Melita Rundek: „Knjiga je sitna, humoristična i provocira – baš poput mene“

 

Nagrađivana hrvatska autorica Melita Rundek predstavila je u zagrebačkoj knjižari Hoću knjigu svoj najnoviji naslov „Ema Neustrašiva“.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Mozaik knjiga (@mozaik_knjiga_mk)

Između korica ove knjige kriju se priče o najhrabrijoj djevojčici Emi koja se suočava s brojnim suvremenim događajima. U njezinim pričama ima doista svega što čini njezin život, od problema s džeparcem, braćom, mamom i tatom pa do nekih vrlo aktualnih događaja vezanih uz koronu, školu na daljinu i potres u Zagrebu.

Urednica izdanja Hana Vunić smatra da će se svaki čitatelj nakon upoznavanja s Emom osjećati hrabrije, ali i jako zabaviti. „Melitin pripovjedač je zabavan i za vrijeme čitanja smijala sam se cijelo vrijeme. S druge strane, teme koje Melita obrađuje su edukativne, bliske svakom čitatelju, ali ispričane na iskren i humorističan način. Ono što smatram dodatnom vrijednosti je hrabrost autorice da progovara o osjetljivim društvenim temama kao što je pitanje obitelji“, rekla je Vunić.

U knjizi nećete čitati o savršenom svijetu u kojem se ne događaju loše stvari, smatra Vunić i dodaje kako Melita na inteligentan način odmah nudi rješenje i otvara put kojim se može krenuti dalje od neugodnih situacija. „Lik Eme, ali i ‘prava’ Ema koja je bila inspiracija za pisanje knjige, snažan je ženski lik i najbolji dokaz da mladi razumiju puno veći spektar emocija nego što mislimo. Rundek zna kako napisati priču u kojoj ne docira čitatelju i to je jedan od razloga zašto se njezine knjige svima uvlače pod kožu“, dodala je Vunić.

Vunić je zaključila kako je „Ema Neustrašiva“ pametna, britka, humoristična i prije svega obiteljska knjiga koja nudi brojne odgovore. Samo je važno na koja pitanja želimo saznati odgovor.

Blogerica Dajana Jurakić Milovac rekla je da nam je Rundek servirala realističan, zabavan i humorističan lik s kojim se svatko, mlad ili star može povezati. „Priče o Emi govore o problemima, ali odmah nude i način kako se s njima nositi. Svi možemo izvući pouke iz ove knjige. Osobno, mene je Ema naučila da trebam prihvatiti sve emocije i pronaći način kako se ispravno nositi s njima“, dodala je Jurakić Milovac.

„Osim što nas Ema potiče da razgovaramo s djecom o emocijama, ona je i ohrabrujuća“, rekla je Jurakić Milovac i dodala kako je tekst lak i čitljiv, a situacije u kojima se glavna junakinja našla realne. Smatra kako su edukativni i zabavni elementi glavni razlozi zašto je ova knjiga dobitna kombinacija.

Iako nikad nije mislila da će netko pisati o njoj, jedanaestogodišnjoj Emi Ljevak, koja je bila glavno nadahnuće za nastanak ove knjige, ipak se to dogodilo. „Baš kao i lik Eme i ja sam se sa svime o čemu Melita piše nosila na isti način. Obje smo bježale u naš vlastiti svijet koji je često ljepši i zabavniji od onog pravog, a u njega možete ući samo ako ne slušate sve oko sebe“, rekla je Ljevak.

Ljevak smatra kako djecu ne trebamo opterećivati problemima jer su premladi i trenutno ih oni ne zanimaju jer će s godinama izazovnih situacija biti sve više.

Na kraju se brojnoj i neustrašivoj publici obratila i sama autorica Melita Rundek. Rekla je kako su djeca njezin glavni pokretač i da nas ona trebaju poticati na činjenje dobrih djela, ali i slavljenje života. „S obzirom da me djeca nadahnjuju smatram da je najbolji način da im se na tome zahvalim tako da pišem za njih. Oni su još uvijek dovoljno mladi da im možemo usaditi neke važne životne vrijednosti. Tako je Ema nadahnula i mene. Ovo je knjiga o jakim ženama poput Eme i njezine mame“, rekla je Rundek.

Rundek je knjigu usporedila sa sobom – obje su sitne, duhovite, ali i provociraju. „Osim o hrabroj Emi, knjiga također govori o diskriminaciji s kojom se svi susrećemo na različite načine. Smatram da se u današnje vrijeme najviše diskriminiraju ljubav i obitelj. Svatko ima pravo na vlastiti smisao ljubavi i obitelji. Upravo govoreći o tome, „Ema Neustrašiva“ provocira jer na pitanje obitelji i ljubavi ne daje svima željeni jednoznačni odgovor. Ne smijemo zaboraviti da svatko ima pravo na vlastiti doživljaj obitelji i ljubavi“, zaključila je Rundek.

Oglas

Komentiraj

komentari