Dian Fossey: Tajne u magli

“U Afriku me nisu odveli ni sudbina ni kob. Ni ljubav. Imala sam duboku želju vidjeti i živjeti s divljim životinjama u svijetu koji ljudi nisu još promijenili.”, izjavila je Dian Fossey.

Globalna premijera miniserije National Geographica, Dian Fossey: Tajne u magli, o Fosseynim osobnim pričama s naratoricom Sigourney Weaver prikazati će se 7. prosinca u 21:55h

Serija u tri nastavka proučava nevjerojatan poziv jedne žene, s dosad neviđenim i rijetkim snimkama i novim otkrićima vezanim uz Fosseyno brutalno ubojstvo

Weaver je osvojila Zlatni globus 1988. godine za ulogu Dian Fossey u filmu „Gorile u magli“.
Miniserija National Geographic-a u tri nastavka, „Dian Fossey: Tajne u magli“, nudi intimnu priču o životu i ostavštini legendarne primatologinje 32 godine nakon njezine nasilne smrti. Premijera je na National Geographic-u 7. prosinca u 21:55 h te će se prikazivati u 171 zemlji na 45 jezika.

Dian Fossey otišla je iz Sjedinjenih Država u Afriku, u prosincu 1966. godine te ubrzo nakon toga započela proučavati gorile. Tijekom boravka u Ruandi u središnjoj Africi, Fossey se zaljubila u tu vrstu i posvetila svoj život osiguravanju njihova preživljavanja. Postala je međunarodna ikona i cijenjena primatologinja istodobno vodeći beskonačnu bitku protiv krivolovaca. Zbog te je borbe Fossey vjerojatno i izgubila svoj život, iako njezino ubojstvo nikad nije riješeno.

Serija je ispunjena Fosseynim opaskama zapisanim u njezinim bilješkama kojima je život udahnula Sigourney Weaver. Weaver ima posebnu vezu s Fossey koja je započela osvajanjem nagrade Zlatni globus te nominacijom za nagradu Oscar za utjelovljenje Dian u filmu iz 1988. godine „Gorile u magli“. Weaver je tako u jedinstvenom položaju te ima mogućnost prepričati Fosseyne misli i osjećaje iz prve ruke. Izvršni producent miniserije hvaljeni je redatelj, producent i scenarist James Marsh. Marsh je 2008. godine režirao „Čovjeka na žici“, dokumentarac o Philippeu Petitu i njegovu hodu po žici između zgrada Blizanaca u New Yorku, za koji je nagrađen nagradom Oscar. Marsh je također 2015. godine režirao „Teoriju svega“, film nominiran za nagrade Oscar i Zlatni globus o fizičaru Stephenu Hawkingu i njegovoj vezi s njegovom ženom.

MiniserijaDian Fossey: Tajne u magliekskluzivno predstavlja rijetke i dosad neviđene snimke Fossey u njezinu svakodnevnom životu i proučavanju gorila izbliza. Također su prikazani detaljni intervjui s njezinim bliskim kolegama i prijateljima, uključujući istraživača gorila i doktoranda Waynea McGuirea i prijatelja Sir Davida Attenborougha.

„Dian Fossey: Tajne u magli“ priča Fosseynu životnu priču od njezinog usamljenog djetinjstva pa sve do rada u Ruandi, gdje je u rujnu 1967. godine osnovala Istraživački centar Karisoke i provela 18 godina proučavajući i štiteći tamošnju populaciju planinskih gorila. Serija prikazuje njezino blisko prijateljstvo s mladom gorilom Digit koju su krivolovci nemilosrdno unakazili i dekapitirali. Ovaj događaj potresao je Fossey, kao i ljude koji su radili s njom, uključujući fotografa National Geographic-a Boba Campbella u kojeg se zaljubila. No, Bob joj je slomio srce kad se odlučio vratiti u civilizaciju svojoj ženi.

Fossey je 1985. godine brutalno ubijena u svojoj zabačenoj planinskoj kolibi. Serija istražuje istragu njezina ubojstva i suđenje McGuireu koje je uslijedilo, kojeg su ruandanski sudovi proglasili krivim u odsutnosti. Svi upoznati s okolnostima slučaja dugo su propitkivali tu presudu, a sad, s ekskluzivnim pristupom Fosseynim osobnim stvarima, uključujući predmete s mjesta njezina ubojstva i rijetke intervjue sa samim McGuireom – njegove tvrdnje o nevinosti dobile su na težini.

Na tragu ostavštine Fosseyna rada, „Dian Fossey: Tajne u magli“ prikazuje snimke grupe gorila Pablo, potomaka gorila koje je Fossey proučavala. Zahvaljujući njezinu radu na zaštiti ruandanske populacije planinskih gorila, grupa je uspjela preživjeti najgore godine krivolovstva i prijetnji njihovu staništu.
Premijerne epizode uključuju:

„DJEVOJKA S GORILAMA“
Na izoliranom proplanku u Ruandi krici užasa odzvanjaju ranojutarnjom maglom. U zoru 27. prosinca 1985. godine legendarna istraživačica divljine Dian Fossey pronađena je mrtva, ubijena u brutalnom napadu mačetom. Ova svjetski poznata ikona borila se za spas planinskih gorila od istrebljenja, no stekla je opasne neprijatelje koji su joj možda oduzeli život.

„MRAČNA STRANA PLANINE“
Nakon što je ubijena omiljena gorila Dian Fossey i njezino se zdravlje narušilo, Sir David Attenborough otputovao je u Ruandu snimati gorile. Tako je nastalo jedno od najdragocjenijih televizijskih iskustava sa životinjama u divljini. Međutim, zbog sukoba s ruandanskom vladom Fossey je bila primorana vratiti se u Sjedinjene Američke Države. Tijekom tog perioda Fossey je napisala „Gorile u magli“ i postala globalna zvijezda.

„UBOJSTVO NA PLANINI“

Istraživač gorila Wayne McGuire proglašen je krivim za ubojstvo Dian Fossey nakon što je nestručna istraga ruandanske policije otkrila samo nekoliko tragova misterija. McGuire je pobjegao iz zemlje prije nego što su ga uspjeli uhititi. Na suđenju mu je izrečena smrtna kazna. Otad živi s posljedicama te presude. Je li je zaista ubio ili je bio žrtva 32-godišnje nepravde? Ako nije on, tko onda jest?

Izvršni producent, dobitnik Oscara James Marsh, i Tigress Productions ušli su u trag brojnim arhivskim snimkama te, u suradnji sa Zakladom za gorile Dian Fossey, locirali tisuće fotografija i stotine Fosseynih pisama i privatne korespondencije. Tigress Productions intervjuirao je ljude koji su je najbolje poznavali kako bi što točnije ispričali njezinu priču. Serija usput ističe Fosseyna nevjerojatna otkrića o intimnom životu gorila i njihovoj socijalnoj strukturi.
Dian Fossey: Tajne u magli proizvod je produkcijske kuće Tigress Productions, članice Endemol Shine Groupa, za National Geographic. Direktorica Tigress Productions je Zara Hayes, glavna izvršna producentica je Sarah Peat, a izvršni producent Dick Colthurst.

 

Oglas

Komentiraj

komentari