U Zagreb stigli brat i sestra medvjedi iz Slovačke

Mladi medvjedi uživaju u novom domu i brizi zagrebačkih stručnjaka. Medvjedica Kvetina od svojeg se brata Alberta razlikuje izgledom i karakterom – manja je, tamnija i živahnija

Zagreb, 16. studenoga 2022. – Zoološki vrt Grada Zagreba preuzeo je brigu o mladim medvjedima blizancima Kvetini i Albertu iz Slovačke.

Ti europski smeđi medvjedi koji su kao mladunčad ostali bez majke, odrasli su u oporavilištu za divlje životinje zoološkog vrta u Bojnicama. Sada imaju četiri i pol godine.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Ustanova Zoološki vrt Grada Zagreba (@zagrebzoo)

„Medvjedići koji ostanu siročad u prvim mjesecima života, ne bi preživjeli bez pomoći ljudi, tj. dohranjivanja, no zbog njihova navikavanja na ljude nije ih moguće vratiti u prirodu. Naš zoološki vrt dobro poznaje takve priče. Ovdje je čitav svoj život provela Eta, a nekoliko smo mjeseci u oporavilištu othranjivali i medvjedića Matiju koji sada živi u utočištu za medvjede u Kuterevu. Medvjedi iz Slovačke lijepo se privikavaju na život u Hrvatskoj. O njima se brine velika skupina stručnjaka – od zoologa preko veterinara i nutricionista do timaritelja“, kazao je Damir Skok, ravnatelj Zoološkog vrta Grada Zagreba.

U Zagrebu je mlade medvjede dočekala nova nastamba u kojoj će imati visoku kvalitetu života. Ta nastamba koja je dio Interpretacijskog centra zaštićene faune Hrvatske, medvjedima omogućuje život nalik onome u prirodi. Uz unutarnju nastambu medvjedima je na raspolaganju i prostrana vanjska nastamba s tekućom vodom.

„U protekla tri tjedna otkako su stigli, medvjedi su se upoznavali s novom okolinom i ljudima. Pritom pokazuju pravu medvjeđu ćud – sa zanimanjem istražuju nove prostore i osluškuju nove zvukove. Kako bi se poticalo njihovo prirodno ponašanje, u unutarnju smo nastambu postavili igračke prilagođene njihovoj snazi. Posebno vole posudu s rupicama koja je ispunjena suhim voćem i orašastim plodovima. Medvjedi spretno hvataju posudu kako bi iz nje isipali ili iskopali finu poslasticu“, rekao je Alan Kušić, timaritelj i voditelj sektora Zvijeri u Zoološkom vrtu Grada Zagreba.

Kod europskih smeđih medvjeda mužjaci su veći od ženki. Ta je razlika uočljiva i kod Kvetine i njezina brata.

„Kvetina je tamnija i manja od Alberta. Razlikuju se izgledom, ali i karakterom. Albert je miran, a njegova sestra obožava biti u središtu pozornosti. Kada bismo ih doživljavali kao ljude, Albert bi bio samozatajan alternativac, a Kvetina zvijezda TikToka. Unatoč razlikama jako se lijepo slažu. Imaju isti ukus kad je hrana u pitanju. Obožavaju indijske oraščiće i sušene marelice. Sretni su što je jesen topla, pa u travi pronalaze tratinčice i posljednje ovogodišnje jagode mjesečarke“, ispričala je Dijana Beneta, kuratorica za sisavce Zoološkog vrta Grada Zagreba.

Europski smeđi medvjedi najveće su zvijeri koje žive u Hrvatskoj. U prirodi nastanjuju šume, planinske travnjake, tundre i obalna područja Europe, Azije i Sjeverne Amerike. Imaju odličan sluh i njuh, ali relativno slab vid. U zimskom snu, tj. hibernaciji mogu provesti i više od pola godine. Tada medvjedi ne obavljaju osnovne fiziološke potrebe među kojima su hranjenje i uriniranje. U toplijim krajevima te zoološkim vrtovima gdje imaju pristup hrani cijele godine, medvjedi nemaju potrebu za hibernacijom. Zahvaljujući tome posjetitelji Zoološkog vrta medvjede će moći vidjeti i tijekom Adventa u Divljem srcu grada.

Nova nastamba za medvjede dio je Interpretacijskog centra zaštićene faune Hrvatske izgrađenog u sklopu projekta „Gradski prozori u prirodu – unaprjeđenje urbane bioraznolikosti i razvoj zelene infrastrukture (Modernizacija II)“. Tamo posjetitelji mogu doznati i kako su izgledali preci europskih smeđih medvjeda. U replici špilje mogu razgledati špiljske ukrase, špiljski sediment s replikama fosilnih kostiju te model špiljskog medvjeda u prirodnoj veličini.

 

Oglas

Komentiraj

komentari