Majčinska očekivanja i krivnja

 

Znaš li da svaka od nas ima neka svoja očekivanja od sebe i da je to sasvim normalno. Još kao malene smo planirale i prikupljale slike kako izgleda dobra mama, kako se ponaša, što kuha, kako se igra s djecom, kakva je sa svojim mužem i slično. Isto tako, bilježile smo kakve sigurno ne želimo biti, prvo iz perspektive djeteta, a potom iz perspektive adolescentice i potreba koje smo imale tada, sve do odrasle žene.

Sve te slike su se susrele u jedan veliki BUM u trenutku kad smo postale majke. I sve se slilo na nas, moguće da nas je sve preplavilo. Odjednom ili postupno. Majčinstvo može biti takvo. U jednom trenu imamo osjećaj da nam je glava iznad vode u drugom nas preplavi val.

Val krivnje jer smo vikale, jer nismo imale dovoljno strpljenja kako smo to očekivale od sebe, val grizodušja jer radimo nešto za sebe ne misleći da zapravo radimo i za dijete, val samosažaljenja jer nama je najteže, mi imamo nateže dijete, drugima je lakše, val kajanja jer mislimo da smo mogle bolje u određenim situacijama.

No, zar ne bi drugačije da si mogla i znala drugačije?

Uvijek imamo puno izbora oko sebe, a mi donosimo jedan u tom trenutku. I tad čvrsto vjerujemo da je taj izbor najbolji.

Koliko puta si osjetila krivnju jer si mislila da si pogriješila? Ja jesam i još uvijek je osjećam, samo što je velika razlika hoće li ta krivnja prijeći u sram i koliko će se zadržati u meni. Imamo dvije vrste krivnje, a jedna je poželjna. Konstruktivna krivnja je naš kompas, usmjerava nas kako se želimo ponašati u budućnosti, a destruktivna krivnja nas zarobi u vlastitim mislima i onemogućava akciju i promjenu ponašanja.

Kako ti ja mogu pomoći da bez osjećaja krivnje kreneš raditi na sebi i primiš konce majčinstva u svoje ruke?

  • Glavni online grupni program podrške majkama „Mama nije samo mama“ (idući krug upisa je u ožujku 2023.) – podrška i osnaživanje uz susrete uživo online, povezivanje na Telegram chatu, audio materijale i priručnik za rad na sebi kroz 2 mjeseca (detalje vidi ovdje: https://zaimovic.com.hr/index.php/2022/08/06/mama-podrska-osobni-razvoj/)
  • 1:1 savjetovanje paket 5 online susreta podrške kroz 2 mjeseca (60min po susretu)
  • Jednokratne radionice
    UPISI NA RADIONICE U TIJEKU
    :
  1. Kako bolje razumjeti sebe u odnosu? (17.12. u 10h)
  2. Ponovno povezani (18.12. u 17h)
  • VIP podrška (online grupni program Mama nije samo mama + radionice + 9 susreta savjetovanja 1:1 + Telegram chat podrška kroz 5 mjeseci + 1 susret uživo).

Tu sam za sva pitanja i detalje oko bilo koje moje usluge koje možeš zatražiti na mail iva.zaimovic.com.hr ili me potraži na Instagramu @mamanijesamomama

Zaista ti se veselim,

Pridruži nam se i osnažimo se zajedno.

Iva Zaimović, magistra socijalne pedagogije

Oglas

Komentiraj

komentari