3 savršena ‘no bake’ ljetna deserta za ljubitelje lješnjaka!

Ljeto je savršeno za lagane deserte koji su brzo gotovi, a dodatni plus su oni koji ne
zahtijevaju pečenje. Zadnje što ljeti želimo je paliti pećnicu, no svejedno želimo uživati u
nečemu slatkom uz doručak ili večeru, nakon ručka ili uz kavu. A upravo je lješnjak glavni sastojak brojnih recepata koje vole i veliki i mali slatkoljupci. Stoga donosimo 3 jednostavna recepta koja ćete brzo pripremiti za sebe ili goste.

Čoko kocke

Potrebni sastojci:
● 1 šalica maslaca
● 2 šalice brezinog šećera (xylitola) ili kokosovog šećera
● 1 žličica ekstrakta vanilije
● prstohvat soli
● 1 šalica maslaca od kikirikija
● 1 šalica čoko namaza Nutmaz
● 3 šalice zobenih pahuljica

Obložite kalup promjera cca 25 cm aluminijskom folijom. U manjoj posudi i na laganoj
vatri otopite maslac te potom umiješajte brezin šećer, ekstrakt vanilije i sol, a kad zavrije
miješajte još 1 minutu.
Potom još smanjite vatru i umiješajte maslac od kikirikija i čoko namaz od lješnjaka. Sve
zajedno miješajte na laganoj vatri još 5 minuta. Maknite s vatre i umiješajte zobene
pahuljice. Pomoću špatule prebacite smjesu u kalup i ostavite u frižideru najmanje 30
minuta, a može i preko noći.
Kada se smjesa ohladila izvadite je iz kalupa pomoću alu folije i režite na željeni oblik te
poslužite. Višak (premda sumnjamo da će vam ostati) možete i zamrznuti do 2 mjeseca.

Energetske lješnjak kuglice

Idealne nakon treninga ili za ponijeti na put, izlet, piknik, na posao. Izuzetno su ukusne pa
preporučujemo napraviti duplu smjesu i zamrznuti ostatak za dane kada brzo želite
dodatnu energiju s okusom čokolade i lješnjaka!

Potrebni sastojci:
● šaka tostiranih Nutmaz lješnjaka
• namaz Nutmaz od 100% tostiranih lješnjaka
• šalica zobenih pahuljica
● 10 datulja bez koštica, prethodno namočenih u vodi 10 minuta i ocijeđenih
● pola šalice otopljene čokolade
● pola šalice kakao praha
● 1 žličica ekstrakta vanilije
● prstohvat soli (obične ili himalajske)

Stavite šaku tostiranih Nutmaz lješnjake u multipraktik na 30-ak sekundi da se usitne (u njih ćemo uvaljati kuglice). U multipraktiku također usitnite zobene pahuljice, te nakon kratkog vremena dodajte Nutmaz namaz od 100% lješnjak. Količinu namaza odredite sami, prema tome koliko želite da Vam smjesa bude gusta i kompaktna, ako vam je pregusta  lako poslije dodate još… zatim otopljenu čokoladu, kakao prah, datulje, ekstrakt vanilije i prstohvat soli.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Nutmaz (@nutmaz_hazelnut)

Sve skupa miksajte do željene teksture,
lagano namočite ruke vodom i vadite smjesu oblikujući male kuglice koje ćete potom
uvaljati u sjeckane lješnjake i stavljati na pladanj s pek papirom. Pripremljene kuglice stavite u  hladnjak ili zamrzivač dok se ne stisnu.
Nakon toga kuglice držite u hermetički zatvorenoj staklenoj posudi (u frižideru) do 10 dana ili u zamrzivaču do mjesec dana.

Savršeni cheesecake

Savršena torta nakon nedjeljnog ručka ili za ljetne rođendane!

Potrebni sastojci:
● 140g maslaca
● 300g keksa po izboru za podlogu (preporučamo kekse od žitarica)
● 500g omekšalog krem sira
● 85g brezinog šećera u prahu
● 300ml slatkog vrhnja
● 1 žličica ekstrakta vanilije
● 1 šalica komadića čokolade za kuhanje ili čokoladnih kapljica
● 20 komada nasjeckanih lješnjaka (običnih ili tostiranih)
● 4 žlice Nutmaz čoko namaza od lješnjaka

Za bazu otopite maslac, a kekse sameljite u multipraktiku te dodajte u maslac. Utisnite
dobivenu smjesu na dno kalupa od 23 cm, obloženog pek papirom te stavite u hladnjak
dok radite ostatak torte.

Za smjesu miksajte krem sir i brezin šećer u prahu dok se ne otopi. Umiješajte ekstrakt vanilije i komadiće čokolade te dobivenu smjesu premažite preko podloge od keksa i ostavite da se hladi najmanje 5 sati ili preko noći.

Kada se smjesta stvrdnula napravite završni sloj: u maloj posudi na pari otopiti čokoladu i dodajte čoko Nutmaz namaz od lješnjaka, pustite da se malo ohladi i premažite preko torte.
Na vrh posipajte sjeckane lješnjake te opet stavite na hlađenje do posluživanja.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Nutmaz (@nutmaz_hazelnut)

Savršeni doručak

– priprema: 3 min
– zahtjevno: nimalo zahtjvno

Potrebni sastojci za dvije osobe:

Opcija A)

– 1 šalica sitnih zobenih pahuljica
– 200 ml mlijeka
– 4 žlice čoko Nutmaz namaza
– 2 banane

Zobene pahuljice potopite u mlijeko i stavite u hladnjak preko noći. Ujutro nabubrenu masu zobenih pahuljica podijelite u dvije čaše za deserte, u svaku čašu stavite 2-3 jušne žlice čoko Nutmaz namaza, a banane posložiti na vrh narezane na kolutiće.

Opcija B)

– 1 šalica sitnih zobenih pahuljica
– 200 ml mlijeka
– žličica ceylonskog cimeta
– 4 žlice Nutmaz namaza od 100% lješnjaka
– 2 zelene jabuke Granny Smith (može i neke druge bitno da su kiselkaste)

U mlijeko stavite žličicu cimeta i pomiješajte sa zobenim pahuljicama, poklopite i stavite u hladnjak preko noći. Ujutro nabubrenu masu zobenih pahuljica podijelite u dvije čaše za deserte, u svaku čašu stavite 2-3 jušne žlice 100-postotnog Nutmaz namaza od lješnjaka. Jabuke operite i narežite na 6 djelova, odstraniti koštice iz sredine, narežite na tanke trokutiće i stavite ih u čaše. Dobar tek!

Ovakve brze, zdrave i fine doručke pripremite za čas, a možete ih kombinirati u raznim varijantama. Za bazu možete koristiti razne žitne pahuljice ili muslie, poppise ili chia sjemenke (ako koristite chia sjemenke omjer sjemenki i mlijeka je 1 jušna žlica chie / 100 ml mlijeka). Za natapanje možete koristiti kravlji ili bilo koji biljni napitak poput sojinog, zobenog, bademovog ili rižinog (ekstra savjet za bolji užitak.

U bilo koji napitak možete dodati žličicu kakaa ili omiljenih proteina, bilo koji praškasti superfood i tako dodatno obogatiti   ove jednostavne obrok- deserte za vruće ljetne dane) Nadalje uključite maštu i kombinirajte  omiljene maslacem od orašida sa sezonskim voćem, a ako se usuditi probati i odoljeti najjednostavnijem desertu, gozbi za dušu, tjelo i nepce poršejkajte jedan čoko Nutmaz, otvorite ga, ogulite bananu i s njom zaronite u teglici, u pravu čaroliju okusa.

Sve recepte smo i sami isprobali te koristili domaće lješnjake i namaze hrvatskog
brenda Nutmaz. Cijene su im i više nego pristupačne, a svakako ih zapratite putem službene Facebook stranice za sve informacije i narudžbe. A pratite i našu Facebook stranicu jer vas darujemo bogatim poklon paketima Nutmaz brenda! Paket sadrži:

  • Nutmaz Choco
  • Nutmaz 100%
  • Bučmaz
  • Tostirani lješnjaci
  • Sirovi lješnjaci
  • Hot Texas 50g
  • Hot Texas 100g
  • Colombo 50g
  • Colombo 100g

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Nutmaz (@nutmaz_hazelnut)

 

 

Sretna dobitnica u darivanju objavljenom 26. srpnja je Antonela Vuch. Molimo dobitnicu da se javi u inbox. Hvala svima na sudjelovanju!

Oglas

Komentiraj

komentari