Više od 30 tisuća učenika na Festivalu prava djece: ‘Filmovi su puni emocija i pomažu nam kako se nositi s problemima’

Zagreb, 4. studenog 2022.  – 14. Festival prava djece poznat i pod motom “Mali festival za velike teme“ u organizaciji Udruge za promicanje stvaralaštva i jednakih mogućnosti Alternator za središnju temu ove godine ima mentalno zdravlje djece i mladih i tijekom listopada u više je gradova organizirao filmske projekcije, okrugli stol, radionice te razgovore sa stručnjacima o relevantnim temama za djecu i mlade.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Festival prava djece (@festivalpravadjece)

Od otvaranja festivala na mrežnoj stranici www.festivalpravadjece.com dostupan je filmski program koji se provodi u školama i do sada je prijavljeno više od 30 tisuća učenika iz osnovnih i srednjih škola iz cijele Hrvatske. Filmski program je selekcija dječjeg stvaralaštva i stvaralaštva za mlade, a učitelji i škole ga preuzimaju putem prijave na web stranici, zajedno s nastavnim pripremama za rad nakog gledanja fimova.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Festival prava djece (@festivalpravadjece)

U selekciji Dječje stvaralaštvo – matineja za osnovne škole dostupno je osam filmova stvaralaštva školskih filmskih klubova i družina iz svih dijelova Hrvatske, a selektorica programa je Maja Flego iz Ureda pravobraniteljice za djecu. Stvaralaštvo mladih – matineja za srednje škole nudi također osam filmova stvaralaštva nezavisnih filmskih klubova i autora iz Hrvatske, ali i Europe i svijeta. Selektor programa je Boško Picula.

Među prijavljenim školama su i područne i osnovne škole iz manjih sredina (Bilje, Čavli, Dicmo, Krnjak, Lovas, Vođinac i Zlatar), a koliko kvalitetni filmovi otvaraju ozbiljne životne teme i odličan su uvod u raspravu s učenicima pokazuju izjave iz evaluacija učitelja i nastavnika:

“Filmovi se bave različitom tematikom i problemima koji su aktualni. Djeca su se vrlo lako mogla poistovjetiti s likom u filmu i film je bio odlična polazna točka za daljnju raspravu i donošenje zaključaka i tome kako reagirati na nasilje.”

“Filmovi su jako dobro izabrani, puni emocija i imaju direktan utjecaj na svakog gledatelja.”

“Vrlo maštovito i zanimljivo.”

“Učenici su se mogli uz filmove i pripreme jako dobro poistovjetiti s likovima,doći do važnih spoznaja,razmišljati o problemima i naći prepoznati načine kako se nositi s njima.”

I ove godine Festival ima žiri – djeca iz osnovnih i srednjih škola, koji imaju važnu ulogu procijeniti kratke filmove stvaralaštva djece i mladih. Oba žirija će po završetku Festivala prava djece odabrati film koji najbolje opisuje stanje djece i mladih u Hrvatskoj danas i teme koje ih muče.

Festival traje do 15. studenog i škole se još uvijek mogu uključiti u program i provesti festivalske aktivnosti. Sve informacije dostupne su na web stranici:

www.festivalpravadjece.com

Oglas

Komentiraj

komentari