5 dobrih razloga zašto biste što češće trebali prakticirati toplu kupku ili tuš

Mame su često “rastrgane na sto strana”, bilo da imaju jedno ili više djece. Ponekad se vrijeme za sebe čini kao nemoguća misija, a ponekad i kao sebičan čin. Ne čudi da puno mama kaže kako im je “luksuz” kada operu kosu, no istraživanja pokazuju da bi si trebali priuštiti što više takvog luksuza i to u obliku tople kupke ili tuša. 

Znamo da to ponekad nije lako, posebice ako ispred kupaonskih vrata stoji dijete koje ispituje što je za večeru ili beba koja plače jer se samo uz mamu smiri. No, ove dokazane činjenice potaknut će vas da unatoč tome i dalje odvojite to vrijeme za sebe i pođete u kupaonu sa zaključanim vratima.

Manji tlak i šećer u krvi

Testiranje obavljeno na uzorku od 14 osoba pokazalo je kako topla kupka zamjenjuje pola sata hodanja. Čini se kao dobra ušteda vremena uz isti efekt, a dvostruku dobrobit, zar ne? Također snižava tlak što je izvrsna vijest i za one s problemima srca. Naravno, konzultirajte se sa doktorom oko duljine i intenziteta toplih kupki ukoliko imate većih zdravstvenih problema.

Zdravija i više mekana koža

Iako se ne čini tako kada bacite pogled na smežuranu kožu nakon vruće kupke, zapravo time kožu hranite i činite je mekšom. Topla voda čini kožu otpornijom i glađom te sprječava pucanje kože do kojeg može doći kada je ona suha.

Smanjuje simptome prehlade

Mama je jedini posao u kojem nema slobodnih dana niti bolovanja, stoga je zdravi imunitet izrazito važan. Tople kupke i tuševi smanjuju početne simptome prehlade, para od vruće vode čisti sinuse, a kupku je stoga dobro prakticirati preventivno ili što češće kod pojave prvih simptoma kako biste na vrijeme spriječili daljnji razvoj bolesti. 

Smanjuje glavobolje

Umjesto da posegnete za lijekovima, bacite se pod tuš i smanjite naporne glavobolje. Većina glavobolja nastaje uslijed stezanja krvnih žila, a topla voda ih proširuje čime se djeluje pogodno na cijelo tijelo i organizam. 

Utječe na raspoloženje

Sjećate se iz mlađih dana kada se osjećate loše ponekad je dovoljno samo okupati se i odspavati. Možda dio sa spavanjem ne možete dobiti ako su uz vas male bebe, no okupati se možete. Odvojite koliko možete za topli tuš i vidjet ćete kako se odmah osjećate bolje i raspoloženije. Topla voda djeluje umirujuće i protiv anksioznosti koja je normalna pojava, no ponekad ne znamo kako je se riješiti. Vidjet ćete da ćete nakon tople kupke biti spremni ponovo osvojiti svijet!

Tekst: Maja Kos

Foto:

Oglas

Komentiraj

komentari