5 učinkovitih savjeta za rad od kuće uz djecu i partnera

Na početku pandemije većina nas mislila je da će rad od kuće biti privremen pa nismo tome pridavali veliku važnost. Kako su mjeseci odmicali, već smo počeli obraćati pažnju na bolju opremu, organizaciju kućanstva i ostalih aktivnosti kako bi rad od kuće bio što lakši. Sada, kada vidimo da brojke i dalje ne idu u prilog vraćanju u normalu, rad od kuće postao je novi način rada koji nema datum isteka.

Ovakav način rada, moramo priznati, najteže je pao roditeljma s (malom) djecom i obiteljima gdje pod istim krovom živi nekoliko generacija. I dok ste se prvih nekoliko mjeseci snalazili u hodu, sada su potrebne konkretnije mjere kojima ćete sačuvati svoju i prisebnost svoje obitelji te učinkovito obavljati poslovne i privatne obveze. Uz ovih 5 savjeta lakše ćete upravljati obavezama i napraviti balans između rada, obitelji i odmora.

Planirajte danas za lakše sutra

Naravno da nešto ne mora ići po planu i kada ga imate, no ako nemate nikakav plan, zasigurno će biti praznog hoda i nezadovoljstva sa svih strana. Iskusni roditelji preporučuju nabaviti veliku magnetnu ploču za pisanje na kojoj ćete napraviti tjedni raspored aktivnosti i obaveza.

Djeci možete dati razne zadatke prilagođene svakoj dobi koji će ih zaokupirati, a vama dati potrebno vrijeme za fokus. Savjet jedne iskusne mame: “Imam katalog aktivnosti koje djeca mogu raditi samostalno barem 20 minuta čime dobivam vrijeme za sebe i svoje obaveze. Organizirane su po vrsti posla i njihovoj dobi.”

Držite se rasporeda

Jednom kada napravite plan nastojte ga se držati. Kako bi uključili sve ukućane, ne morate plan raditi sami, no važno je djeci dati do znanja da odstupanja od planiranog nisu opcija. To će možda zahtjevati nešto vremena prilagodbe, no kada vide da ne popuštate, prihvatit će što jest.

Ako su djeca još mala i ne znaju čitati, možete im objasniti kako će dan izgledati i popratiti ga odgovarajućim slikama. Ukoliko znate da vas taj dan čeka važan sastanak ili poziv koji ne smijete prekidati, djeci to iskomunicirajte unaprijed. Možete složiti popis stvari koje mogu raditi za to vrijeme kako biste im dali priliku da sami biraju što će samostalno raditi dok ste zauzeti.

Dogovorite virtualna dječja druženja

Isto kao što i vi trebate svoju šalicu kave s prijateljicom ili zabavni telefonski razgovor, tako i djeci treba druženje s drugim vršnjacima. Iako su mjere popustile, ukoliko i dalje radite puno radno vrijeme od kuće, nećete imati vremena voditi ih u park ili paziti na njih ukoliko pozovu prijatelja na igru.

Ako je vaše dijete već školarac, možete dogovoriti video poziv sa prijateljima i članovima obitelji koje ne vide često i tako im omogućiti virtualno druženje. Dok oni imaju svoje druženje, vi imate vremena obavljati posao u miru.

Pažljivo organizirajte vrijeme za TV

Uz mnoštvo dječjih filmova i emisija na televiziji, lako je odabrati onu koju će vaše dijete obožavati. Iako se radi o vrlo zgodnoj opciji dok obavljate svoj posao, a djeca uživaju u crtićima ili igricama, ipak je potrebno postaviti neka pravila kako ne biste stvorili male “ekran – ovisnike”.

Jasno iskomunicirajte koliko minuta dnevno i koji programi su dozvoljeni te što mogu raditi ostatak vremena. Cilj je dobiti vrijeme za sebe, ali i jednostavno prelaženje na druge aktivnosti kada je vrijeme za TV završeno.

Ponekad ćete imati težak dan i vrijeme za crtiće ćete produljiti. To je u redu i nemojte se zbog toga gristi, bitno je biti dosljedan kroz duži period.

Maksimalno iskoristite vrijeme za spavanje

Naravno i svoje, no ovdje se prvenstveno misli na vrijeme dok vaši klinci spavaju popodne, ukoliko je to još uvijek slučaj. Ako i nije, možete iskoristiti ostala vremena kada je u kući tiše – rano ujutro ili kasno navečer. Ukoliko imate veću djecu s njima se možete dogovoriti sa “vrijeme tišine” kada mogu čitati ili raditi druge aktivnosti koje ne zahtjevaju buku.

Niste ni svjesni koliko će to vrijeme služiti svima i zaista opustiti vašu dušu kada u kući odjednom nema nikakvih zvukova. Organizirajte važne zadatke za taj dio dana i probajte se povući u mirnu prostoriju ukoliko morate telefonirati ili imati video poziv za vrijeme “tihih sati.”

V.V.

 

 

Oglas

Komentiraj

komentari