5 roditeljskih savjeta koji će posebno služiti novim mamama!

Bilo da već uživate u novoj ulozi ili je beba još na putu, nikada nije kasno za korisne savjete iskusnih roditelja. U današnje vrijeme društvene mreže prepune su roditeljskih grupa s jedne strane i savjeta obitelji i poznanika s druge. Lako se izgubiti u moru informacija, a teško odabrati koje su zaista korisne. Portal Parents tako je na jednom mjestu okupio pregršt korisnih savjeta, a neke od njih donosimo vam u nastavku.

Živite u sadašnjem trenutku

Naravno da ćete si u glavi organizirati sutrašnji dan i plan obroka, posebice za bebu, no ne zaboravite uživati u trenutku dok traje. Svaki roditelj će vam reći da, bez obzira na sve izazove, djeca zaista brzo odrastu i preostaje vam jedno nostalgija za ranim danima. Uživajte u gugutanju, puzanju i zagrljajima svaki dan. U tome će vam zasigurno pomoći i prakticiranje mindfulnessa.

Odredite vrijeme za spavanje i držite ga se

Mala djeca zaista nemaju što raditi budna iza 21h, složit će se brojni roditelji. Iako će vam trebati neko vrijeme da uspostavite rutinu i bit će dana kada ćete probiti vrijeme, nastojte kroz svakodnevni život uvesti tu naviku. Osigurat ćete bebi dovoljno sna, a i sebi vremena za odmor i ostale obaveze. Znate kako kažu “dijete koje ide spavati u 21h, probudit će se u 6h, a dijete koje ide spavati u ponoć opet će se probuditi u 6h”.

Osmislite mini tradicije

Iako se stručnjaci slažu da roditelji ne bi trebali biti djeci “prijatelji” već vođe i uzori, preporučljivo je osmisliti aktivnosti koje će vas povezati i biti uspomene za cijeli život. Harley A. Rotbart, autor knjige No Regrets Parenting, savjetuje da svake godine večer prije rođendana vašeg djeteta okitite dnevni boravak kako bi ih ujutro dočekalo iznenađenje. Isto tako navodi kako možete osmisliti poseban tajni pozdrav koji samo vi i vaše dijete znate te ga koristiti u posebnim prigodama.

Pripremite se za dane bolovanja

Male bebe osjetljiva su bića i ono što vas zasigurno očekuje su grčići, temperature, prehlade, a kasnije kad djeca krenu u vrtić ponovo ćete doživjeti “bolesnički” deja vu. Kako bi i sebi i mališanu malo olakšali te dane, najbolje je biti unaprijed spreman i opremiti kućnu ljekarnu sa svim potrepštinama. Nema ničeg goreg nego kada morate usred noći pohoditi ljekarne s bolesnim djetetom. I vjerujte svojim roditeljskim instinktima – ako mislite da trebate pomoć liječnika, ne ustručavajte se otići, bez obzira koliko je sati.

Nađite svoje “pleme”

Nadamo se da već znate da ne morate sve same i da maksimalno iskoristite partnera i obitelj, ako ste u prilici. No, osim toga potrebno je naći svoje malo “pleme” prijatelja – istomišljenika s kojima ćete moći podijeliti svoje strahove i brige, ostaviti dijete na par sati, pitati za mišljenje i savjet. Ne možete i ne morate sve sami, budite tu za druge i oni će biti za vas.

M.K.

Oglas

Komentiraj

komentari