh na dječja lica, čine svakodnevicu radosnijom i bezbrižnijom, upravo onakvom kakva bi trebala biti u dječjoj dobi. U prisustvu klaunova djeca su opuštena, razigrana i sretna. Želimo im zahvaliti na toj mogućnosti u ime djece i njihovih roditelja ili skrbnika, kojima pružamo podršku od prvog dana”  rekla nam je Silvana Nikolić, voditeljica službe rada s mladima GDCK Split.

Upravo je to smisao i cilj ove suradnje, da se djeci iz Ukrajine barem na neko vrijeme pruži mogućnost normalnih uvjeta i da se osjećaju sigurno u novom okruženju te da imaju dnevnu rutinu koja je prijeko potrebna svima, a posebno djeci u ranoj dobi.

Saznajte kako i vi možete pomoći na https://www.crveninosovi.hr/#donate

Oglas

Komentiraj

komentari