7 savjeta za vlasnike pasa u starijoj dobi

Baš kao što štene zahtijeva posebnu njegu dok odrasta isto tako i pas u starijoj životnoj dobi prolazi brojne mentalne i fizičke promjene koje utječu na ukupnu kvalitetu njegova života. U nastavku vam donosimo nekoliko savjeta kako psu olakšati proces starenja i održati ga duže zdravim i sretnim.

  1. Izračunajte starosnu dob psa

Vrlo je važno znati izračunati starosnu dob psa kako biste na vrijeme uočili prve znakove starenja.  Uvriježeno je mišljenje da 7 psećih godina vrijedi 1 ljudsku, no točniji izračun u stvarnosti ovisi o pasmini i težini psa. Tako je npr. desetogodišnji pas koji teži 30 kilograma ekvivalentan čovjeku od 66 godina, dok pas iste starosti koji teži 8 kilograma čovjeku od 56 godina. Kako biste točno izračunali godine svog psa savjetujemo da pitate vašeg veterinara.

  1. Uočite prve znakove starenja psa

Svaki pas stari na jedinstven i poseban način. Neki psi, osim što im posijede „brkovi“ na njušci te područje oko očiju, ne pokazuju znakove starenja sve do duboke starosti, dok ih drugi osjete vrlo rano. Tipični vanjski znakovi starenja su debljanje, probavne smetnje, povećana osjetljivost zuba i desni, problemi s mjehurom, problemi sa sluhom i/ili vidom, opuštenost te ukočenost mišića. Zbog problema sa zglobovima i poteškoća s krvotokom stariji pas se manje i opreznije kreće što je često uzrok nezainteresiranosti za igru.

  1. Redovito posjećujte veterinara

Redovit odlazak veterinaru važan je tijekom cijelog života psa, a posebno u poznijim godinama. Stoga se preporučuje odlazak veterinaru na sistematski pregled jednom godišnje kako bi utvrdio zdravstveno stanje psa i na vrijeme uočio smetnje uzrokovane starenjem. Veliku ulogu u prevenciji, ali i olakšanju zdravstvenih problema ima adekvatna prehrana. Veterinar će vam pomoći odabrati hranu sukladno individualnim potrebama psa te vas savjetovati da se poslužite trikovima kao što su izbjegavanje tvrdih poslastica ili prelijevanje granula juhom bez začina odnosno jogurtom kako bi bile mekše za žvakanje, naročito ako pas ima problema sa zubima.

  1. Održavajte mentalne funkcije psa aktivnim

Dosada je glavni neprijatelj mentalnog zdravlja vašeg psa. Organizirajte vašem psu cjelodnevne aktivnosti koje uključuju i vrijeme za odmor. U tu svrhu možete koristiti igračke sa skrivenom nagradom unutar njih,  tzv. pseće mozgalice ili se igrati skrivača sa psom kako bi pobudili njegov interes. U šetnji ga potaknite na igru ili ga odvedite na neko novo mjesto. Ukoliko psa kontinuirano učite novim stvarima pomažete mu stimulirati mozak, a to znači da će vaš pas biti aktivniji i bolje će pamtiti.

  1. Ne zanemarite fizičku aktivnost psa

Fizička aktivnost je ta koja psa održava vitalnim i zdravim. Starijim psima potrebno je prilagoditi učestalost i intenzitet vježbanja, ali ono nikako ne smije izostati. Plivanje je odlična vježba za psa koji ima problema sa zglobovima dok su kraće i učestale šetnje odlične za održavanje kondicije psa. Šetnja u kojoj pas istražuje okolinu dobra je vježba i za mišiće i za um.

  1. Prilagodite prehranu svog ljubimca njegovim potrebama

Iako je psiho-fizičko aktiviranje psa iznimno važno jednako je važna i pravilna prehrana. Funkcionalna hrana za pse nove generacije Pro Plan OPTIAGE pruža psima potrebne vitamine (A, C i E) zaslužne za usporavanje starenja stanica, antioksidanse koji pridonose očuvanju imunološkog sustava te nutrijente koji potpomažu očuvanje kognitivnih funkcija vašeg psa uključujući bolje pamćenje, koncentraciju i učenje. Prelazak na prehranu namijenjenu starijim psima treba biti postupan, i to kroz razdoblje od 7 do 10 dana.

  1. Njegujte ga u skladu s njegovim godinama

Stariji psi zbog slabije pokretnosti teže sami održavaju higijenu, stoga ga redovito kupajte i češljajte, posebno obraćajući pozornost na mjesta koja ne može doseći poput područja oko repa. Krevet ili mjesto na kojem pas spava treba biti ugodno i lako dostupno. Na tržištu postoje i posebni ortopedski kreveti za starije pse koji griju i vibriraju, poboljšavajući tako cirkulaciju i smanjujući ukočenost, što je jako dobro za pse s artritisom. Kako psi stare postaju osjetljiviji na određene podražaje pa se tako s godinama sve više boje glasnih zvukova poput praska petarde ili vatrometa. Zaštitite svog psa od neželjenih vanjskih utjecaja tako da ga pustite u kuću ili upalite televizor. Putovanje automobilom može biti vrlo stresno za starijeg psa, stoga mu prilikom svake vožnje pronađite sigurno mjesto u automobilu gdje se osjeća ugodno te postavite nekoliko njegovih igračaka ili dragu dekicu.

Volite vašeg psa i brinite se o njemu sukladno njegovim novim potrebama i novom tempu života. Odnosite se prema starijem psu kao prema starijim članovima vaše obitelji – s puno ljubavi, pažnje i strpljenja.

Petra Tomljenović, dr. vet. med.

Oglas

Komentiraj

komentari