5 savjeta kako se umiriti

Evo kratkih savjeta kako umiriti sebe, a kojima možete podučiti svoje dijete. Teško je kad smo uznemireni, kad ljutnja kola i fiziologija nas preuzme (nekontrolirano disanje, ubrzani otkucaji srca, crvenilo lica, pojačano znojenje) i podivljale osjećaje nekako treba staviti u kontrolu. Na popis naravno možete dodati neke svoje tehnike umirivanja u kritičnim situacijama 😊

  1. Duboko disanje, brojanje 5-10 udaha i izdaha (unatrag)
  2. STOP – THINK – DO ILI SEMAFOR CRVENO – ŽUTO – ZELENO

Tehnika omogućava odmak od situacije koja nas je uzrujala i daje prostor za prepoznavanje naših emocija i zaustavljanje nagle i impulzivne reakcije (STOP ILI CRVENO). THINK ili ŽUTO označava prostor za razmišljanje o tome što radimo i kako ćemo bolje odgovoriti na tuđe ponašanje, na ono što nas je uznemirilo, koje bi bile posljedice toga što mislimo učiniti, je li to dobro za nas ili drugu osobu, što još možemo napraviti. DO ili ZELENO označava samu radnju koju smo osmislili i odabrali kao najbolju.

  1. Djetetu pokazati da ga vidite, reći mu da je u redu što je uzrujan jer nije onako kako je planiralo, da se problem može riješiti na neki drugačiji način, smireno i uz dogovor. Dajte mu prostora za umirivanje, pa nakon toga porazgovarajte što se dogodilo. Ako vam nešto izgleda bezazleno, ne umanjujte to, djetetu se čini kao nešto veliko i strašno.
  2. Dogovorite s djetetom da kad poželi udariti brata ili sestru da ode u sobu i udari jastuk ili krevet pa se vrati kad udahne malo zraka. Tu mu isto dajemo rješenje odmaka od situacije i ispuhivanje na adekvatniji način.
  3. Naučite dijete da stisne pa otpusti šake 5x prije nego što nešto kaže ili učini i pri tome duboko diše.

Imate li vi neki prijedlog?

Iva Sambolek, mag.paed.soc.

Oglas

Komentiraj

komentari