Agresivna djeca i odgoj

Većina djece prođe kroz ovu agresivnu fazu, čak i ona koja su do tada bila povučena i mirna. Roditelji se u početku nađu u čudu, a nekima čak bude i jako stresno. Evo što savjetuju stručnjaci kako bi se trebali postaviti u takvoj situaciji.
Nekoliko dana zaredom vam odgajatelji ili neko od drugih roditelja govori da je vaše dijete ugrizlo, udarilo ili počupalo drugo. Ako vam to počinje predstavljati stres i blagu bojazan svaki put kada trebate uzeti dijete iz vrtića, ako počinjete da sumnjate da negdje griješite ili osjećate da neko osuđuje vaš način odgoja, vrijeme je da otkrijete što se krije iza takvog ponašanja vašeg djeteta.
Ono što je dobra vijest je da je to jedna od razvojnih faza i da postoje načini na koje možete spriječiti ovakvo ponašanje prije nego što djetetu postane uobičajeno. Pročitajte ove savjete stručnjaka za odgoj:
1. Kada se dogodi incident, probajte otkriti što je do njega dovelo
Informacije o tome kada i zašto je vaše dijete napalo drugo će vam pomoći da u budućnosti spriječite i riješite takve situacije. Generalno, mališani uglavnom imaju napade bijesa ili agresivnog ponašanja kada ne znaju izraziti pojedine osjećaje ili nisu u mogućnosti razumjeti ih. Ovo je posebno karakteristično za djecu od 12 do 36 mjeseci, što može biti i sastavni dio njihovog socijalnog razvoja.
2. Razmislite je li možda uzrok neka velika promjena u njihovom životu
Dolazak novog člana porodice, razvod ili roditelj koji se poslije dužeg vremena vraća na posao, može učiniti da malo dijete osjeća potrebu za pažnjom. Nasilno ponašanje nad drugom djecom može biti njihov način na koji ustvari vama pokazuju da im treba pažnja.
3. Probajte uvidjeti da li se napadi agresije događaju u vrijeme kada je dijete umorno, gladno ili uplašeno
Ako vaše dijete “nije sretno” jer je moralo krenuti u vrtić ili jaslice, moguće je da je udaranje druge djece način na koji izražava te emocije. Djeca koja imaju problem dijeliti igračke, isto mogu imati napade bijesa.
4. Preusmjerite sve moguće uzroke i okidače koji mogu biti uzrok
Ako postoji bilo koji tekući problem za koji mislite da bi mogao biti uzrok takvog ponašanja, nađite način da taj problem preusmjerite.
Ako je dijete uznemireno zbog toga što je krenulo u vrtić i odvojilo se od vas, probajte naći način da se opusti. Problem će najvjerojatnije proći kada dijete shvati i uvjeri se u to da ga tamo ne ostavljate zauvijek.
Za dijete koje udara da bi privuklo pažnju, svaki dan odvojite vrijeme samo za njega i vas kako biste se mazili, pričali priče i razgovarali.
5. Odlučite kako ćete reagirati na takvo ponašanje u budućnosti i usuglasite se s ostatkom porodice
Razmislite unaprijed o tome što ćete raditi ako dođe do takve situacije i pridržavajte se toga. Važno je da svi članovi porodice odreagiraju isto na takvu situaciju, zato što će dijete u protivnom biti zbunjeno ako mama i tata odreagiraju isto, a baka i djeda ne odreagiraju uopće.
6. Budite jasni i direktni
Ako odložite vašu reakciju na incident i sačekate da dođete kući, djetetu će biti teško da poveže zašto se ljutite, pa to neće imati nikakvog efekta. Zato reagirajte što je prije moguće.
Kada se incident dogodi u vašem prisustvu, izdvojite dijete sa strane, čučnite kako biste bili na istom nivou i kako bi vas ono jasno vidjelo i čulo, i recite odlučno “bez udaranja” te mu objasnite da se treba ispričati drugom djetetu. Poklonite malo više pažnje djetetu koje je vaše dijete udarilo, pitajte ga kako je i da li ga boli, stručnjaci kažu da se tako uči empatija.
7. Ne udarajte dijete da biste mu pokazali kakav je to osjećaj
Nikada ne udarajte svoje dijete da biste mu pokazali kakav je to osjećaj. Ovo ih može zbuniti i navesti da pomisle kako agresija može biti način rješavanja takvih situacija.
8. Kada je dijete u društvu, a sklono je agresivnim ispadima, dodatno obratite pažnju na njega
Najbolji način je da budete oprezni i brzo reagirate ako se problem pojavi. I roditelji djece koja su povrijeđena će tada radije surađivati i neće burno reagirati ako vide da vi reagirate.
Tolerancija, blagost, ali i trenutna odlučnost u rješavanju takvih situacija sigurno će pridonijeti njihovom ispravnom rješavanju u obliku poduke, a ne kazne.

M.Z.

Oglas

Komentiraj

komentari