5 načina kako smanjiti unos soli u organizam

Prosječan Hrvat na godišnjoj razini unese 4kg soli u organizam što je dvostruko više od preporučenog unosa.

Svjesni smo da prekomjerno unošenje soli u organizam nije zdravo, ali ne razmišljamo na koje načine unosimo najviše soli i koliko nam to zaista može štetiti.  Prekomjeran unos soli u organizam može biti uzrok pretilosti, srčane i plućne bolesti, bubrežne bolesti, ali povećava i rizik od moždanog udara. Smanjene prekomjernog unosa soli u organizam Svjetska zdravstvena organizacija uvrstila je u 9 globalnih ciljeva za prevenciju kronično nezaraznih bolesti.

Preporučeni dnevni unos kuhinjske soli u organizam jednak je jednoj čajnoj žlici (6 g), a Hrvati dnevno unose gotovo dvostruko više (11,6 g) soli. Zabrinjavajuća je informacije da čak 9 od 10 Hrvata unosi previše soli u organizam, na godišnjoj razini više od 4 kg, što je gotovo dvostruko više od preporučenog unosa.

Donosimo vam 5 načina kako smanjiti unos soli u organizam:

  1. Ujutro prije posla doručkujte žitarice

Nismo ni svjesni da upravo kruhom i pekarskim proizvodima unosimo veliku količinu soli u organizam. Pojedini pekarski proizvodi sadrže gotovo 5 grama soli čime smo gotovo zadovoljili dnevne potrebe. Umjesto pereca i peciva za doručak odaberite müslis više vrsta žitarica u kombinaciji s polumasnim mlijekom.

  1. Pazite kakve grickalice birate

U jesen i zimu rado biramo večernje opuštanje uz filmove ili najdraže serije, a slane grickalice su neizostavan dio. Umjesto gotovih kokica sami ispecite kokice s ograničenom količinom soli ili čak bez soli, a umjesto prženog kikirikija birajte kikiriki u ljusci.

  1. Sol zamijenite drugim začinima

Kako bi smanjili korištenje soli u pripremi obroka, velika pomoć nam mogu biti začini. Umjesto soli dajmo priliku i drugim začinima, eksperimentirajmo s ružmarinom, bosiljkom, lukom, paprom ili mljevenom paprikom.

  1. Naučite kontrolirati unos soli u organizam

Unos soli možemo smanjiti ako postanemo svjesni u kojem se sve namirnicama nalazi sol. „Skrivenu“ sol možemo izbjeći ako u naviku uvedemo čitanje deklaracije i obratimo pozornost na udio soli.

  1. Birajte proizvode s manjim udjelom soli

Najveću količinu soli, više od 75% unosimo kroz hranu stogaje nužno birati proizvode na kojima je jasno istaknuto da sadrže manji udio soli.Cijeli asortiman mesnih prerađevina PIK Vrbovca sadrži 25% manje soli, u odnosu na proizvode prije smanjenja. Redukcija soli nadogradnja je PIK-ovog projekta MANJE JE VIŠE koji jamči proizvode bez pojačivača okusa, umjetnih bojila, glutena i  soje. Ako želite uživati u mesnim delicijama, a istovremeno smanjiti unos soli u organizam, birajte PIK!

Kristina Gotovac

Oglas

Komentiraj

komentari