Ciklus klasičnih filmova u Kinoteci otvara češka bajka ‘Tri oraha za Pepeljugu’

U subotu, 14. siječnja u Kinoteci kreće ciklus klasičnih filmova za djecu, koji će se održavati svake druge subote uz sinkronizaciju uživo, a otvara ga češka bajka Tri oraha za Pepeljugu Václava Vorlíčeka

10. siječnja 2023.Kinoteka Junior novi je program kina Kinoteka namijenjen u mnogočemu najvažnijoj publici: budućim filmofilima! Program će se održavati svaku drugu subotu u ranim poslijepodnevnim satima, a u sklopu njega prikazivat će se klasici svjetskih kinematografija poznatih po bogatoj tradiciji dječjeg filma.

Prva sezona Kinoteke Junior posvećena je čehoslovačkim bajkama, a otvara je Tri oraha za Pepeljugu redatelja Václava Vorlíčeka iz 1973. godine. To je priča o djevojčici koja odrasta u sjeni svoje zločeste maćehe, no dobit će priliku izaći iz njezine sjene kada u šumi pronađe čarobne lješnjake, koji će joj ispuniti tri želje.

Vorlíčekova verzija ove poznate bajke utemeljena je na prozi Božene Němcove, književnice iz 19. stoljeća, koju je zbog njezine istaknute uloge u češkom narodnom preporodu Milan Kundera nazvao „majkom češke proze“. Slično kao i braća Grimmu u Njemačkoj, Němcová je proučavala češko i slovačko folklorno stvaralaštvo i među prvima je prepoznala umjetnički potencijal pučke bajke. Na češki je prevodila narodne bajke i predaje drugih slavenskih naroda, među njima i hrvatske.

Tri oraha za Pepeljugu svojom je pričom i motivima bliža izvorima u narodnoj književnosti, a u nekim je aspektima i znatno suvremenija. To je najočitije u karakterizaciji same Pepeljuge, koja je za razliku od Disneyeve inačice mnogo aktivnija, lukavija, duhovitija i poduzetnija, a isto vrijedi i za većinu ostalih likova. Šarmu filma doprinose slikoviti i raskošni kostimi, scenografija i pejzaži, koji ovoj filmskoj bajci daju dozu opipljivosti, što je još jedan aspekt po kojem se ova verzija razlikuje od računalno animiranih krajolika filmova za djecu na koje smo danas navikli.

Tri oraha za Pepeljugu nastao je kao koprodukcija Istočne Njemačke i Čehoslovačke, bio je veliki hit u čitavoj Europi, a s vremenom je izgradio i status klasika te nezaobilaznog štiva za blagdansko vrijeme.

U Kinoteci Junior prikazujemo restauriranu inačicu češkog Nacionalnog filmskog arhiva. Projekcije filma održat će se 14. i 28. siječnja u 16 sati, a Pepeljugu će uživo sinkronizirati Amanda Prenkaj, glumica iz ansambla Gradskog kazališta Žar ptica.

Više informacija potražite na službenoj stranici kina Kinoteka www.kinoteka.hr

Oglas

Komentiraj

komentari

1 komentar