65 GODINA ZAGREBAČKIH SOLISTA I DVA VELIKA KONCERTNA SPEKTAKLA

Zagrebački solisti ne miruju ni preko ljeta. Zajedno sa svojom vjernom publikom u nekoliko navrata proslavit će 65. obljetnicu svog postojanja. Četvrtak, 05. srpnja i nedjelja, 08. srpnja rezervirane su za dva koncerta koja pripremaju sa svojim gostima, u četvrtak sa David Gazarovom – njemačkim pijanistom te u nedjeju sa Brunom Philippom, jednim od najcjenjenijih hrvatskih klavijaturista.

Osnovan 1953. godine u okviru Radio Zagreba,  Ansambl Zagrebačkih solista  pod umjetničkim vodstvom glasovitoga violončelista Antonija Janigra. Tijekom više od šest desetljeća – pod umjetničkom palicom jednako znamenitih koncertmajstora, poput Dragutina Hrdjoka, Tonka Ninića, Anđelka Krpana i Borivoja Martinića-Jerčića –odražavaju kvalitetu muziciranja na zavidnoj razini, a koju redovito prezentiraju i na prestižnim svjetskim koncertnim pozornicama. Od 2012. godine Ansambl nastupa uz glasovitoga violinista Sretena Krstića kao svojega koncertmajstora, a ujedno i koncertmajstora Münchenske filharmonije.

David Gazarov

njemački pijanist, skladatelj i aranžer David Gazarov, nastupa po cijelom svijetu, godišnje prođe tisuće kilometara i održi desetke koncerata. Ipak, kad nije na putu, vrijeme provodi u Zagrebu uz koji ga već više od četvrt stoljeća veže ljubav s hrvatskom spisateljicom Sibilom Petlevski. Nastupao je i snimao s proslavljenim svjetskim jazz-glazbenicima poput Nilsa H.Ø. Pedersena, Alvina Queena, Jiggsa Whighama, Jamesa Morrisona, Boška Petrovića i mnogim drugima. Rad na crossover području rezultirao je koncertima na najprestižnijim međunarodnim klasičnim festivalima. Snimio je dvanaest samostalnih albuma i velik broj albuma s drugim glazbenicima.

Bruno Philipp prema sudu glazbene kritike jedan je od najistaknutijih predstavnika mlađe generacije hrvatskih klarinetista. Uz diplomu Muzičke akademije u klasi profesora Milka Pravdića 2000. godine, prepoznatljiv umjetnički izričaj izgradio je na Konzervatoriju u Parizu za vrijeme trogodišnjeg usavršavanja te na brojnim seminarima kod renomiranih svjetskih klarinetista: M.Arrigonona, W.Boeykensa, A.Paya, A.Brandhofera, T.Friedlia, P.Moraguesa i drugih. Profesor je klarineta i pročelnik duhačkog odsjeka na glazbenoj školi ‘Zlatko Baloković’ i vanjski suradnik na  glazbenoj školi ‘Vatroslav Lisinski’ u Zagrebu.

U slučaju kiše koncert će se održati u ponedjeljak, 09.07. s početkom u 21 sat u dvorištu palače Grlečić-Jelačić, Trg sv. Marka 9. Koncerti su organizirani uz financijsku podršku Turističke zajednice grada Zagreba.

M.Z.

Oglas

Komentiraj

komentari

PODIJELI
Prijašnja objavaREPETITOR u MSU
Slijedeća objavaRabac Open Air i Psihomodo pop