Održana panel rasprava u Centru za nestalu i zlostavljanu djecu

Održana panel diskusija na temu važnosti prihvaćanja ukrajinskih obitelji u hrvatsko društvo

Osijek, 12. prosinca 2022. – u prostorima Centra za nestalu i zlostavljanu djecu održana je panel diskusija na temu važnosti prihvaćanja ukrajinskih obitelji u hrvatsko društvo. U diskusiji su sudjelovali poznata hrvatska pjevačica, voditeljica, ali i aktivistica za ljudska prava Ida Prester; Ivan Ćaleta, socijalni radnik iz Centra za nestalu i zlostavljanu djecu te Liliya Synya Ukrajinka koja trenutno radi kao kulturni medijator u Centru.

Od početka oružanog sukoba (25.2.2022.) u Ukrajini do danas kroz Hrvatsku je prošlo više od 22.000 Ukrajinaca od kojih je 33% djece. Na području Osječko baranjske županije trenutno boravi njih 500-injak.  Sudionici su se složili kako je važno raseljenim osobama omogućiti dobrodošlicu, pomoći im u integraciji u društvo s posebnim naglaskom na djecu kojoj odlazak iz njihovog doma predstavlja traumu.

Kako bi raseljenim osobama pružio što bolju potporu, Centar za nestalu i zlostavljanu djecu pokrenuo je edukativno informativnu kampanju pod nazivom Sinergija integracije, koju financijski podržava Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske i kojom se želi omogućiti raseljenim osobama brži i lakši pristup svim potrebnim informacijama o zaštiti, pomoći, obrazovanju i radu.

Komentirajući rad Centra kada je u pitanju pomoć raseljenim osobama Ivan Ćaleta izjavio je: „Kako bismo što više olakšali raseljenim osobama njihov boravak u Hrvatskoj odmah na početku oružanog sukoba otvorili smo Info centar kako bi sve osobe iz Ukrajine u Osijeku mogle doći do potrebnih informacija koje su im bile potrebne za snalaženje u hrvatskom društvu. Nakon što smo vidjeli da im treba prostor gdje bi se mogli socijalizirati i provoditi vrijeme sa svojim sunarodnjacima otvorili smo i Dnevni centar u kojem provodimo različite aktivnosti, radionice i edukacije svakog dana. U Dnevnom centru raseljene osobe iz Ukrajine imaju priliku biti s ljudima iz svoje države te provoditi slobodno vrijeme sudjelujući u kulinarskim, kreativnim, sportskim i drugim radionicama. U sklopu ovog projekta izradili smo slikovnice, bojanku i druge edukativne materijale koji su tiskani na hrvatskom i ukrajinskom jeziku kako bismo poboljšali prilagodbu ukrajinskih državljana u hrvatsko društvo te kako bismo u isto vrijeme senzibilizirali hrvatske građane o potrebama i problemima raseljenih osoba iz Ukrajine koje su postale dio našeg društva.“

„Tema integracije meni je od osobite važnosti i pozdravljam aktivnosti Centra za nestalu i zlostavljanu djecu kao i ostalih organizacija koje se bave ovom temom. Sama nisam dvojila trebam li i ja pomoći ukrajinskim obiteljima, udomila sam dvije predivne obitelji i drago mi je što su se podigli na noge, što rade i što djeca idu u školu. Ne smijemo zatvarati oči pred nečim što se događa oko nas, trebamo pomoći koliko je to u našoj moći i uvijek razmišljati na način što da se i sami nađemo u toj situaciji.“ – izjavila je Ida Prester.

Liliya Synya ukrajinka koja trenutno radi kao kulturni medijator u Centru podijelila je s okupljenima kako se prilagodila na život u Hrvatskoj i u Osijeku te kako troje od njezinih petero djece uspješno pohađa osnovnu školu u Osijeku. „Moja obitelj i ja osjećamo se prihvaćeno u hrvatskom društvu, djeca su se brzo prilagodila na vaš obrazovni sustav i lijepo su prihvaćeni od svojih školskih kolega. Posebno mi je drago što kroz rad u Centru i ja osobno imam priliku pomoći svojim sunarodnjacima koji su zbog ruskih napada prisiljeni napustiti svoje domove i sklonište potražiti u Hrvatskoj, odnosno u Osijeku.“ – izjavila je.

Oglas

Komentiraj

komentari