6 znakova da vaša beba napreduje kako treba

Ponekad nije lako biti novi roditelj posebno ako se prvi puta nalazite u toj ulozi. Razaznati koji su savjeti ‘pravi’ u moru onih koje dobivate ili čitate može biti pravi izazov. Sigurno se kroz dan i nekoliko puta uhvatite kako razmišljate je li nešto što je vaša beba napravila normalno i da li su njezini zvukovi ili grimase znak nečega. Srećom postoje neki univerzalni pokazatelji koji upućuju na to razvija li se beba u dobrom smjeru te ako je eventualno potrebno reagirati u nekim slučajevima.

Na vaš dodir i zvuk glasa beba se smiri

Novorođenčad plaču i to često i ponekad vaš dodir i zvuk glasa neće biti dovoljni da ga smire, no često bi i trebali biti. Mamin glas, miris i toplina tijela su nešto što je tako maloj bebi jedino poznato u novom velikom svijetu i kada to čuje i osjeti polako se i smiruje. To je ujedno i prvi od mnogih načina kako ćete se povezati sa svojom bebom. Znate li da beba majčin glas kao i majčino mlijeko prepoznaje i razlikuje od drugih?

Dnevno mjenjate 8 – 10 mokrih pelena i beba dobiva na težini

Svaki plač bebe ne znači nužno da je gladna, pa kako onda znati dobiva li dovoljno mlijeka? Upravo po mokroj peleni tj. njihovoj količini kroz dan. Drugi pokazatelj je dobivanje na težini, vrlo važan faktor koji se najbolje prati uz redovite posjete pedijatru pa se svakako pobrinite da redovno dobivate svoj termin kod doktora. Nakon poroda normalno je da beba izgubi nešto svoje prvorođene težine, bez obzira koliko i koje mlijeko dobiva. Stručnjaci kažu da bi se porođajna težina trebala vratiti između 10 – 14 dana nakon poroda.

Vaša beba je tiha i mirna barem nekoliko puta kroz dan

Prvih nekoliko tjedana sve što će vaša bebica raditi je spavati i jesti. Novorođenčad spavaju otprilike 16 sati na dan, ali samo par sati u komadu, a mlijeko piju svaka 2 sata. U međuvremenu plaču i ponekad budu mirni i budni. Vaša beba se još razvija i uči se prihvaćati sve podražaje i nove informacije. Kada je budan i mirna upravo to radi, a malo manje spavanja, a više budnosti kreće s prvim mjesecom života kada se već naviknu na dio okoline.

Beba se okreće prema novim zvukovima i sluša

Bebe zapravo mogu čuti od rođenja, no treba im nekoliko tjedana da filtriraju tzv bijeli šum koji su slušali u maternici od svakodneven buke izvan nje. Tek se s vremenom razvija to da je bebama neki zvuk više zanimljiv od drugih. Vjerojatno ćete s vremenom primijetiti da je vašoj bebi posebno zanimljiv zvuk glazbe bilo iz nekog uređaja ili igračke. Kada primijetite da beba reagira u smjeru novog zvuka pokušavajući otkriti što je posrijedi, znate da se dobro razvija njezin sluh.

Uočava pokrete, obrasce i boje

Kada to primjetite znači da vaša beba dobiva oštrinu vida i da se mozak dobro razvija. Najbolje ćete to vidjeti kada bebe stavite u tzv. baby gym koji je prepun raznih boja, uzoraka i zvukova. Bebe kada se rode vide tek 20-ak centimetara, taman toliko da mogu gledati mamu dok ih hrani. Sa navršenih prvih mjesec dana daljina vida se postupno povećava. Zato se baby gym i slične igračke preporučuju od navršenih 2 mjeseca kad su funkcije vida još bolje razvijene.

Uspostavlja kontakt očima i smije se

Za prvi kontakt očima s vašom bebom morat ćete se strpiti dok ona ne navrši mjesec dana, a za prvi osmijeh obično ćete morati dočekati drugi mjesec njihova života. Da bi se beba baš smijala i pritom ispuštala zvuk pričekat ćete do četvrtog mjeseca života. Činit će vam se nezamislivim da će to malo stvorenje jednog dana sjediti i normalno pričati sa vama, no to će vrijeme i prebrzo doći. Zanimljivo je da bebe sa otprilike 5 mjeseci imaju kao urođeni reflex da, kada im se netko smije, one uzvrate osmijeh. Nije li to predivno? Kako je divno toliko je i znak pravilnog razvija jer pokazuje bebinu sposobnost kopiranja tuđeg govora tijela.

Sretna dobitnica u darivanju objavljenom 1. ožujka za Lola ribar paket je Vanja Skelac. Molimo dobitnicu da se javi u inbox 🙂 Hvala svima na sudjelovanju!

V.V.

 

Oglas

Komentiraj

komentari