Od 19. do 24. rujna održava se prvi tjedan JEDNAKIH U KULTURI!

Jednaki u kulturi je tjedan radionica, predstava, filmova, razgovora i plesa u Centru mladih Ribnjak, u nižim i višim razredima zagrebačkih osnovnih škola, u Masarykovoj ulici i, ako osvane sunce – u parku Ribnjak. Koji je cilj ovog tjedna, Jednakih u kulturi?  Da malo zastanemo i pitamo se kako izgraditi društvo jednakih u kulturi.

Pozvani su svi: djeca, odrasli, oni koji stvaraju kulturu i oni koji je pohode, predstavnici institucija i nezavisne scene, pedagozi i nastavnici. Svi su dobrodošli da u ovom tjednu koji je nastao na inicijativu udruge Kozlići u partnerstvu sa Centrom mladih Ribnjak, upoznamo i prepoznamo jedni druge.

Detaljan program manifestacije nađite niže u tekstu.

UTORAK, 20. RUJNA

u 11.30

Izvedba u OŠ Matka Laginje

Gordana Glibo – radionica/igraonica Inkluzivni bonton “BAŠ SMO COOL TAKO JEDNAKI, A TAKO RAZLIČITI!”

Kroz igru i rješavanje zadataka djeca uče o tomu što nas čini jednakim, a što različitim, zatim imamo li svi neke poteškoće i kako ih komunicirati i što zapravo znači ravnopravnost.

Autorica i izvoditeljica radionice: Gordana Glibo

od 18.30 do 19.20

ALTERNATOR – Projekcija filmova „ Školski objektiv“ s  13. Festivala prava djece

Djeca i mladi iz filmskih družina i klubova diljem Hrvatske sudjelovali su u stvaranju filmova koji progovaraju o temama koje su njima važne, bliske i poznate.

Baveći se tolerancijom, životom u pandemiji, prvim simpatijama, ali i vršnjačkim nasiljem, ovi kratki filmovi obrađuju široki spektar tema, a pomoći će vam u poticanju rasprave o istima na školskoj nastavi i u obitelji.

SRIJEDA, 21. RUJNA

u 9.00

Izvedba za osnovne škole

UDRUGA KOZLIĆI – kamišibaj priča i početnica hrvatskog znakovnog jezika

Branko Ćopić – „Ježeva kućica“

Pričamo kamišibaj priču poznate poeme uz prijevod na hrvatski znakovni jezik. Kako se na znakovnom jeziku kaže jež, a kako lija, medo i vuk? Naučite to i još ponešto uz Početnicu hrvatskog znakovnog jezika Udruge Kozlići.

Ilustracije: Nikolina Manojlović Vračar; Izvode: Vera Pfaff (Kozlići) i Iwa Dugač (Udruga Zaželi)

ČETVRTAK, 22. RUJNA

u 10.00

Izvedba za osnovne škole

UDRUGA KOZLIĆI – kamišibaj priča i početnica hrvatskog znakovnog jezika

KAMIŠIBANOVINA – Narodne priče iz Banije.

Divne nas ilustracije u malom drvenom kamišibaj kazalištu vode u Glinu, Petrinju i Hrvatsku Kostajnicu. Bit će tu i čarolija i finih kolača i pjesme i jedna zmija. Vidjet ćete da sve to nije teško reći niti na znakovnom jeziku.

Ilustracije: Mima Juračak i Nikolina Manojlović Vračar; Tekst adaptirala: Vera Pfaff; Izvode: Vera Pfaff (Kozlići) i Iwa Dugač (Udruga Zaželi)

PETAK, 23. RUJNA

u 9.00

Izvedba za Centar za odgoj i obrazovanje Tuškanac

Udruga Kozlići: „Pale sam na svijetu“, Jens Sigsgaard

Izvedba priče i likovna radionica za djecu s teškoćama u razvoju. Naš Pale živi u jednom hrvatskom gradu. Ako vam kažem da se vozi plavim tramvajem te da prolazi pored muzeja, velikog parka i botaničkog vrta, možda pogodite u kojemu.

Ilustracije: Nikolina Manojlović Vračar; Adaptacija teksta, glazba: Vera Pfaff; Izvode: Vera Pfaff i Relja Dušek

u 11.00

Izvedba za Centar za autizam

Kruna Tarle – SCENSKA LUTKA – PUTOKAZ U INKLUZIJU

Lutkarska radionica za osobe s autizmom

Na opću radost, naša će se simpatična grupa ubrzo udvostručiti, budući da će svatko proizvesti svog partnera, scenski lik po vlastitom izboru. Bila ta lutka i najjednostavnija, stilizirana i plošna, njezina je moć na putu u inkluziju, ogromna i općepoznata.

Voditeljica: Kruna Tarle, kazališna i likovna umjetnica multimedije; Asistentice: Goranka Moćnik- Puceković, kostimografkinja, Ana Jurić, grafička dizajnerica, lutkarica

SUBOTA, 24. RUJNA

u 11.00

Teatar Poco Loco – “Priča mi se priča: Ružno pače“

Ulaznice: 30 kn, cmr.mojekarte.hr i 30 min prije početka predstave na blagajni CM Ribnjak.

Neprihvaćen i ismijavan, unatoč majčinoj ljubavi ružni pačić prolazi kroz teška vremena. Kokoši su ga kljucale, braća zadirkivala, mačke navlačile, zimica ga tresla, sve dok nije stiglo proljeće i pače otkrilo da je zapravo i samo – prekrasni labud, a baš se labudovima  toliko divilo! „Nema veze što se rodiš na pačjem dvorištu ako se izlegneš iz labuđeg jaja!“ zapisao je Hans Christian Andersen. Ovo prekrasna priča nas podsjeća na prihvaćanje različitosti, drugačijosti. Svatko je ipak u potrazi za svojim Jatom.

Redateljica: Renata Carola Gatica; dramatizacija teksta: Maja Katić i Dunja Fajdić prema priči H. Ch. Andersena; glazba i songovi: Davorka Horvat i Zrinka Kušević; igraju: Maja Katić, Zrinka Kušević, Davorka Horvat, Dunja Vuković

Predstava je nagrađena na Festivalu MESS, Sarajevo 2017. za poseban doprinos inkluzivnom kazalištu.

Priča se prevodi na znakovni jezik. Osigurane su besplatne ulaznice za ranjive skupine uz prethodnu rezervaciju na blagajna@scenaribnjak.hr

od 14.00 do 18.00

PADUH – PADUH for peace

Uključuje aktivnosti:  predstavljanje rukotvorina, izrada afričkih pletenica i kušanje jela iz različitih zemalja Afrike, kratki solo pjevački nastupi,

od 16.00 do 18.00

PADUH – PADUH for peace – radionica izrade afričkih maski, tombola i prezentacija udruge

Panafričko društvo u Hrvatskoj – PADUH nova je udruga u Hrvatskoj koju su oformili naši novi sugrađani, s ciljem poboljšanja pozicije i prava ljudi koji su u Hrvatsku doselili iz različitih afričkih država.

Povodom Međunarodnog dana mira koji se obilježava 21.rujna, PADUH je za Tjedan inkluzije pripremio cjelodnevni program PADUH for Peace, s idejom upoznavanja javnosti s njihovim aktivnostima, članovima i vještinama s kojima dolaze. Program donosi raznoliki sadržaj pun afričke glazbe, plesa, hrane, rukotvorina i dijeljenja znanja u svrhu doprinosa interkulturnom dijalogu i izgradnji uključivog društva otvorenog za sve svoje članove – kako stare, tako i nove!

od 17.00 do do 19.30

ALTERNATOR – Projekcija filmova „ Školski objektiv“ s  13. Festivala prava djece

Djeca i mladi iz filmskih družina i klubova diljem Hrvatske sudjelovali su u stvaranju filmova koji progovaraju o temama koje su njima važne, bliske i poznate.

Baveći se tolerancijom, životom u pandemiji, prvim simpatijama, ali i vršnjačkim nasiljem, ovi kratki filmovi obrađuju široki spektar tema, a pomoći će vam u poticanju rasprave o istima na školskoj nastavi i u obitelji.

od 18.00 do 20.00

INKLUZIVNI OKRUGLJAK (moderira Aneta Vladimirov)

Pozivamo vas na okrugli stol (razine stolića za kavu) na kojem ćemo, osim spomenute kave, imati i pitanja poput dostupnosti kulturnih sadržaja i objekata kulture u Zagrebu osobama čije je kretanje uvjetovano tuđom pomoći i prilagodbama. Razgovarat ćemo o dobrim praksama, neke od njih će biti i predstavljene, o samom terminu inkluzije i možemo li ga shvaćati malo šire ili još bolje, možemo li izgraditi društvo koje inkluziju podrazumijeva i ne treba se više baviti naglašavanjem takvih potreba? Osnovni cilj nam je da uz vedru susjedsku atmosferu i otvoreni razgovor vidimo što se i na koji način može učiniti za jednakost u stvaranju ili pohođenju kulturnih sadržaja. Očekujemo sve vas, dobrodošli ste na okrugljak i kavu iza kojih slijedi ples!

od 20.00 do 23.00

PADUH – večernji program: kratki plesni i svirački nastupi, plesne skupine, DJ program

 

Oglas

Komentiraj

komentari