9. Festival prava djece – od 5. do 25. listopada 2017. !

“Kreativno, dostupno, zabavno” moto je DEVETOG FESTIVALA PRAVA DJECE!

2. listopada 2017. – U 18 hrvatskih gradova od 5. do 25. listopada 2017. održat će se 9. Festival prava djece koji nam ove godine posebno skreće pozornost na pravo djece i mladih na izražavanje mišljenja i sudjelovanje u odlukama koje se tiču njihovih uvjeta življenja.

Ambasadorica ovogodišnjeg Festivala prava djece, glumica Ana Begić Tahiri, kaže da i sama nastoji živjeti vrijednosti koje Festival promiče. “Prava djece na izražavanje mišljenja i na sudjelovanje u odlukama koje ih se tiču osnove su dobrog odgoja”, ističe ambasadorica 9. izdanja Festivala prava djece.

Programske aktivnosti Festivala prava djece, jednog od najmasovnijih okupljanja djece i mladih u Republici Hrvatskoj, prošle godine je pratilo 9.200 posjetitelja, najvećim dijelom upravo djece. Festival slavi stvaralaštvo djece i mladih, filmsku umjetnost te jednaka prava i šanse za svu djecu, a posebno je usmjeren na prava djece i mladih na  dostupnost kulturnih sadržaja svoj djeci i mladima.

Festival promiče zajedništvo i jednakost: svi sadržaji su besplatni i prilagođeni djeci s teškoćama u razvoju, osobama s invaliditetom, slijepim i slabovidnim te gluhim i nagluhim osobama. Djeca i mladi na Festivalu sudjeluju u raznim kulturnim aktivnostima, gledaju filmove, sudjeluju u panel raspravama i stvaraju.

Više o 9. Festivalu možete doznati na našem webu festivalpravadjece.com.

Organizator Festivala je udruga Alternator, partneri Festivala su Ured UNICEF-a za Hrvatsku, Ured pravobraniteljice za djecu, Hrvatski filmski savez i Kina CineStar, a odvija se uz podršku Hrvatskog audiovizualnog centra, Agencije za elektroničke medije, tvrke dm-drogeriemarkt d.o.o. i Grada Zagrena. Medijski pokrovitelji su srednja.hr i Yammat FM.

​Selektori filmova su filmski kritičar, Boško Picula i savjetnica pravobraniteljice za djecu, Maja Flego, umjetnička direktorica Festivala je Tatjana Aćimović, a koordinatorica programa Katarina Ivče Farnell.

Dvije su velike platforme programskih aktivnosti – na jednoj su programi rezervirani za škole u 18 gradova Hrvatske, na drugoj aktivnosti koje se odvijaju u kinima Cinestar Novi Zagreb i Tuškanac u Zagrebu otvorene su za sve: djecu, mlade i odrasle. Školske projekcije su matineje 10 filmova iz stvaralaštva djece hrvatskih osnovnih škola te 17 filmova mladih srednjoškolske dobi iz cijeloga svijeta. Aktivnosti u Zagrebu uključuju radionice, panel rasprave uz projekciju filma te obiteljske filmske matineje. „Dobre vibracije“ naziv je obiteljskih matineja, koje se od 6. do 8. listopada održavaju u kinu CineStar Novi Zagreb – Avenue Mall, a puno je razloga za to ime: od toga da prikazujemo zabavne i poučne filmove do činjenice da je zajedničko gledanje filmova jedna od najdražih obiteljskih aktivnosti djece.

​Svi sadržaji Festivala su besplatni. Prijave za obiteljske filmove (Dobre vibracije) i radionice moguće su putem maila festivalpravadjece@alternator.hr ili preko inboxa na našem Facebook profilu facebook.com/FestivalPravaDjece.

Za panel rasprave i matineje, namijenjene školama, prijave i informacije su moguće na adresi festivalpravadjece@alternator.hr.

A.M.

 

 

Oglas

Komentiraj

komentari