Aktivno protiv Parkinsona 11. travnja na Cvjetnom trgu u Zagrebu

Udruga „Parkinson i mi“ ove će godine, nakon dvije godine virtualnih izdanja, po jedanaesti put u Zagrebu organizirati uživo obilježavanje Svjetskog dana Parkinsonove bolesti – 11. travnja, kako bi upozorila javnost o ovoj progresivnoj neurološkoj bolesti za koju još nije pronađen lijek, ali postoje terapije zbog kojih je moguć kvalitetan život s Parkinsonom. Pod motom „Aktivno protiv Parkinsona- OPET MOGU SVE“ cilj nam je na Trgu Petra Preradovića od 11 do 13 sati uživo okupiti one koji žive s Parkinsonovom bolesti jer socijalni kontakt potiče mentalnu aktivnost koja je uz tjelesnu ključna za kvalitetu života oboljelih.

Kako bi ukazala na važnost fizičke aktivnosti Udruga „Parkinson i mi“ na Cvjetnom trgu u suradnji s Hrvatskim stolnoteniskim savezom organizira ping-pong radionicu, dok će plesni studio Fredi demonstrirati vještinu plesanja tanga. Također, na informativnom štandu Udruge zainteresirani građani će moći preuzeti brošure o Parkinsonu, promotivne materijale i crvene tulipane, kao simbol borbe protiv ove bolesti

„Izolacija i socijalno distanciranje nikako ne pridonose dobrom stanju oboljelih od Parkinsonove bolesti. Prema nekim studijama prolongirani stres može razotkriti mnoge latentne kliničke slike Parkinsonove bolesti tako da postoji mogućnost da za vrijeme i nakon ove pandemije svjedočimo većem broju dijagnosticiranih bolesnika s Parkinsonovom bolesti. U pred-pandemijskom razdoblju u govorili smo o 15 tisuća oboljelih u Hrvatskoj“, upozorava predsjednica Udruge „Parkinson i mi“ doc. dr. Vladimira Vuletić, predstojnica riječke Klinike za neurologiju Kliničkog bolničkog centra Rijeka.

Po završetku programa na Cvjetnom trgu o iskustvu života s Parkinsonom: od dijagnoze preko očaja do odlučne borbe, govorit će autorica romana „Kiša boje tulipana“, bosanskohercegovačka književnica i umjetnica Sanijela Matković u 13 sati u obližnjoj Knjižnici i Čitaonici Bogdana Ogrizovića u Preradovićevoj 5.

Udruga Parkinson i mi osnovana je 2010.-te godine u svrhu unapređenja života oboljelih od Parkinsonove bolesti te okuplja više od četiri stotine bolesnika koji kroz edukaciju, terapiju, savjetovanje i povezivanje s različitim stručnjacima uče kako se lakše nositi s ovom bolešću u svakodnevnom životu te kako pomoći drugim oboljelima. Ponosni smo što imamo podružnice u Rijeci, Zadru i Splitu gdje će se na sličan način obilježiti ovaj dan.

Oglas

Komentiraj

komentari