5 trikova kako da vam stan uvijek izgleda čisto i uredno

Zaposleni roditelji i jedno ili više male djece recept je za užurbani životni prostor koji je više u neredu nego u redu. Poznato je to svim roditeljima i nije ništa čudno. Ipak s vremenom vas takve navike i izgled stana mogu iritirati, a osjećate se nemoćno jer ne znate kako da ono što počistite i ostane čisto, barem koji dan. Srećom postoje mali trikovi kojima ćete si olakšati život, osjećati se bolje u vlastitom prostoru i dočekati goste bez stresa. 

Sve ima svoje mjesto

Stručnjaci za uređenje prostora rado ističu jedno pravilo – ako vam se u nekom kutku stana stalno stvara nered, morate naći drugo mjesto za te stvari. Jednom kada za svaku stvar odredite mjesto koje najbolje odgovara vašim navikama oko te stvari, lakše ćete održavati red. Primjerice, ako ključeve od stana stalno ostavljate posvuda ili ih bacate na komodu u hodniku, svakodnevno gledate isti nered. Probajte nabaviti kutiju za ključeve koja lijepo izgleda u prostoru, a drži sve na jednom mjestu i montirajte je u hodniku odmah uz ulazna vrata stana.

Isto tako nabavite kutije raznih dimenzija koje možete složiti unutar ormara ili vidljive na policama. Sve će uvijek izgledati uredno, a u njih možete “nabacati” razne sitnice i maknuti ih iz vidokruga.

Pravilo 1 minute

Ako vam za nešto treba jedna minuta ili manje, steknite naviku da to odmah učinite. Naime, ponekad smo toliko umorni i iscrpljeni da izbjegavamo napraviti bilo što pa čak i ono što zahtjeva minimalan trud. Probajte stati na kraj toj navici i prakticirati pravilo 1 minute. Minuta je dovoljna da prebrišete kuhinjski stol od mrvica i mrlja. Minuta je dovoljna za oprati 2 čaše u sudoperu kako se ne bi nakupilo suđe ili ih staviti u perilicu suđa. Pri ruci držite krpicu i sprej za čišćenje kako bi se sjetili očistiti brzo i često ono za što vam treba koja minuta.

Mali pomoćnici

Ovisno koliki vam je buždet, uložite u male pomogače za lakšu svakodnevnicu. Bilo da je to sokovnik, robot usisavač, aparat za kavu ili vješalica za odjeću koju ste izvadili dan prije za sutradan. Razmislite što bi vam olakšalo život i počnite štedjeti za to ako si ne možete odmah priuštiti. U međuvremenu napravite tablicu što biste i koliko često trebali čistiti kako biste znali napraviti rutinu koja vodi do reda. Postoje super domaći Instagram profili koji će vam u tome pomoći, neki od njih su Idemo redom i Organizirajte se

Minimalistički pristup

Za dobru životnu energiju i čisti stan jako je važno da u životnom prostoru imate samo ono što zaista i koristite. Uzmite si vremena i napravite “čistku” cijelog stana, otvorite baš svaki ormar i ladicu te izbacite sve što ne koristite, bez uključivanja emocija. Neka djeca naprave isto sa svojim igračkama, a sve možete prodati ili donirati kako bi podržali cirkularnu ekonomiju, a i nekoga razveselili.

Sitnim navikama do velikih promjena

Osim pravila 1 minute, steknite naviku svakodnevnog odrađivanja svega za što vam ne treba puno vremena. Naravno da nećete raditi generalke stana, no jedna mašina veša dnevno idealan je način da vam se ne nakupi puno toga. Ukoliko sve peglate, razmislite o nabavci sušilice ili drugom materijalu odjeće koja nije toliko zahtjevna. Ne zaboravite da je vrijeme s obitelji ili sa samom sobom važnije od čiste i uredne kuće, no to nije pravilo po kojem biste trebali živjeti svaki dan i time zanemariti životni prostor. Stvar je u balansu, a vi najbolje znate koje svoje navike možete promijeniti i živjeti lakše i sretnije. 

Tekst: Maja Kos

Foto:

Oglas

Komentiraj

komentari