U Zagrebu prvi put na svijet došli krunati ždralovi

3. rujna 2022. – U Zoološkom vrtu Grada Zagreba na svijet su prvi put došli krunati ždralovi. Dva ptića iz jaja su provirila u srijedu.

Ponosni su roditelji petogodišnji mužjak koji se u Hrvatsku doselio iz Njemačke, i njegova vršnjakinja pristigla iz Mađarske. Iako krunati ždral živi u volijeri za afričke ptice selice s tri dame, od prvoga dana naklonost gaji samo prema jednoj.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Ustanova Zoološki vrt Grada Zagreba (@zagrebzoo)

Tako je to i u prirodi. Parovi krunatih ždralova poznati su po svojoj vjernosti. Par ostaje zajedno cijeloga života.

Parovi skupa i svijaju gnijezdo. Grade ga na vodi ili tlu kraj nje u gustoj vegetaciji. U gnijezdo, promjera većeg od pola metra, ženka polaže između 2 i 4 jaja.

„Mužjak i ženka zajedno sjede na jajima oko mjesec dana. Zajedno se i brinu o svojom mladuncima potrkušcima. Mladunci, dakle, ne borave u gnijezdu nego od prvog dana u stopu slijede roditelje“, kazao je Damir Skok, ravnatelj Zoološkog vrta Grada Zagreba.

Krunate ždralove mnogi svrstavaju među najljepše ždralove. Poznati su po svojoj kruni, tj. nakupini tankog žućkastog perja na glavi.

Krunati ždral nalazi se na zastavi Ugande.

U prirodi krunati ždralovi nastanjuju vlažna staništa i travnjake istočne i južne Afrike. Zbog gubitka staništa vrsta je ugrožena. Na pad njihove populacije utječu širenja poljoprivrednih površina, iskapanja ruda, gradnje prometnica, zagađenja te požari.

Oglas

Komentiraj

komentari