9. festival „Zagreb, grad poezije“ – Koracima Tina Ujevića, započinje u kazališnoj kavani Kavkaz

„Umjetnost nikada ne prima svijet kakvim ga je našla, niti ga ostavlja takvim“, jedna je od bezvremenskih misli Tina Ujevića kojom bi se mogao najaviti ovogodišnji, deveti po redu  „Zagreb, grad poezije – U znaku Tina“.

Festival, zamišljen kao hodočašće omiljenim Tinovim ulicama i gostionicama, započet će u kazališnoj kavani Kavkaz u 17 sati te se u sljedeća tri sata nastaviti u gostionicama Dingač, Vis, Pula, Korčula, Vinodol i Blato (današnji Tip Top).

„Tin Ujević jedan je od umjetnika koji su obilježili ne samo svoje vrijeme, nego i brojne  generacije za budućnost. Stoga je naša ideja bila na 63. obljetnicu smrti barda hrvatske poezije oživjeti njegov duh na njemu omiljenim punktovima u Zagrebu i pretvoriti ih u mjesta kratkog scenskog događanja iz bogatog stvaralačkog opusa“ – najavio je ravnatelj festivala Goran Matović iz umjetničke organizacije Teatar poezije.

Nakon okupljanja u Kavkazu program festivala nastavit će se na „Ujevićevim ulicama“,  Teslinoj i Masarykovoj, koje će nakratko biti spojene i preimenovane u Ulicu Tina Ujevića, dok će Trg Republike Hrvatske postati Trg Tina Ujevića. U isto vrijeme okupljeni umjetnici Marija Ujević Galetović, Milko Šparemblek, Bogdan Žižić, Sara Renar, Goran Grgić, Tonko Maroević, Perica Martinović, Antonija Stanišić, Sara Stanić, Nikša Marinović, Irena Šekez Sestrić, Zoran Kelava i dr.Valentina Brzović Rajić kroz poeziju, svirku i anegdote na svakoj od lokacija podsjetit će na Ujevićev život i stvaranje.

Cjelokupno događanje završit će u gostionici Blato tradicionalnim programom “Sjećanje na Tina”, a za jedno od iznenađenja potrudio se i član Društva hrvatskih književnih prevoditelja Ebtehay Navaey iz Irana, koji je Tinovu „Svakidašnju jadikovku“ preveo na perzijski. Antologijski stihovi „kako je teško biti star, kako je teško biti mlad…“ tako će po prvi put svoju poruku prenijeti i na perzijskom.

Stoga, prošećite i vi koracima legendarnog pjesnika i posjetite Zagreb, grad poezije. 

M.Z.

Oglas

Komentiraj

komentari