5 bračnih problema koja nastaju nakon rođenja djeteta i kako ih riješiti!

Dolaskom prvog djeteta, sve se mijenja, to već znate. No, nitko vas nije upozorio koje su to točno stvari koje će sada biti drugačije – i kako se nositi s njima. Održavanje zdravog braka s malom bebom zahtjeva dvostruko više vremena, energije i volje. Svega onoga što vi nakon poroda baš i nemate. I dok nije uvijek dobro slušati tuđe savjete, ovi trikovi stručnjaka pomoći će vam da što bezbolnije prođete kroz novo razdoblje u svojim životima.

Problem broj 1: broj kućanskih obaveza se povećava, kao i vaše nezadovoljstvo istima

Dok ste bili samo vi i partner, suđe i rublje moglo je danima stajati ukoliko ste tako odlučili. Da, bilo je kućanskih obaveza, no obavljali ste ih kada ste željeli. Dolaskom beba odugovlačenja nema, a multitasking postaje vaš najbolji prijatelj.

Novi roditelji reći će vam kako je upravo podjela kućanskih obaveza najstresnija stvar uz novog člana obitelji. Lako možete upasti u zamku zvanu ‘ja sam napravila ovo, ti napravi ono’. Stoga savjetuju kako je najbolje na vidljivo mjesto u stanu (recimo na frižider) napisati listu svih obaveza i tko ih obavlja i tako svaki tjedan se izmjenjivati. Ovako svatko zna što treba raditi i nepotrebne rasprave su minimizirane.

Problem broj 2: vaš stil odgoja razlikuje se od onog koji ima vaš partner

Iako se puno toga može riješiti razgovorom prije dolaska same bebe, neke stvari ćete shvatiti u hodu. Teško je predvidjeti što će vaš partner misliti o spavanju, prehrani i disciplini dok se ne nađete u toj situaciji. Neke stvari će vašem partneru biti manje važne i bit će opušteniji u njima nego vi ili obratno.

Najbolji pristup po savjetu iskusnih roditelja je da onaj čiji je princip uzrokovao neželjene posljedice, da se taj roditelj i nosi s njima. Primjerice, ako smatrate da vaša beba ne bi trebala spavati popodne jer to znači cijela noć konstantnog buđenja, a vaš partner inzistira na popodnevnom spavanju, kada se dijete budi po noći, on neka bdije uz bebu.

Kada se radi o većim stvarima poput uvođenja dohrane, spavanja i slično, najbolje je da poslušate savjete stručnjaka i pročitate literature na te teme te zajedno odlučite s kojom se idejom najviše slažete, a uvijek možete isprobati obje pa vidjeti koja bolje odgovara vašem djetetu.

 Problem broj 3: Novac je više važan nego što ste mislili

Novac je osjetljiva tema u svakoj obitelji, a posebice kod novih roditelja. Ukoliko ste prije porodiljnog radili full time ili čak zarađivali više od partnera, možete se osjećati neobično u novoj situaciji. Neke žene tada počnu osjećati krivnju pa tako preuzimaju na sebe sve kućanske poslove ne bi li tako podnijele svoj dio “tereta”.

Možda ćete se potpuno pronaći u ulozi majke da želite ostati doma još godinu dana, no bojite se kako će se to odraziti na vaše financije. Iskreni razgovor s partnerom najbolje je što možete učiniti u toj situaciji. I dok ćete uvidjeti da na neke stvari trošite manje novaca nego prije – primjerice na odjeću, odmore, restorane, s druge strane imate nove troškove. Važno je odrediti prioritete i vidjeti gdje možete uštedjeti i kako.

Problem broj 4: Djedovi i bake žele biti s djetetom. Stalno.

Jedna mama je izjavila: “Bilo je prekrasno iskustvo gledati kako se moj suprug pretvara u oca. Ali gledanje mog svekra i svekrve kako se pretvaraju i baku i djeda je bilo previše, jer su smatrali da mogu biti u našem stanu kad god požele.”

Naravno, rješenje leži u postavljanju granica. Biti svjestan da imate pravo reći “ne” bez obzira koliko ljubazni i velikodušni oni bili. Budite ljubazni, ali odlučni. Dajte do znanja da cijenite njihovu pomoć, no da je i vama sve ovo novo i da vam treba vremena da se samostalno priviknete na novu svakodnevnicu.

Naravno da je lakše ako se radi o vašim roditeljima, no u slučaju suprugovih i on je taj koji bi trebao doprinijeti razgovoru. Svakako će njegovi roditelji bolje reagirati kada im vlastiti sin pristupi na taj način nego snaha. Kako biste i njima dali do znanja da želite da imaju svoje vrijeme s bebom, odredite vrijeme za vikend ili preko tjedna kada vam odgovara da dolaze.

Problem broj 5: Seksualni odnosi drastično su se smanjili i stvaraju vam stres

‘Volim sex, stvarno, ali više volim spavati’, rečenica je koju ćete kao nova mama možda pomisliti, ali i izgovoriti. I to je u redu – umorni ste, pokriveni raznim izlučevinama, a suprug se od sexy partnera pretvorio u supertatu.

Naravno da se volite, no trenutno jednostavno nemate želju za golim druženjem ispod plahta. No, ovo je također važan dio zdravog odnosa i uz nekoliko savjeta ponovo možete otkriti stare strasti. Prije svega, potrebno je odrediti vrijeme za sex. U filmovima uvijek možemo vidjeti kako se parovi šale na temu određivanja datuma za sex, no to nije tako daleko od istine.

Nabavite dadilju, obrijte se i odvojite večer za stare strasti. I savjet iskusnih roditelja – prije nego se krenete prepuštati užicima u spavaćoj sobi, pobrinite se da oko vas nema dječjih stvari. Ništa vam neće ubiti volju za seksom više od toga da legnete na igračku koja krene svirati dječje pjesmice.

Oglas

Komentiraj

komentari