8.mart je baš cool dan!

U iščekivanju Dana žena…

ana-tamara1

Nećemo nabrajati sve one ženske pokrete na putu spram naše slobode. Znamo da ih je bilo mnogo, da su bili mukotrpni, dugotrajni i da zaslužuju veliku hvalu i slavu. Puno rečenica bi nam trebalo da nabrojimo sve one žene koje su krvarile da bismo se mi danas osjećale ženama-ljudima.

Mi ćemo se osvrnuti u ne tako daleku prošlost i pisati o 8. martu, a u tome će nam pomoći Tamara Matanić, koja će odvrtiti film tridesetak godina unazad i vratiti se u svoje djetinjstvo.

“…….Vraćajući se iz škole svi bismo najprije svratili u nekadašnju žitnjakovu kvartovsku cvijećarnicu. Sjećam se da je na taj dan uvijek bila puna i da je trebalo čekati na red. Uglavnom smo se mi klinci gurali s onim velikim kockastim torbama na leđima. Obožavala sam taj miris cvijećarnice. Na pultu je teta cvijećarka u bordo kuti do koljena imala orhideje u kutiji, mimoze, ciklame u teglicama i nezamjenjive karanfile. Svaki taj cvijet mi je već tada imao dušu. Ja sam inače ljubila cvijeće. I dan danas to radim, cmoknem pupoljak. Koji puta bih ga najradije i pojela, ali to je već neka druga tema…..

Dakle, najviše su se prodavali legendarni klinčeki. Teta bi ih složila na „dugačko“, umetnula bi grančicu asparagusa koji je u ono vrijeme bio in. Zavezala bi bi buket, okrenut onako naopačke sa nekom vulgaris plastičnom trakicom, zamotala ga u bijeli svileni papir i to je to. Vrhunac aranžerstva. Mrak! To mi je bilo genijalno!

Oni koji su imali love kupovali su ruže. Neki Buđe, tipa direktorčići su si mogli priuštiti streliciju, tada poznatu po imenu“rajska ptica“.Ona je bila fensi, položena na svoj original list. Uz to, ti Buđe su donosili parfeme na zamatanje. Često su i ti parfemi bili zamotani u bijeli papir, onakav u kakvom je bio i buket. Nije bilo nekog izbora. Osim možda koji puta neki „drečeći“celofan. Sjećam se, bio je popularan „just mask“s onom rol on kuglicom i Charlie u plavoj kutiji.

ana-tamara2

Sve u svemu 8.mart mi je bio fora! Mame su rintale kao i obično, a tate su voljeli taj dan obilježiti za šankom. Nazdravljali su mu, dakako već u firmi od jutra! Tako da je bilo poprilično stričeka „pod gasom“, a tete s natapiranim trajnama su bile nekako cool. Ne kužim koja je bila njihova formula sreće-ali ok. U mojoj maloj glavici je bilo sve super………..!“, prisjetila se Tamara Matanić koja dana (aranžer-dekorater).

Za savjet o aranžiranju cvijeća i interijera obratite se na mail tamara.vugrinec.matanic@gmail.com

Redakcija Lipadona želi svim ženama sretan Dan žena!

ana-tamara3

A.M.

Oglas

Komentiraj

komentari