ZAVRŠEN SAJAM PRAVO DOBA

Na Zagrebačkom velesajmu od 18. do 21. svibnja održan je treći po redu sajam PRAVO DOBA, sajam za 50+ generacije.

Na otvorenju sajma dr. sc. Dina Tomšić, voditeljica Zagrebačkog velesajma rekla je: „Uzimajući u obzir trend rasta udjela generacije 65+ u ukupnom stanovništvu Republike Hrvatske, u suorganizaciji sa Gradom Zagrebom, Gradskim uredom za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom te Zakladom Zajednički put pripremili smo specijalizirani sajam kojim želimo dati doprinos u podizanju društvene svijesti o važnosti brige za svakog pojedinca, bilo da se radi o inkluziji u zajednicu, bilo da se radi o sustavnom poticaju brige za unaprjeđenje zdravlja i socijalizacije.“

Pokrovitelj sajma bio je gradonačelnik Milan Bandić.

Tijekom tri dana brojni posjetitelji mogli su besplatno obaviti mini sistematski pregled: izmjeriti krvni tlak, šećer u krvi, spirometriju, kontrolu vida, EKG, dijagnostiku stopala i saznati kakvo im je stanje s vitaminima i mineralima u organizmu.

Sva tri dana trajanja, sajam je obilovao stručnim i edukativnim programom koji se sastojao od stručnih skupova i radionica aktivnog i zdravog starenja.

Održane su zanimljive i informativne panel diskusije na teme Srebrna ekonomija-razvoj tržišta proizvoda i usluga za starije osobe i Pedesete –  novi početak ili početak kraja?

Organiziran je i nagradni kviz s bogatim nagradama.

U sklopu sajma održana je i panel diskusija Srebrna ekonomija – razvoj tržišta proizvoda i usluga za starije osobe u organizaciji zaklade Zajednički put.

Cilj panela je bio otvoriti diskusiju i odgovoriti na pitanja o trenutnom stanju i potencijalima razvoja tržišta usluga i proizvoda namijenjenim starijoj populaciji u Hrvatskoj. Kakva je demografska prognoza i što ona znači za razvoj ekonomije, koliko su starije generacije prepoznate kao veliki potrošači za koje se vrijedno boriti? Na koji se način štite prava starijih potrošača? Kakva je ponuda i kvaliteta postojećih proizvoda i usluga? Istražuju li se potrebe starijih generacija i kako?

Panelisti su bili Ana Knežević, predsjednica Hrvatske udruge za zaštitu potrošača, Ines Vrban, upraviteljica Zaklade Zajednički put, Dražen Nikolić, direktor TheFounder Institute Croatia, Ivo Fatović, direktor turističke agencije MEDIA TURIST d.o.o. i Vice Jakovljević iz Hrvatskog telekoma.

„Kao društvo moramo još dugo sazrijevati, razvojnih strategija nema niti na razini države pa tako ni u srebrnoj ekonomiji. Treba se sjetiti da su 2008. godine upravo umirovljenici spasili turističku sezonu na razini Europe. Njihova moć je velika. Što se tiče Hrvatske, biti umirovljenik u Zagrebu je velika privilegija i nije reprezentativan kada govorimo o kvaliteti življenja u odnosu na ostatak Hrvatske. Primjer je i ova Zaklada koja je pokrenula niz projekata i pružila ih besplatno za umirovljenike“, rekla je Ines Vrban iz Zaklade Zajednički put.

Dojmovi posjetitelja na sajmu PRAVO DOBA

Franjo Polundak, 69 godina iz Zagreba

Ovdje sa sam sa suprugom prvi put i nikad nisam bio na nekom sličnom sajmu. Ovdje mi je odlično! Ovdje sam prvenstveno bio zbog dijagnostike stopala, supruga je pregledala oči. Još ću porazgovarati sa osobljem na štandu dentalnog zdravlja. Uglavnom jako je zgodno i imate bogati sadržaj na sajmu. Na pitanje da li će ponovno posjetiti sajam gospodin Polundak, odgovara – Apsolutno!

Milena Romčević, Zagreb

Svake godine sam ovdje, već treći put zaredom. Imam 61 godinu, ovdje mi je super, obavim sve što mi treba, a tiče se zdravlja. Ponuda je raznovrsna, za svakog po nešto. Doći ću opet i sljedeće godine, ovo je sajam koji je nedostajao za nas koji smo u mirovini.

 

Oglas

Komentiraj

komentari