19. GODINA ZAGREBAČKE LJETNE SCENE AMADEO

Gornjogradska ljetna pozornica AMADEO i ove godine tijekom lipnja i srpnja postaje dom vrhunskih domaćih i inozemnih umjetnika. Predstavnici Scene te brojni izvođači koji će sudjelovati u ovogodišnjem programu danas su u Glazbenom dvorištu Zagrebačkih solista, skrivenom gornjogradskom dragulju smještenom na Trgu sv. Marka,  predstavili ovogodišnji ljetni program.

„Posebno nas veseli početak suradnje sa Zagrebačkim solistima, jednim od najuglednijih naših i inozemnih komornih ansambala, s kojima ćemo promovirati novu gornjogradsku scenu smještenu u dvorištu palače Jelačić-Grlečić na Trgu sv. Marka 9, u kojem se nalazi njihov dom. Novu scenu otvaramo 01. srpnja nastupom Zagrebačkih solista i njihovog gosta, sjajnog pijanista i skladatelja Davida Gazarova. Već 08. srpnja u istom prostoru slijedi nastup Solista sa klarinetistom Brunom Philippom. Ovaj zajednički projekt realiziramo u suradnji s Turističkom zajednicom grada Zagreba.

Nadamo  se da ćemo i ove godine istaknuti Zagreb na karti gradova koji svojom ponudom ne zaostaju za europskim i svjetskim kulturnim metropolama“ – poručio je Jandrić.

Ljetni program koji započinje 26. lipnja trećim izdanjem Malih noćnih razgovora s književnicom Milanom Vuković Runjić, koji su svoju premijeru na Sceni AMADEO imali 2016. godine. Kroz svoja razmišljanja i iskustva  iz svijeta umjetnosti, svakidašnjeg života te uvijek „vrućih“događanja iz svijeta domaće politike predstavit će nam se Dalija Orešković, bivša predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, pjesnik i povjesničar umjetnosti Zvonko Maković, direktor HAVC-a Danijel Rafaelić, glumica Marija Sekelez, književnik Zdravko Zima, glazbena diva Tereza Kesovija te pijanist i skladatelj Matej Meštrović.

Scena AMADEO i ovoga se ljeta ponovno se uključila u humanitarnu akciju Korak u život, koju organizira zagrebački Rotary Club Zagreb – Kaptol, namjenjenu omogućavanju nastavka školovanja djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi. Na koncertu 07. srpnja svoj obol akciji dat će čovjek velikog srca i glasa, Toni Cetinski. Već tradicionalno poznati hrvatski akademski slikar Vatroslav Kuliš svakom kupcu ulaznice za humanitarni koncert poklonit će svoju potpisanu grafiku.

Svijet likovne umjetnosti predstavit će umjetnica Dora Kovačević svojom izložbom VRT. Ovo je deveta u nizu izložbi posvećenih prerano preminuloj akademskoj slikarici i grafičarki Izabeli Šimunović.

Uz Zagrebačke soliste koji će svoj nastup sa gostima održati u svome glazbenom dvorištu, scenu u atriju muzeja otvara kultna Glazbena družina Cinkuši koja ove godine slavi 20 godina svog rada.

I ove godine nastupa ansambl Lado sa svojim orkestrom, pijanist i skladatelj Matej Meštrović sa glazbenim projektom Expresto, popularni Mariachi Los Caballeros koji na Sceni AMADEO nastupaju gotovo od samoga početka te zagrebačka grupa Duende sa svojim frontmenom, virtouzom na gitari Tomislavom Tenšekom, koji će ugostiti flamenko pjevačicu Ninu Čorić.

Na samom kraju ovogodišnjeg programa je nastup Matije Dedića i harmonikašice svjetskog glasa Merime Ključo koji će se predstaviti programom koji nosi naziv Potraži me u predgrađu, Miroslava Tadića, jednog od ponajboljih svjetskih gitarista koji će zajedno sa violinisticom Yvette Holzwarth predstaviti svoj novi album Spavati, možda sanjati. Slijedi svjetska premijera, zajednički nastup dva mlada virtouza pijaniste Aljoše Jurinića i gitariste Petrita Çekua, kao i nastup fantastičnog gitarističkog Kvarteta u sastavu Zoran Dukić, Maroje Brčić, Tvrtko Sarić, Petrit Çeku.

Oglas

Komentiraj

komentari