25. godišnjica titule Europskog sela roda: Dan sela Čigoča i Lonja Bike Tour

Čigoč slavi srebrni jubilej!

Na Dan sela Čigoča u subotu, 29. lipnja Čigoč će obilježiti 25. godišnjicu stjecanja titule Europskog sela roda.

Bogat će program u Čigoču trajati od 10 do 18 sati, a obuhvatit će raznolike sadržaje vezane uz čigočku kulturu, prirodu, gastronomiju, šport i rekreaciju.

Budući da je selo svjetsku slavu steklo zahvaljujući gnijezdima bijele rode, ta će ptica u programu imati posebno mjesto.

Posjetitelji će moći doznati zašto rode vole Čigoč i druge zanimljivosti vezane uz ornitofaunu Parka prirode Lonjsko polje.Članovi Udruge za zaštitu divljih životinja AWAP u prirodu će pustiti rehabilitirane ptice.

Kako bi se posjetitelje potaknulo na fotografiranje roda, organizirat će se tematska radionica.

Ljubitelji konja moći će uživati u vožnji tradicionalnom zapregom hrvatskih posavaca, a Zajednica kulturno-umjetničkih udruga grada Siska predstavit će narodne običaje, pjesme i plesove.

Vitez sela Čigoča – naziv je streličarskog turnira čiji će sudionici posjetitelje rado upoznati sa svojim omiljenim sportom. Suvremeni vitezovi, vatrogasci Javne vatrogasne postrojbe grada Siska,pokazat će kako se bore s vatrom.

Sisačka Posavina slavna je i po svojoj gastronomiji. Na koji se način na stolu spajaju ekologija i tradicija, gosti Čigoča doznat će kušanjem sireva, meda, voćnih likera i vina. Na štandovima ih očekuje i prigodna prodaja poljoprivrednih proizvoda.

Večernja je zabava na rasporedu u 20 sati u Vatrogasnom domu u Čigoču.

Pripremljeni su i sadržaji za goste sportskoga i avanturističkog duha. Oni će se moći uključiti u vožnju kanuom te malonogometni turnir Štrok 2019.

Isti će dan Čigočem proći i Lonja Bike Tour. Ta jedinstvena biciklijada počinje u Sunji, a završava u Jasenovcu.

Trasa, duga 57 kilometara,prolazi Mužilovčicom, Krapjem i Drenovim Bokom.

Do starta je najjednostavnije doći posebnim vlakom Lonja Bike Expressom. Taj vlaks Glavnog kolodvora u Zagrebu kreće u 7.45 sati, a izletnici će se moći ukrcati i u Velikoj Gorici, Lekeniku te Sisku. Oko 9 sati na željezničkoj postaji u Sunji dočekat će ih djelatnici Parka prirode Lonjsko polje te lokalni tamburaški bend koji će bicikliste pratiti cijeli dan. Polazak vlaka iz Jasenovca za Zagreb je u 19.34 sati.

Oglas

Komentiraj

komentari