8 stvari koje se dogode u vašem tijelu kada ste dugo pod stresom

Bolest modernog doba! Bez obzira gdje doživljavate stres, na poslu ili možda u obitelji, on može ozbiljno utjecati na vaše fizičko i mentalno zdravlje. Pod stresom, hormoni ubrzavaju rad srca i disanje, a kronično stanje ubrzanog metabolizma može uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme.

U članku vam navodimo osam stvari koje vam se mogu dogoditi ako ste izloženi stresu duže vrijeme:

1.Poremećaj u prehrani
Stres može utjecati na apetit. Visoka razina kortizola uslijed ogormne količine stresa u našem tijelu može nas natjerati da razvijemo nezdrav poremećaj prehrane. Ali važno je znati da je ishod različit kod mnogih ljudi. Neki će zbog stresa jesti puno više nego inače, dok će neki izgubiti volju za hranom te se držati podalje od nje.
2. Veoma lako postanete živčani
Sa stresom dolazi i gubitak strpljenja. Također, mnogo stresa na kraju može dovesti i do potisnutih emocija što je najviše vidljivo kada se moramo nositi s nekim problemom.
3. Nepravilan san
Stres ima moć da poremeti naš normalan bioritam. Što više stresa doživljavamo, teže nam je zaspati jer previše razmišljamo i analiziramo te se naše tijelo ne može opustiti.
4. Neprestani osjećaj umora
Kao rezultat nespavanja, poremećenog hranjenja i dr. dolazi umor. Nemamo energije, želje ni motivacije da išta uradimo te jednostavno samo “preživljavamo”.
5. Povećanje unosa kofeina zbog potrebne energije
Zbog manjka sna i energije posežete za kofeinom jer vas jedino on drži budnim. On vam zaista može pomoći, no trebate biti oprezni jer visok unos kofeina može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema.
6. Sve vas živcira
Stres sabotira naš način racionalnog razmišljanja te preuzima kontrolu nad našim tijelom i umom. Iritirani smo sa svime oko nas te ne možemo ispravno razmišljati i reagirati.

7. Glavobolja
Hormon kortizol se oslobađa zbog povećanja stresa te doprinosi poticanju stalnih glavobolja.
8. Na rubu psihičkog sloma
Zbog stresa, okruženi ste negativnom energijom i mislima te zbog toga pati vaš um, ali i tijelo koje slabi te je sklonije bolestima.

Zato je jako bitno znati nositi se sa stresom i naći najbolji način za čišćenje organizma od nakupljenog stresa. Osim, pozitivnih misli, planiranja unaprijed, pravilne prehrane, pravilno disanje je jedan od učinkovitih alata koji djeluje umirujuće na živčani sustav te smiruje i um i tijelo. Vježbama disanja smanjuje se nivo hormona koji uzrokuju stres, a istovremeno se čisti krv od toksina i puni se kisikom.

Oglas

Komentiraj

komentari