Stomatološki fakultet i udruga Huhiv pozivaju učenike osnovnih i srednjih škola u Zagrebu na radionice iz područja biomedicine i zdravstva

30. siječnja 2023. – U sklopu provedbe ESF projekta Popularizacijom STEM-a do očuvanja javnog zdravlja, Stomatološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatska udruga za borbu protiv HIV-a i virusnog hepatitisa, za učenike srednjih i osnovnih škola u Zagrebu, organiziraju STEM radionice iz područja biomedicine i zdravstva kao potencijalnih budućih zanimanja i važnosti u očuvanju javnog zdravlja.

HUHIV i Stomatološki fakultet pozivaju učitelje i profesore srednjih i osnovnih škola da se odazovu jedinstvenom pozivu i dovedu svoje učenike, razrede, grupe, na besplatne radionice sa zanimljivim, zdravstvenim i znanstvenim temama prilagođenim djeci, mladima i odraslima koje na interaktivan način populariziraju STEM područja biomedicine i zdravstva.

Program radionica obuhvaća ulogu STEM-a u zaštiti zdravlja i načine dolaska do rezultata i otkrića u STEM-u, a cilj je mladima prikazati razvoj znanstvene pismenosti i znanstvenog načina razmišljanja u biomedicini i zdravstvu kao STEM područja (eng. Science, Technology, Engineering, Mathematics). Ovo je jedinstvena prilika da se kroz STEM pristup mladima omogući jedinstveni edukativni sadržaj i interaktivne radionice u kojima imaju prilike vidjeti zanimljivosti stomatologije kao struke i znanosti te primjenu STEM pristupa u zdravstvu istraživanjem anatomskih modela ljudskog organizma, svijeta pod mikroskopom i zanimljivih vježbi i sadržaja.

Organizirane su dvije tematske cjeline:

O ZDRAVLJU I ZNANOSTI U STOMATOLOGIJI

  • Lokacija radioniceje edukacijska dvorana na Stomatološkom fakultetu, Gundulićeva 3, Zagreb
  • Sadržaj radionice:Na radionici zainteresirani mogu saznati kako se STEM (znanost, tehnologija, inženjerstvo i matematika) primjenjuju u stomatologiji, vidjeti primjere znanosti u službi oralnog zdravlja, kako se istražuje dijagnostika i promjene u usnoj šupljini i praktično isprobati razne vježbe poput ispune zuba kao dio restaurativne dentalne medicine i načine pravilne oralne higijene te zaslužiti STEM DIPLOMU!
  • Radionicu vode Studenti Stomatološkog fakulteta uz mentorstvo profesora Stomatološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu
  • Trajanje jedne radionice je do dva školska sata
  • Raspored dostupnih termina i kontakt za rezervaciju pogledajte ovdje: https://stem.huhiv.hr/raspored-stem-radionica-zagreb/

ISTRAŽI I OČUVAJ ZDRAVLJE

  1. Lokacija radioniceje edukacijska dvorana Timeout Heritage Hotela Zagreb, Ilica 16, Zagreb
  2. Sadržaj radionice:
    • Prvi dio: Na radionici zainteresirani mogu saznati što je STEM, upoznati STEM zanimanja i metodologiju učenja, pogledati praktične primjere i primjenu iz svakodnevnog života, saznati više o načinima dolaska do otkrića u znanosti i medicini,
    • Drugi dio: pogledati zanimljive video materijale, istražiti 3D modele ljudske anatomije, pogledati svijet virusa i bakterija kroz mikroskop, riješiti zanimljive STEM kvizove i zaslužiti STEM DIPLOMU!
  1. Radionicu vode Stručnjaci iz područja psihologije Hrvatske udruge za borbu protiv HIV-a i virusnog hepatitisa uz mentorstvo zdravstvenog stručnjaka (doktora medicine, specijalista epidemiologije).
  2. Trajanje jedne radionice je do dva školska sata
  3. Raspored dostupnih termina i kontakt za rezervaciju pogledajte ovdje: https://stem.huhiv.hr/raspored-stem-radionica-zagreb/

Maksimalni broj učenika po jednoj radionici je 40 zbog ograničenja prostora ali i praktičnih vježbi, prezentacija anatomskih modela ljudskog organizma, pokaznih vježbi medicinskih zahvata, svijeta pod mikroskopom itd. Preporučuje se učenicima da prođu sve ponuđene tematske cjeline jer su vrlo specifične i izuzetno korisne za stjecanje novih spoznaja i možda odabir daljnjeg školovanja i karijera u području STEM zdravstvenih znanosti (znanosti, tehnologije, inženjerstva i matematike).

Više o održanim radionicama u raznim gradovima za učenike srednjih škola / gimnazija i osnovnoškolce pogledajte u galeriji slika ili ovdje: https://stem.huhiv.hr/category/radionice/

Riječ je o projektu financiranom iz Europskog socijalnog fonda koji provode stručnjaci Stomatološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatske udruge za borbu protiv HIV-a i virusnog hepatitisa. U sklopu projekta provodi se izvanškolska aktivnost promicanja znanstvene pismenosti i znanstvenog načina razmišljanja u prosuđivanju i rješavanju problema pojedinaca i društva. Projekt se primarno orijentira na pristup djeci i mladima sa obuhvatom opće populacije u svrhu popularizacije STEM područja BIOMEDICINA i ZDRAVSTVO.

Trodnevne radionice se provode u sklopu projekta Popularizacijom STEM-a do očuvanja javnog zdravlja – UP.04.2.1.10.0050. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda uz intenzitet potpore od 100%.

Više o projektu na https://stem.huhiv.hr/  i  https://www.facebook.com/stem.huhiv.hr

Oglas

Komentiraj

komentari