Kako chat aplikacije pomažu u obrazovnom procesu

Roditeljske grupe, učitelji koji stvaraju digitalni sadržaj te interaktivni alati koji pomažu učenicima da ostanu uključeni u obrazovni proces – komunikacijske platforme postale su najbolji prijatelj tradicionalnog obrazovanja

Iako su lockdown mjere iza nas, online školovanje transformiralo je obrazovni krajolik uključivanjem sudionika školskog sustava u nove tehnološke procese. Obrazovni sektor neprestano se razvija i istražuje digitalne mogućnosti, kombinirajući najbolje prakse online i offline obrazovanja. Tijekom ovog razdoblja, na scenu su stupile i chat aplikacije koje omogućavaju učinkovit i pristupačan način drugačijem iskustvu učenja te stalnu interakciju između svih uključenih strana.

Viber je jedna od najčešće korištenih platformi za razmjenu poruka i glasovnu komunikaciju u svijetu te nudi obilje mogućnosti poput kanala, grupnih video poziva i grupnih razgovora, zajedno s novim AR i vizualnim mogućnostima te dodatnim slojem sigurnosti koji jamči sigurnu, obostranu enkripciju. Sve ove mogućnosti pomažu učiteljima, roditeljima i učenicima da dobiju najkorisnije i najzanimljivije moguće iskustvo hibridnog učenja.

U novoj stvarnosti, nakon Covid-19 pandemije, učitelji su skloni planirati drugačiji proces učenja, stvarajući digitalne sadržaje i koristeći nove metode podučavanja kako bi motivirali svoje učenike. Počeli su otvarati tematske kanale na Viberu gdje okupljaju cijeli razred kako bi ostvarili bolju interakciju s učenicima, postavljali ciljeve, davali povratne informacije, jasne upute i dobro strukturirane materijale kojima potpomažu redovite aktivnosti u nastavi. Zahvaljujući opciji otvaranja komentara ispod objava, članovi mogu raspraviti eventualne nejasnoće i podijeliti svoje mišljenje.

Kanali na Viberu sa svojim naprednim alatima za moderiranje pružaju izvrsnu priliku za asinkrone formate učenja. Učitelji putem anketa mogu dopustiti učenicima da sami odaberu temu ili format vježbe – čitanje odlomka iz knjige, YouTube videozapisa ili igre. Na taj način učenici mogu kreativnije pristupiti zadacima. Na Viberu učitelji mogu razmjenjivati ​​dokumente, slike, fotografije ili videozapise, a zadatke za domaću zadaću mogu praktično prikvačiti na vrh chata ili kanala.

Učitelji, učenici i roditelji savladali su međusobnu komunikaciju putem chata. Danas gotovo da ne postoji razred bez roditeljske grupe u kojoj se usklađuju zadaci, informacije, izvannastavne aktivnosti i izleti, kao i rokovi i troškovi. Istovremeno, grupe su korisne i za učenike kao neformalni prostor u kojem se mogu povezati te svakodnevno razmijeniti savjete o domaćim zadaćama ili testovima.

Chat platforme pružaju bezbroj mogućnosti kako bi učenje istovremeno bilo i učinkovito i ugodno. U sklopu svoje kampanje Povratak u školu, Viber je predstavio i AR filter  kojim potiče mlade da testiraju svoje znanje pravopisa. I stariji se slobodno mogu pridružiti!

A kako bi “začinili” chatove, roditelji i učenici mogu preuzeti na Viberu paket stickera na temu školovanja. Učenici čak mogu na Viberu izraditi paket stickera za svoj razred klikom na značajku “Create stickers”, upisom imena paketa i uređivanjem fotografija iz galerije. 

Dobra komunikacija ključan je element svih poslovnih zajednica, baš kao što je partnerstvo puno poštovanja i povjerenja između roditelja, nastavnika i učenika u školama bitno za dobrobit cijelog sustava. Aplikacije za chat pružaju još jednu, komplementarnu razinu komunikacije te potiču učenike da postignu što bolje rezultate tijekom obrazovanja.

 

Oglas

Komentiraj

komentari