Prvijenac autorice Sandre Petrž “Sandročka zlostavljana” predstavljen u Zaprešiću

Autobiografija i prvijenac autorice Sandre Petrž u izdanju Profila ,,Sandročka zlostavljana” je već pune tri godine dostupna u knjižarama i knjižnicama, a 15. studenog 2017. godine održana je prvi put promocija knjige u gradu u kojem Sandra živi u Zaprešiću, Osnovnoj školi Antuna Augustinčića.


Na fotografiji: S lijeva Dominik Antonio Popović, Sandra Petrž i Branko Petrž

U svojoj knjizi, Sandra je javno prozvala sve svoje zlostavljače, a na promociji je iskreno progovorila o svojim iskustvima nakon što je pobjegla od bivšeg supruga zlostavljača i javno prozvala  i one od kojih je očekivala najviše podrške i pomoći poput nekih aktivistica za ženska prava, a koje su je svojim postupcima itekako razočarale. Žestoko je osudila primitivizam, institucije i sustav koji ne ispunjavaju svoju svrhu u smislu zaštite zlostavljanih žena. Sandra je u svojoj knjizi iskreno progovorila o bolnim iskustvima zlostavljanja dok je bila u braku sa poznatim pjevačem Danijelom Popovićem.

Promocija je održana u prisustvu brojnih prijatelja, suradnika i osoba iz javnog života: Sandra Sabol Valenčak, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti (Gradsko poglavarstvo Grada Zaprešića), Ružica Žarko, viša stručna suradnica za odnose s javnošću, Dragutin Grgas Beli, akademski kipar i predsjednik Matice Hrvatske – Ogranak Zaprešić, Vlasta Grgec Petroci, magistra socijalnog rada, obiteljska i bračna psihoterapeutkinja, Željka Barić, magistra znanosti i ravnateljica Doma Duga Zagreb, Suzana Večerić, dr.medicine, psihijatrica, Josip Držaić, prof. i ravnatelj ustanove URIHO, Rosie Kugli, poznata nagrađivana književnica, Anđelko Antić Blažević, glumac i moderator, Mihaela Bajto, slikarica i mnogi drugi.

Autorica Sandra Petrž je naglasila važnost osvješćivanja javnosti o problemima s kojima se susreću zlostavljane žene i odaslala poruku svima svojim primjerom koliko je bitno da se o nasilju progovori kako bi se lanac obiteljskog nasilja konačno prekinuo.

„ Bivša sam zlostavljana djevojčica i žena. Javno sam prozvala sve svoje zlostavljače i mislim nastaviti tim putem, ohrabrivati i druge žene žrtve zlostavljanja da javno, glasno i jasno prozovu svoje zlostavljače. Jednom kad odlučite krenuti u tom smjeru prema naprijed, ne dozvolite nikome da vas u tome spriječi. Prozivanjem zlostavljača učinit ćete dobro djelo ne samo za sebe i svoju djecu već i za sve ostale žene žrtve zlostavljanja. Javno bih se zahvalila Sandri Pocrnić Mlakar, bivšoj urednici,, Profila” koja je prepoznala važnost moje priče i dala zeleno svjetlo za izdavanje romana. Zahvaljujem se i svom sinu i suprugu koji su moja najvjernija i najvažnija podrška. Ja putujem u istini i s istinom – to je jedini pravi put.“, naglasila je Sandra Petrž.

Sandročka je prva u nizu, ali nije jedina, Sandra je glumica, koreografkinja, pjevačica, plesačica, politički aktivna, tekstopisac, spisateljica i pjesnikinja. Za zbirku pjesama ,,Istina to sam ja” dobila je pjesničku nagradu 1.stupnja  Udruženja romskih književnika ,, Branislava Wajs Papusha”. Treću Sandrinu knjigu, drugu zbirku pjesama izdaje Matica Hrvatska – Zaprešić 2018. godine, a u pripremi je i projekt uz podršku Višnje Ljubičić, pravobraniteljice za ravnopravnost spolova.

Knjiga je dostupna ekskluzivno u svim Profilovim knjižarama i u gradskim knjižnicama.

Ana Mišić

Fotografije: Zlatko Gašpar

Oglas

Komentiraj

komentari