2017. bila je godina poduzetničkog uzleta, a 2018. trebala bi biti godina učinkovite suradnje s državom

Mali i srednji poduzetnici nositelji su zamašnjaka hrvatskog gospodarstva, no daleko od priznanja mjerodavnih institucija s obzirom na rastuću ulogu kojom grade i “guraju” domaću ekonomiju. Ponekad se čini, u srazu s hrvatskom birokracijom, cijelim spletom zakona, propisa, nameta i obaveza kao da se radi na zatiranju, a ne poticanju poduzetništva na našim prostorima. I tomu unatoč, poduzetništvo se pokazalo “najžilavijim” sektorom gospodarstva, iznimo prilagodljivim i izdržljivim. No, u nadi da će biti pomaka u reformama i poreznim rasterećenjima u nadolazećoj 2018. godini, te više razumijevanja “onih na vlasti” u odnosu na one koji privređuju na realnom sektoru, kako bi bilo znatno više optimizma u redovima poduzetnica i poduzetnika. Tomu se nada i Loyalty članica Virtualnog ženskog poduzetničkog centra Marijana Jakić, vlasnica i direktorica splitske tvrtke Mitella d.o.o.

– U odnosu na 2016. godinu, 2017. godina je bila puno uspješnija. Porastom broja apartmana u turizmu, porasla je i prodaja klimatizacijskih uređaja kojim se bavim. U odnosu na prijašnje godine kada je kupcima bila bitna cijena, ove godine su na prvo mjesto stavili kvalitetu uređaja koje isporučujemo – komentirala je splitska poduzetnica Marijana Jakić te očekuje uspješno poslovanje i u 2018. godini.

– U novoj kalendarskoj godini nadam se da će promet još više narasti i da ćemo u našu ponudu uvrstiti nove proizvode i sadržaje, što ćemo također ponuditi. No glede očekivanja u poduzetničkom smislu kada govorimo o ozračju u državi moram priznati da će se vjerovatno izglasati neki novi zakon koji će otežati poslovanje i opteretiti proračun tvrtke – komentira vlasnica tvrtke Mitella d.o.o. iz Splita.

Zagrebačka poduzetnica i loyalty članica Goradana Bauer broji više od dva desetljeća poduzetničkog staža. Neumorna i iznimno kreativna, ova poslovna savjetnica i trenerica, svaki problem u poslovanju doživljava kao izazov kojim jača svoj poduzetnički karakter. No, u srazu s državom i njezinom “potporom” smatra da bi ipak trebalo više raditi da se poduzetništvo istinski podupire i njeguje, a ne zatire.

– U poslovnom smislu, 2017. godina bila mi je odlična, možda i najbolja do sada. U 2018. bih voljela kada bi briga tj. poticanje poduzetništva u Hrvatskoj bilo stvarno, ne samo deklarativno. Ponekada mi se čini da sistem i nije uvijek “na strani” poduzetništva, naročito malog i srednjeg – upozorava ova zagrebačka poduzetnica.

Mirjana Semenić Rutko, loyalty članica i projektna managerica Virtualnog ženskog poduzetničkog centra osim u vlastito poduzetništvo, veliki dio poslovnih aktivnosti usmjerila je i u poduzetničko osnaživanje Vukovara – grada u kojem živi i radi.

Vlasnica privatne ginekološke ordinacije uočava također izrazit pozitivni pomak u poslovanju u 2017. godini. I dok u 2018 godini poduzetnica Mirjana Semenić Rutko očekuje i nadalje pomake u svom poslu prema pozitivnim brojkama, ali i novim sadržajima kojima će unaprijediti svoje aktivnosti, istih ne vidi kada je u pitanju odnos države prema svima koji rade na realnom sektoru.

– U poduzetničkom smislu ne očekujem velike pomake od vladajućih institucija. Jedini napredak koji očekujem jeste u pomaku kod nas samih – poduzetnica i poduzetnika. Vladajući su jednostavno navikli na svoja mjesta i pozicije koje imaju u našem društvu, te u većini nisu iz poduzetničkog svijeta niti nas razumiju. Tako niti ne znaju što je sve potrebno da bismo stvorili i održali svoj posao i poduzetničke aktivnosti. Našim vlastitim zalaganjem možemo se povezati i zajednički djelovati na svim poljima poduzetništva. To je jedino što očekujem – komentira ova vukovarska poduzetnica.

Osječka poduzetnica i loyalty članica Daniela Pavić, vlasnica i direktorica tvrtke Odina asistencija, dulje je vrijeme na realnom tržištu i već je prošla njegove brojne Scile i Haribde do poslovnog uspjeha.

– Mi svi skupa možemo bolje i možemo više! Nastojim pomicati svoje granice i na taj način svoju tvrtku dovesti na mjesto koje sam za nju zacrtala. U 2018 godini se nadam plodovima ranije uloženog rada i truda i uspješnom savladavanju novih izazova koje sam si zadala za 2018. godinu. U poduzetničkom smislu, misleći na Hrvatsku,  u 2018. godini ne očekujem velike pomake, naprotiv i oni mali, ali istinski bi dobro došli ako razgovaramo o strukturama državne vlasti i administracije. Najviše očekujem od mikro, malih i srednjih poduzetnika koji svojim radom, trudom i zalaganjem mogu učiniti razliku zbog koje će nam svima biti bolje – naglašava ova osječka poduzetnica vlasnica tvrtke Odina asistencija.

Gledajući statistiku, od deset novootvorenih radnih mjesta čak devet ih se otvara u sektoru malog i srednjeg poduzetništva, koje ujedno akumulira i najveći broj nezaposlenih osoba koje postaju vlasnici ili suvlasnici tvrtki i obrta. Hrvatska lagano, ali sigurno postaje nakon 27 godina traganja kroz brojne ekonomske stramputice država u kojoj je poželjno sam sebi biti šef, biti vlasnikom vlastitog poslovnog projekta i njegovog razvoja na realnom sektoru.

– Hrvatska sigurnim korakom ide prema epitetu države u kojoj građani žele živjeti od poduzetništva. Unatoč negativnoj klimi i ozračju koje se veže uz poduzetništvu, čak  22% ispitanika iz Hrvatske u istraživanju Global Entrepreneurship Monitora iz 2016. izjavilo kako ima poduzetničke namjere. Uzmimo da taj prosjek u Europskoj Uniji iznosi oko 14%. No, jedno su želje, a drugo su istinske poduzetničke namjere, koje je iznimno teško u Hrvatskoj pretočiti u učinovit poslovni poduhvat, pa se nadamo da ćemo imati u državi u 2018. godini konstruktivnog partnera s kojim će to lakše biti prenijeti s ideje u djela. Kronično nam nedostaje jednostavnosti u poreznom sustavu, zakonodavstvu, te parafiskalnim nametima. Opće je poznata činjenica i da nam nedostaje kvalitetnih edukacijskih programa za poduzetništvo, što je Virtualni ženski poduzetnički centar nastojao promijeniti besplatnim edukacijama u suradnji s jedinicama lokalne samouprave. Mnogi se poduzetnici muče s plasmanom proizvoda i usluga na tržište, ne znaju svoj put do kupca, niti ono što poduzetnički posluju s ideje znaju kvalitetno pretočiti u ono što traže klijenti. Sve je to mali dio poteškoća s kojima se danas suočavaju poduzetnice i poduzetnici, kroz koje prolaze svatko na svoj način, te uz pomoć naše asocijacije koja ih umrežava, te potiče na suradnju, ali još uvijek bez učinkovitog partnerskog odnosa s državne strane. Nadamo se da će se u 2018. godini ipak i taj segment koji vodi k učinovitom poduzentištvu promijeniti, te da će vlast kako na državnoj tako na lokalnoj razini postati istinski suradnik poduzetnica i poduzetnika – ocijenila je voditeljica Virtualnog ženskog poduzetničkog centra u analizi 2017. godine.

Oglas

Komentiraj

komentari