16. siječanj – najdepresivniji dan u godini?

 

Jeste li imali kakvih neugodnih iznenđenja od banke, porezne i slično? Da li Vas na blagdane podsjećaju računi kartica koje ste peglali u prosincu, a na „naplatu“ je stigla i hrana u kojoj ste uživali proteklih dana pa Vam je sve tijesno?

Ako ste se pronašli u opisu, niste jedini – postoji znanstveno objašnjenje zašto se danas ne osjećate baš najbolje.  Naime, 16. siječnja je najdepresivniji dan u godini  još otkako je psiholog dr. Cliff Arnall 2005. u znanstvenu formulu uključio razdoblje do sljedećeg Božića, minus na računu koji je posljedica blagdanskog trošenja te vjerojatnost odustajanja od novogodišnjih odluka i tako došao do trećeg ponedjeljka u siječnju kao „dana D“.

Dobra vijesti? I siječanjskoj depresiji može se doskočiti. Raspoloženje će popraviti kvalitetan doručak, vitamin D i kockica čokolade, kažu nutricionisti dr. sc. Darija Vranešić Bender i prof.dr. sc. Irena Colić koje smo upitali za savjet.

Nije važno samo doručkovati, važno je i što doručkovati

Priprema i uživanje u kvalitetnom jutarnjem obroku neće vam oduzeti više od 10 minuta, a osim što će osigurati energiju potrebnu za početak dana, kvalitetan doručak pomoći će i da se s izazovima nosite koncentrirano i produktivno.

No, kako ističe dr. sc. D. Vranešić Bender, nije važno samo doručkovati, važno je i što doručkovati:

– Uravnoteženi doručak treba uključivati namirnice iz sljedećih skupina: mlijeko ili mliječne proizvode koji su važan izvor bjelančevina i kalcija, zatim integralna peciva ili žitne pahuljice, kao izvor složenih ugljikohidrata, kvalitetan izvor masnoća koje su važne za rast i razvoj te su neophodni dio pravilne i uravnotežene prehrane poput margarinskog namaza i voće ili voćni sok kao izvor prehrambenih vlakana i vitamina i minerala.

Vitamin D za zdrave zube, kosti, ali i mozak

Brojna istraživanja pokazala su kako manjak dnevne svjetlosti tijekom zimskih mjeseci izravno negativno utječe na raspoloženje i motivaciju. Iskoristite zato svaki trenutak da izađete na sunce, jer ono, osim što nam popravlja raspoloženje, pomaže sintezi vitamina D u organizmu.

Vitamin D neophodan je za kosti i zube, a određena istraživanja su pokazala da seraspoloženje povezuje s vitamina D, iako još uvijek nije poznato na koji način.

Iako su potrebna dodatna istraživanja, studije ukazuju na mogućnost da jenedostatak vitamina D jedan od rizičnih čimbenik za razvoj depresije u kasnijem životu.Unatoč tome, nedvojbeno je da adekvatan statusa vitamina D je potrebit za očuvanje zdravlja od najranije životne dobi, ističe prof. dr. sc. Irena Colić Barić s Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta u Zagrebu.

Osim izlaganjem sunčevoj svjetlosti, koje tijekom zimskim mjeseci manjka, dostupni su i drugi izvori vitamina D, poput hrane obogaćene vitaminom D (najčešće mlijeko, margarin i žitarice za doručak) što pridonosi većem dnevnom unosu vitamina D. Vitamin sunca može se pronaći još i u masnoj ribi poput srdele, skuše, lososa i tune te u ulju jetre bakalara, a ima ga i u gljivama, jetri, bijeloj ribi..

I za kraj – čokolada

Čokolada popravlja raspoloženje djelujući na metabolizam neurotransmitera serotonina, odgovornog za raspoloženje. Najbolji izbor je tamna čokolada bez dodanog mlijeka, sa što većim postotkom kakaa.

Ako vam treba dodatni razlog za uživanje u (kockici) čokolade, pozovite se na studije koje su pokazale da umjerena konzumacija, pridonosi općem zdravlju.

A.M.

Oglas

Komentiraj

komentari